Uluova Çayı Nerede ki?

İlimizin en önemli ve fakat çözümü noktasında en küçük bir belirti, nişane ve karine gözükmeyen Uluova'nın tarımsal suya kavuşturulması konusunda bizleri heyecanlandıran bir haber okuduk ve epey umutlandık.

TAKİP ET

Habere göre, Elazığ Uluova Gökçe Göleti ve Sulaması Planlama Raporu Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirilmiş ve toplantıya DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, müdür yardımcıları, ilgili şube müdürleri, teknik personel ve yüklenici firma katılmış.

Buraya kadar hala heyecanımız yüksek umudumuzu canlı tutuyoruz.

Ve sözü DSİ Bölge Müdürü Mahmut Dündar, alıyor ve bakın ne söylüyor:

“Elazığ Uluova Gökçe Göleti, Elazığ'ın yaklaşık 27 km güneybatısındaki Gökçe köyünün 6 kilometre batısındaki Uluova Çayı üzerinde yer almaktadır…..” Bölge Müdürü haberin devamında barajın teknik özelliklerini veriyor ama bizler şu “Uluova Çayı” ibaresine takıldık.

Öteden beri Elazığ'ın tarihi ve coğrafyasıyla ilgilendiğimiz gibi güncel sorunlarını da yakından takip eden biri olarak “Uluova Çayı”nı ilk kez duyduk.

Belki bizim eksikliğimizdir, belki biz duymasak da ilimizde bu isimle anılan bir çay vardır diye internette araştırma yaptık ama nafile.

Bölge Müdürümüzün coğrafi tarifine göre söz ettiği çay, bizim yıllardan beri bildiğimiz ve tüm kaynaklara aynı isimle geçen “Haringet Çayı”

Peki, yılların “Haringet Çayı” nasıl birden bire Uluova Çayı'na döndü?

Yapılan ihale ile yapılacak gölet sayesinde Uluova'nın küçük bir yerinin sulanması söz konusu olabilir. Yapılan çalışmayı da önemsiyor ve itiraz etmiyoruz. Ama sizler asıl sorun olan Uluova'nın sulanması problemine çözüm bulunduğu algısını oluşturmaya yönelik ihalenin adının başına “Uluova” kelimesini getirip, açıklamanızda da aslında bu isimle bulunmayan bir çaydan söz ederseniz buna itiraz ederiz.

Bizim büyük ve tüm Uluova'yı sulamak gibi önemli ve artık ertelenmez kadim ve kerim bir problemimiz var. Palyatif çözümlerle belki günü kurtarabiliriz ama kesin sonuç getirmez.

Bizler her ne kadar DSİ 9. Bölge Müdürlüğüne bu konuda çağrıda bulunuyor isek de işin asıl çözüm merkezi siyaset ve bakanlık. Sonuçta DSİ 9.Bölge Müdürlüğünün de imkanları ve yetkisi bir yere kadar. Kısacası, 2022 yılı yatırım bütçesinde sadece 1 milyon ödenek bırakılan Uluova ve Kuzova, tarımda elin ülkelerine muhtaç olduğumuz ve domatesi bile ithal edeceğimiz zaman mı suya kavuşacak?

Yorumlar 3
Ercan Yıldız 08 Mart 2022 16:19

ya gerçekten elazığın çivisi çıkmış her alanda gülüyoruz artık ne yapalım

Yorumcu 08 Mart 2022 09:37

Sulama barajları Elazığ'ın sulama sorununu çözmede çok önemlidir. Elazığ'ın üç bir tarafı su ama sulama yapılamıyorsa bunun en büyük nedeni kot farkı ve enerji kullanmadan sulama yapılamamasıdır. Enerji kullanmadan yapılabilecek sulamanın da en önemli şekli sulama barajları vasıtasıyla cazibe ile sulama yöntemidir. Bu barajların sayısının artması Uluova ve Kuzova sulama sorununu ancak çözer. Yoksa yıllardır denendiği gibi pompaj (enerji) ile sulama projeleri sadece oyalanmaktan başka bir şey değildir.

Çoban 07 Mart 2022 20:05

9.DSİ BÖLGE MÜDÜRÜ GÖREVE GELDİĞNDEN BUGÜNE KADAR NE YAPTIRDI BİR GERİYE DÖNÜP BAKTIĞINDA SADECE MASA BAŞINDA SÖZLEŞ YAPMIŞ ÇİFÇİLERİMİZİN SAĞDUYUSUNDA OYNAMAK TAN BAŞKA BİR ŞEY YOK BU ADAM BİR DAKİKA BURADA KALAMASIN HARİNDİK ÇAYIYINI BİLE HALKA ULUOVA ÇAYI DİYE İTELEMEK İSTİYOR AYIP BURADA SUMU VAR UYAN ELÂZIĞ ÇİFÇİLERİ BU YILKİ ÖDENEK 1 TL ANCAK EKİM 13 KADAR ÖDENEK YOK BU YIL ÇALIŞIN ÖNÜMÜZDEKİ YIL ÖDENEK ÇIKARALIM ODA EKİM 13. SON GÜN

Bakmadan Geçme