Palu, Uçuyor…
Şehirler kadar ilçeler de kendini ve özelliklerini öne çıkarmak konusunda yarışıyor. Ve son yıllarda deniz, güneş ve kumdan oluşan tatil anlayışında ciddi bir değişim yaşandı ve insanlar artık tarihe, doğaya ve lezzete doğru bir yolculuğa evrildi.
Elazığ, bu konuda kendi potansiyellerini çok iyi değerlendiremese de ve Vali Çetin Oktay Kaldırım döneminde başlatılan yatırımlara üvey evlat muamelesi yapılsa da yeni dönemde turizm hamleleri ile bu açığın kapatılması bekleniyor.
İlimizin en köklü ve kadim ilçelerinden olan Palu da bu yarışın içinde olduğunu öteden beri ortaya koyuyor, “Palu tarihtir, tarih Palu'dur” gibi çok da ilgi çekici bir sloganla yola çıkılmasa da yıllar öncesinden başlatılan bir ufuk ve vizyon ortaya koymakla birlikte yapılan yeni gayretler, sosyal, sportif ve kültürel etkinliklerle taçlandırılıyor.
Palu'ya, Palu'nun tarihine, eserlerine, cennet köşesi coğrafyasına ve lezzetlerine dikkat çekmek amacıyla Yeşilbayır köyünde, yaklaşık bin 100 rakımlı tepede farklı illerden gelen 14 pilot, paraşütle yamaç uçuşu gerçekleştirdi.
Murat Nehrindeki rafting etkinlikleri yanında, Palu Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Elazığ Sportif Havacılık Kulübü ve Palu Belediyesi işbirliğiyle ilk defa yapılan yamaç paraşütüyle adrenalin tutkunlarının yeni gözde mekanı oldu.
Elazığ, Malatya, Adıyaman, Antalya, Bingöl ve Adana'dan gelen 14 pilot, paraşütle yamaç uçuşu yaparak heyecanlı ve renkli görüntüler oluşturdu. Elazığ'ımızın televizyonlarında ilgili haberleri izlerken ekrana gelen enfes görüntü adeta herkesi büyüledi. Yamaç paraşütü, Murat nehri, Palu'nun her karışı tarih ve medeniyet kokan görüntüsü ve o an ilçe merkezinden süzülen tren vagonları… Bu enfes manzara ve heyecanı yaşamadığım ve kaçırdığım için kendimi oldukça şansız ve bahtsız hissettim.
Palu, bu etkinliklerine devam etmeli ve kendisini öne çıkartan faaliyetleri sıklaştırmalıdır.
Palu esnafı bir şeyi daha yapmalı ve bunu kurumsallaştırmalıdır. Kömürhan'a kavurma yemeğe, Arapkir'e tandır yemeğe, Gezik'e bal-kaymak yemeğe giden hemşerilerimiz pekâlâ Palu'ya Palu tava yemeğe de gider.
Ancak bunun için bir atılım ve kurumsallaşma ile birlikte reklam ve tanıtım yapılması gerekir.
“Palu tava, Palu'da yenir” sloganı ile ilçede bu özel yemeği yapan işletmelerimizin atağa geçmesi gerekiyor gibi.
Bu işi en güzel şekilde Palu Konağı ve Saklıbahçe Tesisleri yapıyor ve misafirlerin yüzünü ağartacak bir hizmet ortaya koyuyorlar. İşletme sahiplerinin bu duyarlılığı, profesyonel hizmet olarak da yansıyınca size telefonla sipariş vermek ve “şu saate şu kadar kişiyle orada olacağız” demek kalıyor.
Özellikle hafta sonları arkadaş gurubu ya da ailece hem Palu'nun tarihine, eserlerine ve maneviyat dünyamızı inşa eden değerli zatların mekânlarına bir yolculuk ve ardından Palu tavası gibi enfes lezzeti tadıp, ilçe esnafına köylerden gelen doğal köy ürünlerinden alarak kaliteli bir zaman geçirmenin en güzel ve en yakın mekânı Palu'dur. Lezzeti uzaklarda aramaya gerek yok.