LEBLEBİNİN ADI VAR
FESTİVALİ BİR GÜNLÜK EĞLENCE VE GEZİ OLARAK GÖREN ANLAYIŞ, AĞIN'IN DÜNYACA ÜNLÜ LEBLEBİSİNİ YOK SAYDI
Zaman zaman ekonomik ve farklı gerekçelerle yapılamayan Ağın Kültür Sanat ve Leblebi Festivali'nin 12.'si geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirildi.
Ağın Kaymakamlığı ve Ağın Belediyesi tarafından düzenlenen ve ilçenin kültürel değerleri yanında dünyaca tanınan ve kendine has geleneksel yöntemlerle yapılan Ağın leblebisinin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen festival; marka haline getirmeyi amaçlayan leblebiden ziyade gezi, konferans, konser ve eğlence programına döndü.
SEMBOLİK ÜRETİM RİTÜELİ
Ağın ile özdeşleşen leblebinin adını taşıyan festivalde 'ağın leblebisine' resmen üvey evlat muamelesi yapıldı ve 200 derecelik kumda leblebi kavurma işi ' leblebinin kumda raksı' sembolik ve 20 kişinin izlediği bir ritüelden öteye geçemedi. Festivale adını, ilçeye namını ve ekonomik anlamda kazancını veren leblebi ile ilgili sektörün sorunlarını içeren ne bir panel ne de üreticilerin taleplerinin alındığı bir program yapıldı.
İLÇENİN KADERİ LEBLEBİYE BAĞLI
Ülke genelinde Ağın'dan daha küçük olmalarına rağmen ürettikleri ve marka haline getirdikleri bir ürün ile ekonomilerine ve yöre halkına önemli ekonomik kazanımlar elde eden ve toplumda sıkça bilinen birçok örneğe rağmen, Ağın ilçesinin hala kendi ürününü ikinci plana atarak birçok yerde daha güzelleri ve ilgi çekenleri yapılmasına rağmen kendisini konferans, konser ve eğlence programları ile tanıtmaya çalışması 'yanlış metot, yanlış rota' tartışmalarını da beraberinde getirdi.
'HALK KONSERİ DEYİNİZ'
Ağın'da geçtiğimiz hafta sonu yapılan festivale yönelik sosyal medya hesaplarından da ciddi eleştiriler geldi. Festival kelimesinin yörenin sosyo-ekonomik kültürüne katkı sunması gereğine dikkat çeken vatandaşlar, Ağın'da yapılan festivalin halk konserinden öteye geçmediğini ifade ediyorlar.
İşte sosyal medyada Ağın Festivali içim söylenenler:
'Festival değil, halk konseri deyiniz.
Sosyal medyada 'Ağın Leblebi festivali başladı' haberi üzerine Ağın'a gittik. İn cin top oynuyor. Leblebi tanıtımı yok, aslında leblebinin kendisi yok. Nohut yok.
Halk konserine leblebi festivali demeyiniz. Ankara Çubuk'ta Turşu festivali ile bu ilçe turşu ile anılır oldu. Haymana kaplıca festivalleriyle gündeme girdi Ağın leblebi diyecekse önünüzdeki yıl festivali Elazığ'da başlatmalı.'
HAYAL KIRIKLIĞI
Ağın'ın ülke çapında meşhur bir ürünü olan ve bilinçli tüketicinin her zaman Ağın'da ve geleneksel metotlarla yapılanını tercih ettiği leblebinin ilçe halkı tarafından üretilen ya da üretimi kurumsal olarak yapılan leblebileri albenisi olan ve değişik miktarlarda hediyelik ürün olarak ambalajlanarak satışa sunulmasının çok zor olmadığını belirten vatandaşlar, burada görevin kaymakamlık ya da belediyeye düştüğünü ifade ediyorlar.
Ağın'a sırf leblebi almak için giden ya da yolu Ağın'dan geçen insanların leblebiye ulaşamadıklarını, Ağın leblebisi satan özel dizayn edilmiş büfelerde ve şık ambalajlarda satışa sunulan ürünlerin çok sayıda müşteri bulacağını ifade eden vatandaşlar, Ağın Belediyesi'nin bu ürünleri Elazığ şehir merkezine kuracağı leblebi şeklinde imal edilmiş büfelerde de halka satışını yapabileceğini ifade ediyorlar.
TANITIM ÜRÜNLE OLUR
Dünyada ve Türkiye'de bir beldenin, şehrin ve ilçenin bilgi şöleni, konferans ve konserlerle tanıtımının yapılmadığını, tanıtımın; bir ürün, bir yapı, bir tabiat güzelliği ve onun etrafında yapılan ikincil eğlence programları ile mümkün olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, leblebisi ile bilinen Ağın ilçesinin en meşhur bir sanatçının konseri ile bir-iki gün konuşulur sonra unutulacağını ifade eden vatandaşlar, kalıcı olanın ürün olduğunu ve asıl temanın o ürünün nasıl sunulduğu ve pazarlandığı olduğuna vurgu yapıyorlar.
KATILIM YETERSİZ
Ağın Kaymakamlığı ve Ağın Belediye Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ve ana sponsorluğunu yaptığı ancak önceden planlanmış programları sebebiyle il dışında olduğu için etkinliğe katılamayan AK Parti Milletvekili Tolga Ağar'ın yanı sıra festivale CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, MHP Konya Milletvekili Esin Kara'nın dışında hiçbir resmi görevli ve siyasinin katılmamasını da eleştiren vatandaşlar, tüm eksiklerine rağmen il yöneticilerinin, siyasilerin ve ilde bulunan ve birçok düğün törenine katılan milletvekillerimizin etkinliğe katılmalarının ilçe için bir kazanım olacağını ifade ettiler. Özellikle şehrin tanıtımı konusunda önemli adımların atıldığı bu dönemde şehri bir bütün olarak görüp değerlerimizi daha çok gündemde tutmaya yönelik faaliyetlerden uzak kalınmasının şehri güçsüz kıldığına dikkat çeken vatandaşlar, birlikte kalkınacaksak birlikte hareket etmeliyiz görüşünü ifade etiler.
KÜLTÜRLÜ İLÇE
Ağın'ın okuma yazma oranı yüzde yüz olan ve bağrından çok değerli şair, yazar, siyasetçi, devlet adamı ve çok sayıda üst düzey bürokrat ve asker çıkardığına dikkat çeken vatandaşlar, Ağın'ı iki şekilde değerlendirmek gerektiğini, kültürel ve sanatsal etkinliklerle ticari ve tanıtım etkinliklerinin aynı etkinlik içinde bulunmasının yanlışlığına dikkat çektiler.
Kültürel ve sanatsal programların daha çok kış aylarında ve içeriği dolu bir şekilde yapılmasının daha doğru olacağını ifade eden vatandaşlar, Ağın'ın birinci önceliğinin marka oluşturmak olduğuna dikkate çekerek her ilçeye nasip olmayan bu değerin daha çok bilinmesi ve ilçe ekonomisine katkı sunması amacıyla profesyonel bir anlayışla tanıtım planlamasının yapılması gerektiğini belirttiler.