Telçeken: Önlem Alınmazsa Elazığ'da Felaket Yaşanabilir

MHP Maden İl Genel Meclis Üyesi Cuma Telçeken, yaptığı açıklamada, Maden'de ikinci bir İliç vakası yaşanmaması için yetkililerin hemen önlem alması gerektiğini, Bakır çıkarılması için dökülen hafriyatlar nedeniyle tarihin ve kültürün yok edildiğini ve 5 milyon ton hafriyatın ağırlığı sebebiyle toprağın milim milim kaydığını ifade etti.


Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan toprak kayması faciasının ardından aynı kaderi yaşayan Elazığ'ın Maden ilçesindeki toprak kaymasının önüne geçmek amacıyla önlem alınıp alınmadığı merak ediliyor.

MADEN İLÇESİ TEHLİKE ALTINDA MI?

Erzincan'ın İliç ilçesinde geçtiğimiz gün yürekleri yakan bir facia yaşandı. Yaşanan toprak kaymasında 9 kişi toprak altında kalmış ve çalışmaların sürdüğü ifade edilmişti. Erzincan'da yaşanan üzücü olayın ardından gözler bu defa benzer kaderi yaşayan Elazığ'ın Maden ilçesine çevrildi.

ÖNLEM ALINDI MI?

Geçmişte toprak kayması tehlikesi yaşayan Elazığ'ın Maden ilçesinde durumun ne olduğu ve toprak kaymasına dair bir önlem alınıp alınmadığını Hakimiyet Gazetesi olarak araştırdık.

ÖNLEM ALINMAZSA MADEN TARİHE GÖMÜLÜR

MHP Maden İl Genel Meclis Üyesi Cuma Telçeken Hakimiyet Gazetesine yaptığı açıklamada, “Maden'de ikinci bir İliç vakası yaşanmaması için yetkililerden, hükümetimizden acilen bir önlem alınmasını istiyoruz. Eğer bu önlem alınmazsa İliç'in benzeri ilçemizde yaşanır ve Maden tarihe gömülür.” dedi.

YETKİLİLERİN BU TEHLİKEYİ GÖRMESİ GEREKİYOR

Bakır çıkarılması için dökülen hafriyatlar nedeniyle tarihin ve kültürün yok edildiğini ifade eden Telçeken,“Maden tarih ve kültür şehriydi. Bakır çıkarılması için dökülen hafriyatlar tarihimizi ve kültürümüzü yok etti. Niye derseniz tarihi bir köprümüz vardı hafriyatın uyguladığı baskıya dayanamayarak yıkıldı, kullanılamaz hale geldi. Daha sonra yapılan köprüde çatlaklar oluştu. Birkaç yıldır ilçenin girişi değiştirilerek başka bir noktadan ilçeye giriş sağlandı. Yetkililerin bu tehlikeyi görmesi gerekiyor.” dedi.

GÜNEYDOĞU'YA AÇILAN KARAYOLU VE DEMİRYOLU AĞI KAPANIR

Hafriyat nedeniyle kayma meydana geldiğini ifade eden Telçeken,“ Orada 5 milyon ton hafriyat var. Hafriyat sürekli tetikliyor ve gitgide kayma oluyor. Asıl büyük tehlike aşağıdan Maden Çayının akması. Olası yaşanacak bir heyelanda nehrin önü kapanır ve sun'i bir gölet oluşur. Güneydoğu'ya açılan karayolu ve demiryolu ağı kapanır. Oluşan göletten sonra Maden sular altında kalır.” diye ifade etti.

HAFRİYAT MUTLAKA KALDIRILMALIDIR

2007 yılından beridir bu konuyu haykırdığını dile getiren Telçeken,“2007 yılından beri haykırıyorum. Madenliler olarak haykırıyoruz. Yapmayın, etmeyin buna bir çare bulun. Yüklenici firma tarafından bir an önce hafriyatın kaldırılması lazım. Gelen tehlikeyi bir an önce çözüme kavuşturulması gerekiyor. Eğer orada bir tehlike varsa orada çalışan içinde var. İkamet eden vatandaşlar içinde var. O dağdaki hafriyat mutlaka kaldırılmalıdır.” dedi.

İŞ İŞTEN GEÇTİKTEN SONRA YAPILAN HİÇBİR ÇALIŞMA MAKBUL OLMAZ

Olası can kayıpları yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini ifade eden Telçeken, “Madenliler de orada rahat bir nefes almalıdır. Tehlike her an var. Toprak milim milim kayıyor. 5 milyon ton hafriyatın ağırlığı var. Bir de karlı ve yağmurlu havalarda o hafriyatın ağırlığı daha da artıyor. Tekraren söylüyorum eğer o heyelan olursa oluşan suni gölette Maden fazla değil ilkbahar aylarında bir günde sular altında kalır. Olası can kayıpları yaşanmaması için gerekli tedbirler alınmalı. İş işten geçtikten sonra yapılan hiçbir çalışma makbul olmaz. Ben yetkilileri şimdiden uyarmak istiyorum” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme