Şeker Sorunu Krize Dönüşmeden Çözülmelidir…

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, dağıtım ve imalatçı firmaların şeker bulamaması nedeniyle tedarik zincirinde yaşanan sorunun çözümü için TOBB nezdinde girişimler başlattı. Başkan Arslan, şekerde fahiş fiyat artışlarının enflasyonist bir süreci tetikleyebileceğini ve sektörün tüm üretim süreçlerini olumsuz etkileyerek vatandaşların da zor durumda kalabileceğine dikkat çekti…

Türk Şekerin piyasanın arz talebini karşılaması gerekiyor…
Başkan Arslan sorunun çözümü için TOBB'ye göndermiş olduğu yazıda, “Odamız 12 Meslek Komite Üyelerimiz ve Elazığ Gıda Sanayicileri Derneği tarafından Ocak ayında gündeme taşımış olduğumuz gıda üreticilerinin imalatında temel hammaddelerin başında gelen şekerin piyasaya arzında sıkıntılar yaşandığı ve sürecin devam etmesi halinde hem vatandaşların hem de gıda üreticilerinin zor durumda kalacağı vurgulanmıştır.


İlgili Meslek Komitemizdeki gıda toptancısı ve sanayici üyelerimizle yaptığımız istişarelerde piyasaya şeker arzının yeterli olmadığı ve fiyatların aşırı yüksek olduğuna dair geri bildirimler alınmakta bu durumun sektörün önünü tıkma noktasına getirdiği görülmektedir. Son dönemlerde şeker fiyatlarında yüksek tutarlardaki artış, işletmelerin yeni fiyatlama yapmasını engellemekte, özellikle de taahhüde bağlı üretimlerde işletmelerin zarar etmesine yol açmaktadır.


Bu durumun ürün fiyatlarına yansımak zorunda kalması halinde hem satışları azalacaktır hem de enflasyon oranına olumsuz etki edecektir. Sektör temsilcilerimizin öncelikli beklentisi Türkiye Şeker Fabrikalarının uygun fiyatlı ürün satışı yaparak üreticiyi desteklemesi ve ithalatı öteleyerek piyasaya şeker arzını artırmasıdır.


Şeker pancarı üretiminde ülkemizde önemli illerden biri olan Elazığ'da, hali hazırda kamuya ait şeker fabrikamızın da üretimde olmasına rağmen iç piyasaların şeker sorunu ile karşı karşıya kalarak, yüksek fiyat uygulamasına maruz kalması sektörü zora sokmakta ve tüm üretim süreçlerini olumsuz etkilemektedir.

Bu vesileyle, Türk Şeker'in ivedi şekilde piyasanın ihtiyacı olan şeker arzını makul fiyatlarla karşılaması ve oluşabilecek mağduriyetleri önlemesi sektörümüzün en önemli beklentisidir” ifadelerinde bulundu.

Yorumlar 1
Yorumcu 23 Mart 2022 10:01

Türkiye'de 2021 yılında şeker pancarı üretiminde herhangi bir azalma olmadı. Tam tersine artış var. Şeker ithalatı ise sadece Dahilinde İşleme ve ihracat amaçlı yapılmakta. Bu az miktardaki ithalatın ise çok az bir kısmı Ukrayna'dan yapılmakta, Rusya'dan hiç yapılmamakta. Türk Şeker bugün günlük 1000 tonun üzerinde bir üretime sahip. Her sene de üretimini artırıyor. Şeker ihtiyacının tümünün karşılama imkanı yok. Zaten öyle de olamaz, ancak piyasayı regüle eder Türk Şeker, ediyor da ucuz fiyata şeker sunarak. Özetle bu şeker krizinin arkasında NBŞ firmaları olmasın. sanki şeker arzında bir sorun varmış gibi gösterip üretimde NBŞ oranını artırma gayretleri gibi...

Bakmadan Geçme