Yine mi Davetiye?
İlimizde yaşanan deprem sonrası hak sahiplerini bir an önce konutlarına yerleştirmek amacıyla yapılan konut ihalelerinin zamanında yetişmesi için seçilen ve bu işi en kısa sürede yapan firmalara verilmesi ile ilgili davetiye usulü ihalelere eyvallah da depremden bir buçuk yıl sonra Keban'da yapılması planlanan polis lojmanlarının da aynı usulle verilmek istenmesinin anlamı ve mantığı var mı Allah aşkına.
İl Özel İdaresi tarafından Keban ilçesinde 48 konutluk emniyet lojmanları için davetiye usulü ile yapılacak ihale, ilimiz firmalarının haklı talep ve itirazları ile iptal edildi.
Doğru olan yapıldı belki ama asıl konuşulması gereken herhangi bir aciliyet ve öngörülmeyen etken yokken ihalenin açık değil de davetiye usulünce ihale edilmesinin düşünülmesi ve ilana çıkılması.
Kamu kurumları yöneticilerinin bu kadar cesareti nereden ve nasıl aldıkları, kimlerin zorlaması ile bu adımı atmaları ciddi anlamda kafa karışıklığına sebep oldu.
Deprem gerekçe gösterilerek ve bu konu bahane edilerek davetiye usulü öngörüldü dense kimse inanmaz, yok ilçemize birden bire çok sayıda polis atandı ve açıkta kaldılar dense müfettişlerin alay konusu olurlar.
48 konut gibi küçük bir işin, açık ihale ile davetiye usulü ile bitirilmesi arasında 15-20 gün bile fark etmez. Ve 48 konutu yapamayacak kadar teknik donanımı olmayan bir firma ihaleye bile girmez.
Yaşananlar gösterdi ki TOKİ'nin aynı vasıftaki başka illerde ama açık, ihale ile yaptığı inşaatların metrekaresi 1.350 TL'ye giderken Elazığ gibi davetiye usulü ile yapılan ihalelerde konutların metrekare fiyatları 2.800 TL'ye kadar çıkabiliyor.
TOKİ, açık ihaleye çıkacağı konutların yaklaşık maliyetlerini güncel tutarken, davetiye usulü ihalelerde oldukça yüksek tutuyor. Zira masraf (?) çok, ortak (?) çok.
Allah'tan yerel medya ve ilimiz firmaları itiraz etti de Özel İdaredeki bürokratlar büyük bir yanlıştan dönmüş oldu. Yoksa 48 konutun pazarlık usulü ile ihale edilmesinin hiçbir gerekçesi ve açıklaması yoktu ve olamazdı.