Mahcup Olurlar mı?
Prof. Dr.Fahrettin Göktaş'ın Fırat Üniversitesi'ne Rektör olarak atanmasının ardından ne fırtınalar ne tamtamlar koparıldı, ne şovenist çıkışlar dile getirildi hatırladınız değil mi?
“Bu memlekette rektör olarak atanacak başka bilim adamı mı yoktu, neden Erzurumlu bir isim atandı, bu Elazığlıya yapılmış en büyük hakarettir” ve daha bir sürü ipe sapa gelmez deli saçması sözler.
O dönemde bir Hakimiyet Gazetesi, estirilmeye çalışılan bu klasik rüzgara karşı set oldu ve “İyi ki ilimizden bir rektör atanmadı” diye haykırdı. “Biz çok Elazığlı rektör gördük ki hiç işe yaramayan” dedik. Hatta “Elazığlı isimler, kendine yakınlık, yârenlik ve hatta yalakalık edenlere kadro açıp yerleştirmekten bilimsel çalışmaları görmüyor” dedik.
Ve Fırat'a Rektör atanan Prof.Dr. Fahrettin Göktaş'ı, öğrenciliğinden tanıyan birkaç saygın ve güvenilir isme sorduk ve aldığımız olumlu izlenimlerle dağ gibi ve fakat tek olarak arkasında durduk.
O gün bize burun kıvıranlar, “Bu gazete Elazığlı değil mi?” diye şüphe duyanlar belki bugün gelinen noktadan biraz mahcubiyet duymuşlardır umarız. Ancak bu tip adamların mahcup olma gibi bir duygu ve dik durma gibi erdemli bir kişiliğe sahip olmadıkları için belki de şimdi de bizden daha çok Göktaşçı olup etrafında saf tutulmuşlardır.
İşte bir buçuk yıl önce Prof.Dr. Göktaş, Fırat'a rektör atandı diye ortalığı teneke sesine boğanlar ki bunların içi boş olduğu için sesleri biraz fazla çıkar, bugün Fırat'ın geldiği nokta için neler düşünürler merak ediyoruz.
Zira yıllardan beri kaplumbağa yürüyüşü ile ilerleme kaydeden Fırat Üniversitesi, oldukça önemli bir başarıya daha imza atarak YÖK tarafından Türkiye'nin en iyi 20 üniversitelerinin yer aldığı “Araştırma Üniversitesi” seçildi.
Türkiye'nin öncelikli hedefleri ve alanları çerçevesinde nitelikli bilgi üretmek, disiplinlerarası çalışmaları ve iş birliklerini teşvik etmek, doktoralı araştırmacı insan sayısını artırmak, uluslararası iş birliklerini güçlendirmek ve üniversitelerin uluslararası alanda daha görünür kılmak amacıyla başlatılan Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı'na yapılan değerlendirmeler sonucunda en başarılı üniversiteler belirlendi. Program kapsamında yer alan üniversitelerin performansları Araştırma Üniversiteleri Performans İzleme Endeksi aracılığıyla; “Araştırma Kapasitesi”, “Araştırma Kalitesi” ve “Etkileşim ve İşbirliği” başlıkları altında 32 gösterge kapsamında değerlendirildi.
Bu kapsamda gerçekleştirilen toplantıda Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı'nda 20 devlet üniversitesi ile 3 vakıf üniversitesi yer aldı. Gerçekleştirilen törende Fırat Üniversitesi'nin Araştırma Üniversitesi seçildiği açıklandı. Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Araştırma Üniversitesi Beratını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'dan aldı.
Fırat Üniversitesi tarihinin en önemli başarılarından birine imza atarak YÖK tarafından aralarında; Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Marmara Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi gibi devler liginde yer alması ve “Araştırma Üniversitesi” seçilmesi azmin ve başarının bir eseridir.
Biz her zamanki sözümüzü bir kez daha tekrar ediyor ve diyoruz ki, “Fırat'ta bir şey değişti, her şey değişti.” Değişiminiz ve başarınız kutlu olsun. Bilimi, araştırmayı, insanlığa hizmeti, kendine ve ailesine hizmetten üstün tutanlara selam olsun.