Kılıç: 'Toprağın Tomografisini Çekiyoruz'

İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, Elazığ'da köy köy gezilerek toprak analizleri yaptıklarını ve toprağa uygun ürünün ekilmesi için çalışma başlattıklarını ifade etti. Kılıç ayrıca, Elazığ'da TARSİM'e kayıt olan çiftçi sayısının az olduğu ve çiftçilerin mutlaka tarım sigortası yaptırmalarını istedi.

TAKİP ET

Kübra Kabukçu/Geçtiğimiz Cuma günü ilimizi ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi'ye şehrimizin tarımsal potansiyelleri, gelinen nokta ve ihtiyaçlar konusunda brifing raporu sunan İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, hem Bakan ziyareti hem de ilimiz tarım ve hayvancılığı ile ilgili olarak Hakimiyet Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu.

“BAKANIMIZIN ZİYARETİ OLUMLU GEÇTİ”

Kılıç yaptığı açıklamada,“ Tarım ve Orman Bakanımız Vahit Kirişci'nin ilimizi ziyareti bizim için çok olumlu geçti. Toplantı ve sektör toplantısı çok önemliydi. Sektörlerin ihtiyaçları ve sıkıntıları konuşuldu. Bakanlık olarak kayıt altına alınması ve çözümüne yönelik adımların atılması ilimiz ve bizler için çok önemliydi.” dedi.

“PROBLEMLERİ KÖY BAZLI ANALİZ EDİYORUZ”

Bütün köyleri kendi problemleri çerçevesinde analiz ettiklerini dile getiren İl Tarım ve Orman Müdürü Kılıç, “Amacımız köylerdeki problemleri köy bazında belirleyip, aynı problemlere maruz kalmış köyler için ortak projeler yapmak suretiyle çözüm odaklı çalışmak istiyoruz. İlimizdeki bütün köylerin sorunlarını derledik ve toparladık. Aynı zaman da bir çalışmamız daha var. İlimizde tarım kesiminde çalışan insanlarımızın sosyo-ekonomik analizleri konusunda çalışma yürütüyoruz.” dedi.

“ÇİFTÇİMİZE DOĞRU YÖNTEM VE ÜRÜNÜ ÖNERİYORUZ”

Elazığ'da ilk defa eylem planı hazırladıklarını ifade eden Kılıç, “Bu sosyo-ekonomik analiz beraberinde ilimizdeki sektörel anlamda sorunları da yapılan yanlışları da ortaya çıkaracak şekilde bir çalışma olacak. Elazığ'da ilk defa bir eylem bir planı yaptık. Bu stratejik planımız ile beraber ilimizde ki mesela parsel parsel toprak analizleri yapıyoruz. Geçmiş yıllarda yapılmış olan analizlere ilaveten analiz yapıyoruz ve doğru önermeler hazırlıyoruz.”dedi.

“TOPRAĞA VE ÜRÜNE AKILCI YAKLAŞIYORUZ”

Kılıç, “Bu şekilde ilimizdeki tarımsal faaliyetin daha koordineli, daha doğru ve amaca uygun hareket edilecek bir yönetim sergilenmesini sağlayacak. Mesela domates ekilmesi gereken bir yere başka bir şey ekmeyin. Ya da farklı bir ürün ekmekle belki başarılı olunabilir, ama üretim ve girdi maliyetleri çok yüksek olur. Toprağın ihtiyaç duyduğu besin elementlerini takip etmek zorundasınız. Bu yüzden biz bu konularda biraz daha temkinli ve akılcı yaklaşıyoruz.” dedi.

“TOPRAĞIN TOMOGRAFİSİNİ ÇEKİYORUZ”

Kılıç, “Bu konuda zaten sayın bakanımızın talimatları var. Özellikle toprak analizi yapmak suretiyle. Kısacası Elazığ ilinin toprak analizini yaparak tomografisini çekiyoruz. Toprağa uygun bitki türlerini belirlemek noktasında çalışma içerisindeyiz.” diye ifade etti.

“TARIM SİGORTASI SAYIMIZ AZ”

Tarım sigortasının önemli olduğunu ve çiftçilerimizin mutlaka sigorta yaptırması gerektiğini ifade eden Ali Kılıç,“Bir konu ise TARSİMDİR. Lütfen çiftçilerimiz tarım sigortalarını yaptırsınlar. Bu konu çok önemli. Elazığ'da hayvancılık sektöründe TARSİM yapan çiftçi sayımız daha fazla. Ama hayvanın çalınması ya da ölmesine karşı sigorta yapıyorlar. Çiftçimizin de poliçe sayılarını artırması lazım. TARSİM'e kayıtlı olan çiftçi sayımız şuan 8 bin 600 civarıdır. Geçen yıl kayıt yapmışlar.”dedi.

“ÇİFTÇİMİZ UYARILARIMIZI DİKKATE ALMALI”
2017'de tarım sigortası yaptıran kişi sayısının 3 bin 800 iken, 2018'de 5 bin olduğuna dikkat çeken İl Müdürü Ali Kılıç, “2021 yılında 8 bin 600'dür. Bu sayının daha da artarak gitmesi lazım. TARSİM'de özellikle çiftçilerimiz şunu iyi bilsinler ki biz çiftçimizin zarar etmesini istemiyoruz. Zararın da en azından sigortalanmak suretiyle en aza inmesini istiyoruz. Tarım sigortasını önemseyelim ve yaptıralım.” dedi.

Yorumlar 3
Yurtbaşı lılar 22 Kasım 2022 10:39

Yurtbaşı köyüňü tümünün cindolar ekiyor biz defalarca dilekçe verdik Elazığ valiliği ne kimse ilgilenmiyor sebebini bilsek burayı bir kişi ekiyor biz köylüler dağıtım yapılsa herkes faydalansa ne olur inşallah bu hattadan DSİ döner buralardan kira alınsın

yorumcu 22 Kasım 2022 09:46

Vay anam vay... daha yeni tomografisi çekiliyor. Daha teşhis konulacak, tedavi edilecek... İş çok uzun... Herkesin ömrü yeter mi bilmiyorum bunları görmeye...

Çoban 21 Kasım 2022 18:20

Birde bu kaban baraj gölü önünde ki tarım arazileri ni kirası alınsa bazı insanlar PEŞKEŞ ÇEKMEK VAZ gecinse ne olur özelikle Yurtbaşı YUNLUCE MOLLAKENDİ GUNTASİ ÇAĞLAR YENİKAPI KOYLERİNİ buralardan ecirmisli alınsa

Bakmadan Geçme