Yine Unuttular!

24 Ocak ve 27 Aralık 2020 tarihlerinde 2 büyük depremle sarsılan ve her alanda olduğu gibi eğitimde de büyük bir yara alan Elazığ'da bu yaraların sarılması için inşa edilecek okulların listesi açıklandı. İki yıl önce yoğun bir yerleşim olacağı öngörüsü ile ' TOKİ Okulları Unuttu mu?' manşetiyle eksikliğini dile getirmemize rağmen Yemişlik TOKİ'lerde lise yapılmasının gündemde olmaması büyük bir öngörüsüzlük olarak ifade ediliyor.

Elazığ Valiliği, 2022 yılı yatırım programında yer alacak okulların listesini açıkladı. Bu kapsamda inşa süreci devam edenler hariç Elazığ'da 23 okul ve 294 okul daha yapılacak. Ancak bu okullar içinde Yemişlik Bölgesinde bir lisenin bulunmaması tepkilere sebep oldu.

HAKİMİYET 2 YIL ÖNCE UYARMIŞTI

Hakimiyet Gazetesi olarak 18 Aralık 2020 tarihli “TOKİ, OKULLARI UNUTTU MU?” manşetimizle yeni adıyla Güneykent mahallesi olan Yemişlik bölgesinde yapılacak binlerce yeni konut ve burada oturacak vatandaşların ihtiyacı olan okulların TOKİ tarafından ihaleye konmadığına dikkat çekmiş ve bu eksikliğin Milli Eğitim bakanlığı tarafından giderilmesini ifade etmiştik.

AĞIRLIK OKUL ÖNCESİ EĞİTİM OKULLARINDA

Elazığ Valiliği tarafından inşa edilecek okulların listesine bakıldığında ise yeni yapılacak okullar için kontenjanın anaokullarına ayrıldığı görülüyor. Öyle ki listede yer alan 23 okuldan 14 tanesi anaokulu olarak ihale edilecek.

SADECE 2 YENİ LİSE

Açıklanan listede 2 yeni lise yapılacağı görülürken bunların inşa edileceği mahalleler ise Ataşehir ve Cumhuriyet Mahalleleri olarak belirlenmiş durumda. Diğer okullar ve inşa edilecekleri mahallelere ilişkin detaylar ise şu şekilde:
Yeni Yapılacak Anaokulları ve inşa edileceği mahalleler:
Güneykent (Yemişlik): 3 okul - 24 derslik
Çatalçeşme: 2 okul - 16 derslik
Sürsürü: 2 okul - 20 derslik
Çaydaçıra: 1 okul - 8 derslik
Ataşehir: 1 okul - 8 derslik
Olgunlar: 1 okul- 8 derslik
Aşağı Holpenk: 1 okul - 8 derslik
Aksaray: 1 okul - 8 derslik
Zafran: 1 okul - 8 derslik
Doğukent: 1 okul - 8 derslik
Yeni Yapılacak İlkokullar ve inşa edileceği mahalleler:
Sürsürü: 1 okul - 24 derslik
Güneykent (Yemişlik): 1 okul - 16 derslik
Zafran: 1 okul - 16 derslik
Kuşhane: 1 okul - 2 derslik
Yeni Yapılacak Ortaokullar ve inşa edileceği mahalleler:
Doğukent: 1 okul - 32 derslik
Sürsürü: 1 okul 24 derslik
Güneykent (Yemişlik):1 okul 16 derslik
Yeni Yapılacak Liseler ve inşa edileceği mahalleler:
Ataşehir: 1 okul - 24 derslik
Cumhuriyet: 1 okul - 24 derslik

GÜNEYKENT YİNE YOK SAYILDI
Elazığ'da özellikle Güneykent (Yemişlik) bölgesinde, hem depremden sonra başlanan inşa çalışmalarında okul yapımının unutulması hem de bugüne dek uzayan bürokratik süreçler bugünlerde 40 bine ulaşması beklenen bir bölgede ciddi bir okul ihtiyacını da beraberinde getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın açıklayacağı sosyal konut projesi ve yeni imar alanlarıyla birlikte düşünüldüğünde 100 bini bulacak bir nüfus potansiyeli bulunan bu bölgede okul ihtiyacı her geçen gün artarken açıklanan programda yer alacak okullarla birlikte bu ihtiyacın karşılanıp karşılanamayacağı tartışma konusu oldu.

İHTİYAÇ DUYULAN MAHALLELERE YAPILMIYOR

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız vatandaşlar, Cumhuriyet, Yemişlik ve Ataşehir gibi mahallelerden çok Yemişlik gibi yeni yapılaşmanın olduğu yerlerde okul ihtiyacının daha fazla olduğunu dile getirirken, okullarla ilgili planlamanın toplumun tüm kesimlerinin dinlenmeden yapıldığını ve ihtiyaca yanıt vermeyeceğini belirttiler.

KARATAŞ: “YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ”

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Güneykent Mahallesi Muhtar Adayı Necati Karataş ise bu programın bölgedeki okul ihtiyacını karşılamayacağını belirterek şunları söyledi:

“Güneykent mahallemize yeni bir şehir inşa edilirken eğitim sisteminin eksik planlanması, derslik sayılarının yetersiz olması, kırk bine varan nüfusun sosyal konutlarla daha da artacak olması, şehir merkezine uzaklığı nedeniyle ulaşım sorunu yaşanması bu mahalledeki okul ihtiyacını net bir şekilde ortaya koymaktadır. Büyükşehir olma yolunda olan Elazığ'ın bir belediyesi konumunda olabilecek bir mahallede ve eğitim konusu çok iyi tahlil edilmeli ve bu durumun gecikmeye fırsat verilmeden yeniden değerlendirilmesi gerektirmektedir.”

Bakmadan Geçme