KEBAN'A KADIN ELİ YAKIŞTI
Gülşah Altaş/Yüklü bir borçla belediyeyi devraldığını ve kendisinin en büyük şansının mesai mefhumu gözetmeyen personelinin olduğunu belirten A
Gülşah Altaş/Yüklü bir borçla belediyeyi devraldığını ve kendisinin en büyük şansının mesai mefhumu gözetmeyen personelinin olduğunu belirten Atlı, personel borçlarının tamamının ödendiğini ve personelin ilçenin beş camisinde mevlit okuttuğunu söyledi.
Borçla devraldığı belediyeyi şimdi örnek belediye yapmak adına çalıştığını belirten Atlı, Keban Barajı sayesinde ilçede alabalık tesislerinin çoğaldığını ve bunun da ekonomiye ciddi anlamda gelir sağladığını ifade etti.
28 ŞUBAT MAĞDURUYUM
Memur olarak çalıştığı Keban Mal Müdürlüğü'nden 2000 yılında başörtüsü yüzünden atıldığını ve o yılları hatırlamak dahi istemediğini söyleyen Başkan Atlı, ailesinin de o dönemde kendisine manevi baskı uygulayarak başörtüsünü çıkarmasını istediğini belirtti. O dönemde dik durduğunu ve örtüsünü çıkarmayarak işten atılmayı göze aldığını ifade eden Atlı, yıllar sonra Keban Belediye Başkanı olarak bu makamda hizmet vermenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Keban'ın cadde ve sokaklarının temizliğini gerçekleştiren kadınları da istihdam amaçlı değerlendirdiklerini belirten Atlı, “İlçeye kadın elinin değdiği her haliyle kendini gösteriyor” dedi.
Hakimiyet Gazetesi okuyucuları için Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı ile hizmette üçüncü yılını değerlendirdiğimiz röportajla sizleri baş başa bırakıyoruz.
** Sayın Fethiye Atlı, Keban Belediye Başkanlığı görevinizin üçüncü yılını doldurdunuz, göreve geldiğinizde nasıl bir belediye devraldınız?
Göreve geldiğimiz zaman her belediyede olan sıkıntı Keban Belediyesinde de vardı. Borçlu bir belediyeydi ve Keban halkı hizmet anlamında mahrum bırakılmıştı. Personel alacakları birikmişti ve bizden önceki beş yılda belediye personeli sadece üç tam maaş almıştı. Ya çeyrek maaş ya da yarım maaş verilmişti, bu şekilde yürütülen bir anlayış hâkimdi.
8 MİLYON BORÇ DEVRALDIK
Göreve geldikleri zaman Belediyeyi 8 Milyon TL'lik bir borçla devraldıklarını belirten Başkan Atlı, şunları söyledi: “Borçlu bir belediye devraldık ve bu borçlar SGK'ya, Emekli Sandığı'na, esnafa, personele, emekliye ayrılan personele aitti. KEY ödemelerini hiç almayan personelimiz vardı. Niyetler halis olunca Allah yardım ediyor, biz göreve geldiğimiz zaman belediyenin EÜAŞ'tan bir alacağı vardı ve beş yıl boyunca bu paranın tahsili bekleniyordu. Enerji Bakanlığı'ndan mahkemelik olan bu durumda mahkemeyi belediyemiz kazanmış olmasına rağmen bir türlü ödeme yapılmıyordu. Demek ki bizim gelmemiz bekleniyordu ve rabbime hamdolsun bize nasip oldu. O dönem milletvekillerimiz sağ olsun ilgilendi ve EÜAŞ Genel Müdürü hemşehrimiz Halil Alış beyefendi idi oda destek oldu ve paramız geldi. Biz o paramızı alınca önce personelimizin alacaklarını ödedik. Personelimizin beş yıl boyunca biriken alacaklarını sıfırladık.”
PERSONELİMİZ JEST YAPTI VE MEVLİT OKUTTU
İşçinin alın teri kurumadan parasını ödemeyi emrediyor dinimiz ve bu konuda biz de gerekeni yaptık diyen Başkan Atlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birikmiş alacakları olan personelimiz ilçemizde bulunan 5 camide mevlit okuttu, kendilerine teşekkür ediyorum. Bu benim için çok güzel bir an oldu ve oldukça duygusal anlara tanıklık ettik. Tabi bunu beklemiyordum, kendileri mevlidin okutulacağı zaman haber verdi ve sayın başkanım sizler de buyurun gelin dediler ve o zaman haberim oldu.
AKSA'ya olan birikmiş borçları da kapattık, 425 Bin TL olan borcumuzu sıfırladık. Yine ilçemizde bulunan bir petrol şirketine olan borcumuzu ödedik. 6,5 Milyon TL gelen parayı iyi bir şekilde değerlendirmenin yolunu seçtik. Parayı bankada faize yatırarak gelen faizle ödeme yapmanın yolunu seçmedik. İnsanlara bir söz vermiştim ve o sözü de tutmanın mutluluğunu yaşıyorum.
Personelimize olan borcumuz 2 Milyon 380 Bin TL idi ve biz bunun tamamını ödedik, icra takibinde olan 1 Milyon 497 Bin TL'lik borcu sıfırladık ve yine personelin 711 Bin TL olan SGK ücretlerini ödedik. Ve yine 2008 – 2012 yılında emekliye ayrılan personelin kıdem tazminatı 785 Bin TL'lik tutarı gelen parayla sıfırladık. Tabi personele olan borç bunlarla da sınırlı değil, 2008 – 2014 yıllarına ait işçi ve memur alacakları olan 708 Bin TL'yi de ödedik. Ve yine KEY alacakları 108 Bin TL idi bunu da ödeme şansımız oldu.”
PERSONEL ATM'YE GİDİNCE GÖZLERİNE İNANAMADI
Yılların birikmiş maaş ve çeşitli alacaklarını kendi dönemlerinde ödeme şansı yakaladıklarını belirten Başkan Atlı, sözlerine şöyle devam etti: “Personelimiz maaşlarını ATM'den çekmeye gittiğinde hesaplarında fazla para görünce gözlerine inanamamış ve bu neyin nesi demişler, kendilerinin alacağı olan KEY ödemelerini de hesaplarına aktardığımız da personelimiz bize teşekkür etmişti. Birçoğu artık zaman aşımı olduğu için inanmamıştı ama biz dedik ki oradan hiç kimsenin alacağı kalmasın. İcra takibi alacakları olanların da ödemelerini gerçekleştirdik ve bunlar da tabi gözle görülür rakamlardı.2010- 2014 yılları arasında alacağı olan esnafa 564 Bin TL tutarında ödeme yapıldı. Yine Hizmet İş Sendikası'na 296 Bin TL borcumuz vardı ve bunlar da ödendi. Ve şu ana kadar toplam 3 Milyon 792 Bin TL borç ödendi. Geri kalan parayla da süreci götürüyoruz. Duamız ve temennimiz şu ki Mayıs ayından sonra da hükümetimizden gelecek ödenek ve desteklerle hizmetlerimizi sürdüreceğiz.”
** 28 Şubat mağdurlarından birisiniz ve o dönemde Keban Mal Müdürlüğü'nde memur olarak çalışıyordunuz, başörtünüz yüzünden Anasol - M hükümeti döneminde işinize son verildi. Ve bugün Keban'da Belediye Başkanlığı yapmaktasınız. O günlere geri dönecek olursak nasıl bir Türkiye vardı ve şimdi nasıl bir ülkeyiz?
1998 yılında o süreç başladı. Ben 1993 yılında Gümüşhane'de göreve başlamıştım. Sıkıntılı süreçte sağlık raporu alarak memuriyete devam ediyordum. O dönemde çeşitli uyarılar veriliyordu, 2000 yılı Kasım ayına kadar bu şekilde bir süreç geçti. Kaymakam o dönemde sıkıntı yaşadı ve olay Maliye Bakanlığı'na intikal etti. O dönemin Genel Müdürü şimdi CHP Milletvekili Akif Hamza Çebi idi ve onunda işten atılmam da parmağı vardı. O dönem işten atılmam için şöyle bir rapor tutulmuştu, 657 sayılı Devlet Memurlarının 125. Maddesinin e fıkrasına göre dairenin huzur ve sükununu bozmaktan dolayı işten atılmıştım. Oysa ki ben huzur ve sükunu bozmuyordum ve sabahtan akşama can hıraş bir şekilde çalışan bir memurdum. Hafta sonu demeden, bayram seyran demeden gece 12'lere kadar çalışırdım. Hatta öyle günler oluyordu ki muhasebeyi tek başıma yürütüyordum. Eski mal müdürüm Abdullah Kazer beyefendi Ankara'dayken yeni müdür yanına gitmiş ve Abdullah bey beni sormuş, o da işler çok vs demiş, Abdullah bey de orada, “Fethiye hanım benim dönemimde tek başına işleri yürütüyordu” demiş. Çok iyi çalışmama rağmen bunun semeresini görmedim.
AİLEM MANEVİ BASKI UYGULADI
İşten atılmadan önce ailesinin başörtüsünü çıkarmasını isteyen Başkan Atlı, o zaman dik durduğunu ve örtüsünü açmayıp işten atılmayı göze aldığını belirtti. Atlı, açıklamasına şu şekilde devam etti: “O dönemde iş arkadaşlarım başta olmak üzere, ailemden de manevi bir baskı gördüm. Sen bir devlet memurusun ve başını aç dediler. Bu senin günahın değil diyerek beni ikna etmeye çalıştılar. Bunu devlet istiyor, sana günah yazılmaz diyenler oldu. İki yetim yeğenim var ve onların da masrafını ben karşılıyordum. Annem günlerce benle konuşmadı.”
MERHUM CEMİL EFENDİ'YE GİTTİM
Çalıştığı yerden çıkarılmadan önce şehrin kanaat önderlerinden merhum Cemil Evliyaoğlu'nun yanına gittiğini ifade eden Başkan Atlı, şunları söyledi: “Cemil Efendi'nin yanına gittim, merhum, ‘hayırdır neden geldin kızım' dedi. Dedim ki, ‘Hocam Keban'da Mal Müdürlüğü'nde çalışıyorum ve başörtüsü sıkıntısı var, başta ailem olmak üzere herkes başımı açmam için bana baskı uyguluyor. Ben açma taraftarı değilim ama sizin yanınıza gelmek istedim' dedim. Hatta dönemin Kaymakamı bana haber göndermişti, ‘Kendisine ayrı bir oda vereceğiz ve gelsin odasına tek başına otursun ama başını açsın' demişti. Cemil Efendi bana dedi ki; ‘kızım ben sana ne aç ne açma derim' ve ekledi, ‘kızım bu dünyada Nemrut ve Firavun da yaşamış ve çok zulmetmişti. Ne oldu onlara da kalmadı ve bitti gitti.' Ve ben dışarı çıktım ve dedim ki kesinlikle başımı açmayacağım. Ve 2000 yılının Kasım ayında beni işten attılar. Malatya İdare Mahkemesi'nde dava açtım, 2006 yılında bir af çıktı ve işe geri dönmek istedim o zamanda kabul edilmedi. Sonra Ankara'da dava açtım, Danıştay'da reddetti. FETÖ o zaman da her yere sızmıştı ve ben hakkımı helal etmiyorum. 13 yıl boyunca büyük sıkıntılar çektim.”
ÖZEL SEKTÖRDE BİLE İŞ BULAMADIM
Başkan Fethiye Atlı, 2002 yılında evlenerek İstanbul'a yerleştiğini ve burada özel sektörde çalışmak istediğini belirterek, özel sektörde bile iş imkânı bulamadığını söyledi. Başkan Atlı, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “İş talebinde bulunduğum insanlar mütedeyyin kişiler olmasına rağmen onlar bile korktu ve iş vermedi. Babam nur içinde yatsın, kendisi de burada bir dönem belediye başkanlığı yapmıştı. Kendisi de 1977 – 1980 yıllarında belediye başkanı iken darbe sonrasında görevinden alınmıştı, ailecek böyle mağdurları oynuyoruz. Babamdan Allah razı olsun ki bizi hiçbir zaman o cemaatlerin içine sokmadı. Kendisi o dönemde Süleymancıların yurdunda yönetimdeydi, destek vermesine rağmen gidip onların bir çayını dahi içmezdi. Ben başörtümü bir siyasal simge için değil, inancım gereği takmıştım. 2013 yılında çıkan af için müracaat etmeme rağmen aylarca beni süründürdüler işte o zaman da bu FETÖ'cüler her yeri sarmıştı. Adaylığımın açıklandığı 2013 yılı sonu itibariyle memuriyetim geldi maalesef başlayamadım. Bir gün olsa bile başlayabilseydim haklarımı geri alırdım.”
** Peki Sayın Başkanım, o dönemle bu dönemi kıyaslarsanız, neler söyleyeceksiniz?
Şimdi AK Parti iktidar ve ben o dönemle bu dönemi kıyaslarsam eğer, AK Parti'nin hizmetlerini anlatmaya günler aylar yetmez. İcraatlarından ziyade başörtüsünün şu anda serbest olmasından dolayı ben sürekli kendilerine duacıyım ve her zaman reisimizin yanındayım. O dönemde bizden korkup işten atanlar şimdi Belediye Başkanı olarak bizi görüyorlar ve korkulacak kimseler olmadığımızı anlamışlardır diye düşünüyorum.
** Elazığ'ın tek kadın belediye başkanısınız, görev ve sorumluluklarınızın zorlukları elbette ki vardır, karşılaştığınız zorluklardan bahseder misiniz?
ELİNİN HAMURUYLA NE İŞİN VAR DEDİLER
Göreve ilk başladığı zaman ilçe sakinlerinden bazılarının ‘elinin hamuruyla ne işi var' gibi cümleler sarf ettiğini belirten Başkan Atlı, sözlerine şöyle devam etti: “Kadın haliyle ne yapacak, ne iş görecek dediler. Ama bazı kimseler de vardı ki Keban'ın daha çok gelişip güzelleşeceğine inanarak son güne kadar yanımda oldular. Kadınlarımız, yaşlı amcalarımız sağolsunlar hep destek verdi. Seçimden önce yaptığımız son mitingi tamamen kadınlar doldurmuştu. Miting günü yağmur yağmasına rağmen bir tek kişi meydandan ayrılmamıştı. Ama yağmurdan dolayı erkeklerin alandan ayrıldığını görmüştüm. Kadınlarımıza bir pozitif ayrımcılık yapılıyor mu derseniz, evet SODES projesi kapsamında 55 kadın belirli bir ücret karşılığında kursa katıldı ve kendileri ürünleri şu anda ücret karşılığında satıyorlar. Şimdi İçişleri Bakanlığına sunduğumuz yeni bir projemiz var bu sayede 60 kadına yönelik bir çalışmamız söz konusu olacak.”
KEBAN'A KADIN ELİ DEĞDİ
İlçede temizlik işleri başta olmak üzere, ağaç dikim çalışmalarını da kadınların yaptığını ifade eden Başkan Atlı, ‘Kadının elinin değdiği her yer güzel olur' diyerek, şunları söyledi: “Erkeklerin yapamadığını şu anda kadınlarımız yapıyor ve Keban şu anda tertemiz. Kadınlarımız sürekli bana destek veriyor. Partimin de desteğini buradan ifade etmek istiyorum. Partimiz her zaman yanımızda ve büyük desteğini görüyoruz. İçme suyu başta olmak üzere bir çok sıkıntımız vardı. Ve bunları şimdi tamamen gideriyoruz. Nimri Tepesi'nden kendi cazibesiyle akan Şıhlıh Suyunu mahdigere aralarındaki çeşmelere dağıttık, Kebanlılar Baraj Gölü'nden gelen içme suyundan dolayı şikayetçi oluyorlardı ve göreve geldiğiniz zaman bu suyu bize ulaştıracak mısınız diyorlardı, Allah'a şükürler olsun ki bunu da çözüme kavuşturduk. Ve şimdi bu suyu içen ilçe sakinlerimiz bize duacı oluyorlar. Yaklaşık olarak 7 km mesafeden getirilen suyu kendi personelimizle yürüttük, İller Bankası boru, DSİ ise iş makineleri desteğinde bulundu.”
** Borçlu bir belediye devraldınız ve hizmet binanızı kendi personellerinizle tadilatını yaptınız ve şu dikkatimi çekti birçok hizmeti yine ihale etmeksizin personelinizle yapmaktasınız bunu nasıl başarıyorsunuz?
Belediye çalışanlarıyla güzel bir birlikteliklerinin olduğunu kaydeden Başkan Atlı, konuşmasına şöyle devam etti: “Evet bu konuda Allah'a ne kadar şükretsem azdır, ekibimle gurur duyuyorum ve kendilerine her zaman minnettar olduğumu belirtiyorum. Göreve geldiğimiz zaman hizmet binamızın kalorifer sistemi yoktu, dış cephenin tadilatı, iç kısımlarda çeşitli onarımlar vs söz konusuydu ve bunları tamamen kendi personelimizle yaptık. Kültür Bakanlığı'ndan 100 Bin TL bir hibe sağlandı ve biz bu parayla kilitli parke taşı satın aldık. Buradan eski İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nazif Bilginoğlu'na teşekkür ediyorum, taşıma işleminde bize yardımcı olmuştu. Ve yine son taşıma işleminde Elazığ Valimiz Murat Zorluoğlu beyefendi yardımcı oldu. Yani açıkçası taşıma işlemine bir kuruş para vermedik, döşeme işlemini ise kendi personelimiz yapmakta. Şu ana kadar 15 Bin metrekare döşeme işlemi yapıldı, eğer ihale etseydik 6 Bin 700 metrekare bir yer yapılabilirdi.”
BELEDİYEYE MAKİNE PARKI KAZANDIRDIK
Keban Belediyesi'nin daha önceden makine parkının olmadığını ve bunu da kendi dönemlerinde yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Atlı, şunları söyledi: “TEİAŞ'ın yerini sağ olsun bölge müdürümüz Bahattin Yıldırım aracı olarak bizlere sağladı ve bu alana makine parkımızı yaptık. Araçlarımız ve atölyemiz şu an orada hizmet vermektedir. Toplamda bin metrekare alan üzerine inşa edilen makine parkını ihale ile yapsaydık 650 Bin TL'ye mal edecekken bizler 180 Bin TL'ye mal ettik. Ve bu durum karşısında bazı firmalar bizden şikâyetçi oluyor, ama biz de imkânlarımızı tam anlamıyla güzel kullanmanın gayretindeyiz.
Keban'ın yapısı itibariyle mahdigere aralarında çoğu yerde dik yokuşlu merdivenler var, şimdi bunları yeniliyoruz ve taş olarak da mermer kullanıyoruz. Toplam 100 merdiven var ve hepsini yeniden onarıyoruz.”
MAKİNE PARKINI GÜÇLENDİRDİK
Belediye Başkanı olduktan sonra daha hızlı ve seri bir hizmet ağı oluşturmak adına makine parkına yeni araçları dâhil ettiklerini belirten Başkan Atlı, sözlerine şöyle devam etti: “Hizmette kaliteyi artırmak adına çalışıyoruz ve bu kapsamda makine parkına da yeni araçlar ilave ediyoruz. Birçok aracı hibe yoluyla alarak belediyemize kazandırdık. Eskiden varillere atılan atıklar şimdi çöp konteynerlerine atılıyor, şimdiye kadar 250 konteyner alındı. Eskiden kullanılan varilleri ise geri dönüşüme katkı açsından Cam, Plastik ve Kâğıt atılmak üzere değerlendirdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından bir Genel Müdür Keban'a yaptığı ziyarette gördüğü geri dönüşüm varillerini hemen fotoğraflayıp Bakana göstereceğini söylemişti. Elazığ Belediye Başkanımız Mücahit Yanılmaz'ın da bu konuda bir desteği oldu ve artık Keban'daki atıklarda geri dönüşüme kazandırılıyor. Önceki atık yerini şimdi yeniden düzenleyip yeşillendireceğiz. DSİ'den bir dozer aldık ve kısa bir süre sonra Ankara ziyaretimde bir de Tır desteği isteyeceğim. Bir de hastaneler birliğinden bir ambulans desteği aldık ve cenaze taşıma aracı olarak kullanacağız. Şimdiye kadar et taşıma aracımız yoktu, klimalı aracı alarak kasaplara bu konuda yardımcı oluyoruz.”
** Keban şehrin en şirin ilçelerinden biri ve Keban Barajı'nın da hiç şüphesiz ilçeye tanıtım açısından katkısı bulunmakta. Barajın ilçeye maddi olarak bir katkısı var mıdır?
Barajın ekonomik olarak ilçeye bir katkısının olmadığını ifade eden Başkan Atlı, açıklamasına şöyle devam etti: “Daha önceki belediye başkanımız emlak vergisi değerini 10 bin TL'den 5 bin 250 TL'ye düşürmüş ve biz bu konuda biraz sıkıntı yaşadık. Altı ayda bir 650 Bin TL bir gelir gelmesi beklenirken tabi şimdi bu söz konusu değil. Tabi şu da çok önemli barajı gelip gezen insanlarımızın buradaki esnafa da katkısı söz konusudur. Ve barajın bir büyük katkısı da buradaki alabalık tesislerinin ekonomiye katkısıdır, birçok istihdam söz konusu ve bu da bizi mutlu ediyor. Bundan sonra ki hayalim, Keban'ın turizm alanında canlılık kazanmasıdır.”
ALABALIK TESİSLERİNE YILDA 400 BİN KİŞİ GELİYOR
Barajın sayesinde son yıllarda revaçta olan Alabalık üretiminin ilçe sakinlerini mutlu ettiğini belirten Başkan Atlı, tesislere yılda 400 bin kişi geldiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Ciddi bir sirkülasyon var bu bir gerçek, ama bu insanlar sadece tesislere gelip gidiyor. Bunu kalıcı kılmak adına burada tesisler yapmamız lazım. Allah çok güzel bir nimet vermiş, kadınlarımızın bu konuda daha ciddi üretimler yapması lazım, tesislerin önünde tezgâhlar açarak kendi imalatlarını satmaları lazım. Rahmetli babam bir dönem burada esnaflıkta yapmıştı. O dönemlerde Diyarbakır Çermik'e gitmiştik ve o canlılığı gören babam tesislerin önünde ticaretini yapmayı sürdürmüştü. Bizler de Keban'da kardeşlerimle birlikte bu işi yaptık ve bunları yapmak ayıp değildir, yeter ki insan alın teriyle işini yapsın ve de kazansın. Babamın belediye başkanlığı döneminde yaptığımız bu işten dolayı bir kısım inşalar ayıplıyordu bizi ama biz Allah'a şükürler olsun ki gocunmadan helal yolla rızkımızı kazanıyorduk. Her zaman kendi yağımızda kavrularak yaşamımızı idame ettik. Tam 14 yıl boyunca babamla Çermik'e gittik ve işimizin başında olduk. Burada ben devlete kızıyorum, devlet insanları biraz tembelliğe alıştırdı. Devletin bir kademesine başvurduğunuz takdirde bir takım yardımlar alıyorlar, ama kendileri bir çaba içinde olsalar daha iyi olur. Keban ile ilgili çok güzel bir projemiz var ve Fırat Kalkınma Ajansı'ndan haber bekliyoruz. Seftil Tepesi'nde ağaçlı bir yürüyüş yolu, tepede sosyal tesis ve oradan Çırçır'a teleferik düşüncemiz var. Fırat sahilinde 2.5 Km'lik bir alanı doldurup yürüyüş ve bisiklet yolu ile 4 adet iskele yapmayı planlıyoruz. Bu şekilde insanlarımız gelip orada olta balıkçılığı hobisini gerçekleştirir, pikniğini yapar. Bu proje üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Yine Sarkıt-Dikit Mağarası ile ilgili Orman ve Su İşleri Bakanımıza talebimizi ilettik. Şu an orayla ilgili göl ve Milli Park yapılması planlanıyor. Mağaraya yürüyüş yolu da yapılacak. Mağaranın üst tarafında da seyir terası olacak ve piknik alanları oluşturulacak. Bu alan eğer açılırsa eminim ki Bdigerıca'yı katlayacaktır. Bu arada Keban'a 10 yataklı bir hastane yapılmasının da sözünü aldık. Bürokrasi anlamında bazı sıkıntılarımız oluyor. Mesela Ulaştırma Bakanlığı'ndan bir gezi teknesi talebimiz oldu ve 3 yıldır bunun için bekliyoruz. İş adamlarımızın da Keban'daki potansiyeli fark etmelerini ve turizm anlamında buraya yatırım yapmalarını arzu ediyoruz.”
BORCUMUZ YOK
** Belediyenin şu anki mali yapısı hakkında bilgiler verir misiniz, esnafa olan borç ve kamuya olan borcunuz ne kadardır?
Hiç borcumuz yok. Paramızı idareli bir şekilde de kullanıyoruz. Keban esnafının kazanması adına alımlarımızı Keban'da yapmaya özen gösteriyoruz. Burada yatırım yapmak isteyen herkese de her türlü kolaylığı sağlar, gerekli desteği veririz. Burada daha önce deprem riskinden dolayı yıkılan Emniyet Lojmanları'nın yeniden yapılması için TOKİ ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yine sahile bakan, manzaralı bir alanda TOKİ evleri yapılması için de girişimlerimizi sürdürüyoruz.
** Geçtiğimiz günlerde Gençlik Hizmetler ve Spor İl Müdürü Keban'da bir binayı kendilerine tahsis ettiğinizi ve Gençlik Merkezi yapılacağını söylemişti. Bununla ilgili gelişmeler ne aşamada?
Evet kendilerine 3 katlı bir binayı tahsis ettik, gelip baktılar ancak hiçbir somut adım atılmadı. Muhtemelen bu süreç çok uzadığı için Gençlik Merkezi yapımından vazgeçeceğiz ve o binayı tekstil fabrikası veya atölye yapımı için tahsis edeceğiz.
** Belediye Başkanı olduğunuz günden bugüne 3 milyondan fazla bir yatırımınız söz konusu. Belediye makine parkına dâhil edilen araçlarla ilgili bilgi verir misiniz?
Göreve geldiğim günden itibaren 2 milyon 864 bin TL tutarında bir yatırım gerçekleştirdik. 9 adet hibe araç, 4 tane de satın alınan aracımız var. Yine ekipman ve proje gelirlerimiz söz konusu. Konya Büyükşehir Belediyesi'nden 30 bin TL'lik Park Malzemeleri ve Banklar, Kağıthane ve Zeytinburnu Belediyesi'nden 25 bin TL'lik Park Malzemesi ve Banklar, İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nden 50 bin TL'lik Park Malzemeleri ve Banklar, İller Bankası Genel Müdürlüğü'nden 58 bin TL'lik İçme Suyu Bürosu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 101 bin TL'lik Çöp Aracı, Bağcılar Belediyesi'nden 20 bin TL'lik Çift Kabinli Pickup ve 46 bin TL'lik sulama aracı, yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 111 bin TL'lik Çöp Aracı ve 207 bin TL'lik Vidanjör Aracı, Türkiye Belediyeler Birliği'nden 202 bin TL'lik Engelli Taşıma Aracı ve 247 bin TL'lik İtfaiye Aracı, İBB-İETT Genel Müdürlüğü'nden Encümen kararıyla 4 bin TL'lik otobüs, İBB Encümen kararıyla damperli kamyon, Elazığ Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nden dozer hibe edildi. Kültür Bakanlığı'ndan 100 bin TL'lik bir para geldi ve bu parayı menfez yol yapımında kullanacağız. Yol kenarlarında bulunan sulama kandigerarını kapatacağız, bu şekilde hem yolların genişlemesini sağlamış olacağız hem de su temiz bir şekilde akmış olacak. SODES Geleceğe Yön Ver Projesi kapsamında 291 bin TL'lik para aktarılmıştı. Bununla ilgili 55 bayanımız kurs gördü ve bununla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor.
GEÇMİŞTE YAPILMAYAN HİZMETLER VAR
** İlçenizde sosyal belediyecilik alanında da çalışmalar yapıyorsunuz bu çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Kadınlarımıza yönelik kurslar düzenliyoruz. İş-Kur kapsamında çalışan ve Keban'ı tertemiz yapan bayanlarımızla kahvaltıda bir araya geldik ve kendilerine teşekkür ettik. Şu anda Keban'da geçmişten yapılmayan hizmetler var ve daha çok bunlara ağırlık veriyoruz. Mesela altyapımız çok sıkıntılı. İmar Revizyonu bittikten sonra altyapı ile ilgili arıtmalar da dahil olmak üzere çalışmalarımız başlayacak.
** İlçenin girişinde KIJKIJIK Dağı'nda yer alan ülkemizin en büyük kaya haritasını yeniden boyadınız bu konuda neler söyler siniz?
Bu harita daha önce ressam Abdullah Bulut tarafından yapılmıştı. Orası 400 metrekarelik bir alan. Gençlerimiz burayı boyamak istediklerini söylediler. Biz boyayı karşıladık ve gençlerimiz de bu haritayı çok güzel bir şekilde boyadılar. Gençlerimizin isteğini elbette emir telakki ederiz ve her zaman kendilerine destek oluruz.
KÜLTÜR MERKEZİ YAPILACAK
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın kendilerine her zaman destek olduğunu ifade eden Başkan Atlı, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı her zaman bizlere destek oluyor. Cumhurbaşkanımızın kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması yönündeki ifadelerini uygulayan sadece Orman ve Su İşleri Bakanımız ile Sağlık Bakanımız. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yer talep ettik. Burada Meteoroloji Müdürlüğü'nün atıl durumda olan binası vardı. Bu binanı bize 2 yıllık ön tahsisi yapıldı. Orayı Kültür Merkezi yapmayı planlıyoruz. İş adamlarımızın da bu anlamda bize destek olmasını isteriz” dedi.
** İlçe merkezinde özellikle çocuklar için yeni oyun parkları inşa ettiniz, göreve geldiğiniz günden bugüne ne kadar bir yeşil alan oluşturuldu?
Seftil Tepesi'nde düzenli aralıklarla palamut ve çam ağacı dikimleri gerçekleştirdik. Geçen gün de bayanlarla beraber Jandarma'dan köprüye doğru giden yolun yan tarafında çam ağacı ve akasya diktik. Göreve geldiğimizden beri yeşillendirme çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Baraj yapıldıktan sonra erozyonu önlemek için aslında bu çalışmaların yapılması gerekiyormuş ama yapılmamış. Biz kendi dönemimizde elimizden geldiği kadar bu konuda hassas bir çalışma yürütüyoruz.
** Her yıl düzenlenen KEBAN SU ve ALABALIK FESTİVALİ hakkında bilgi alabilir miyiz?
Göreve başladığımız ilk yıl bu festivalin birincisini düzenledik. Daha sonra ülkemizde yaşanan terör olayları nedeniyle 2 yıl ara verdik. Ancak bu yıl Kaymakamlık ile beraber festivali bu yıl yeniden düzenlemeyi planlıyoruz.
** Belediyelerin olmazsa olmaz hizmetleri arasında yer alan asfalt, kaldırım, parke döşeme çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Biz bu çalışmaları tamamen kendi personelimizle yapıyoruz. Asfalt anlamında ise Karayolları Bölge Müdürlüğü geçen yıl bize destek oldular ve Belediye Lojman yolunu ve Makine Araç Parkı'nı asfaltladılar. Adliye Lojmanları'nın yolunun da asfaltlanması için söz aldık. Karayolları, DSİ, İller Bankası ve İl Özel İdaresi gerçekten her anlamda bize destek oluyorlar.
** 2019 yılında yeniden aday olacak mısınız?
Elbette olacağım. Belediye Başkanlığı hayalim lise yıllarımdan beri vardı. O dönemlerden itibaren Keban'a hizmet etme arzusundaydım. Yapacaklarımız daha bitmedi. 2019 yılında da yeniden aday olacağım ve halkımız bu görevi yeniden bana verirse hizmetlerime devam edeceğim.
** Bize vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ediyorum. Son olarak neler söylemek istersiniz?
Buraya kadar geldiğiniz ve ilçemizi gezdiğiniz için öncelikle ben teşekkür ediyorum. Elhamdülillah Müslümanız ve dinimizde de ayrı bir yeri olan hoşgörü çok önemli. İş yapan, hizmet getiren insanlara destek olmamız gerekir. İlçemizin bir yerlere gelebilmesi için birbirimize kenetlenmeliyiz. Sonuçta bende burada hizmetleri bir başıma yapmıyorum, ekibimle birlikte gerçekleştiriyorum. İnsanlarımızın çevre konusunda daha duyarlı olmasını istiyorum. Aslında mensubu bulunduğumuz İslamiyet'in gereklerini yaşamımızda uygulasak herhangi bir sorun kalmayacağını düşünüyorum.
Borçla devraldığı belediyeyi şimdi örnek belediye yapmak adına çalıştığını belirten Atlı, Keban Barajı sayesinde ilçede alabalık tesislerinin çoğaldığını ve bunun da ekonomiye ciddi anlamda gelir sağladığını ifade etti.
28 ŞUBAT MAĞDURUYUM
Memur olarak çalıştığı Keban Mal Müdürlüğü'nden 2000 yılında başörtüsü yüzünden atıldığını ve o yılları hatırlamak dahi istemediğini söyleyen Başkan Atlı, ailesinin de o dönemde kendisine manevi baskı uygulayarak başörtüsünü çıkarmasını istediğini belirtti. O dönemde dik durduğunu ve örtüsünü çıkarmayarak işten atılmayı göze aldığını ifade eden Atlı, yıllar sonra Keban Belediye Başkanı olarak bu makamda hizmet vermenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Keban'ın cadde ve sokaklarının temizliğini gerçekleştiren kadınları da istihdam amaçlı değerlendirdiklerini belirten Atlı, “İlçeye kadın elinin değdiği her haliyle kendini gösteriyor” dedi.
Hakimiyet Gazetesi okuyucuları için Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı ile hizmette üçüncü yılını değerlendirdiğimiz röportajla sizleri baş başa bırakıyoruz.
** Sayın Fethiye Atlı, Keban Belediye Başkanlığı görevinizin üçüncü yılını doldurdunuz, göreve geldiğinizde nasıl bir belediye devraldınız?
Göreve geldiğimiz zaman her belediyede olan sıkıntı Keban Belediyesinde de vardı. Borçlu bir belediyeydi ve Keban halkı hizmet anlamında mahrum bırakılmıştı. Personel alacakları birikmişti ve bizden önceki beş yılda belediye personeli sadece üç tam maaş almıştı. Ya çeyrek maaş ya da yarım maaş verilmişti, bu şekilde yürütülen bir anlayış hâkimdi.
8 MİLYON BORÇ DEVRALDIK
Göreve geldikleri zaman Belediyeyi 8 Milyon TL'lik bir borçla devraldıklarını belirten Başkan Atlı, şunları söyledi: “Borçlu bir belediye devraldık ve bu borçlar SGK'ya, Emekli Sandığı'na, esnafa, personele, emekliye ayrılan personele aitti. KEY ödemelerini hiç almayan personelimiz vardı. Niyetler halis olunca Allah yardım ediyor, biz göreve geldiğimiz zaman belediyenin EÜAŞ'tan bir alacağı vardı ve beş yıl boyunca bu paranın tahsili bekleniyordu. Enerji Bakanlığı'ndan mahkemelik olan bu durumda mahkemeyi belediyemiz kazanmış olmasına rağmen bir türlü ödeme yapılmıyordu. Demek ki bizim gelmemiz bekleniyordu ve rabbime hamdolsun bize nasip oldu. O dönem milletvekillerimiz sağ olsun ilgilendi ve EÜAŞ Genel Müdürü hemşehrimiz Halil Alış beyefendi idi oda destek oldu ve paramız geldi. Biz o paramızı alınca önce personelimizin alacaklarını ödedik. Personelimizin beş yıl boyunca biriken alacaklarını sıfırladık.”
PERSONELİMİZ JEST YAPTI VE MEVLİT OKUTTU
İşçinin alın teri kurumadan parasını ödemeyi emrediyor dinimiz ve bu konuda biz de gerekeni yaptık diyen Başkan Atlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birikmiş alacakları olan personelimiz ilçemizde bulunan 5 camide mevlit okuttu, kendilerine teşekkür ediyorum. Bu benim için çok güzel bir an oldu ve oldukça duygusal anlara tanıklık ettik. Tabi bunu beklemiyordum, kendileri mevlidin okutulacağı zaman haber verdi ve sayın başkanım sizler de buyurun gelin dediler ve o zaman haberim oldu.
AKSA'ya olan birikmiş borçları da kapattık, 425 Bin TL olan borcumuzu sıfırladık. Yine ilçemizde bulunan bir petrol şirketine olan borcumuzu ödedik. 6,5 Milyon TL gelen parayı iyi bir şekilde değerlendirmenin yolunu seçtik. Parayı bankada faize yatırarak gelen faizle ödeme yapmanın yolunu seçmedik. İnsanlara bir söz vermiştim ve o sözü de tutmanın mutluluğunu yaşıyorum.
Personelimize olan borcumuz 2 Milyon 380 Bin TL idi ve biz bunun tamamını ödedik, icra takibinde olan 1 Milyon 497 Bin TL'lik borcu sıfırladık ve yine personelin 711 Bin TL olan SGK ücretlerini ödedik. Ve yine 2008 – 2012 yılında emekliye ayrılan personelin kıdem tazminatı 785 Bin TL'lik tutarı gelen parayla sıfırladık. Tabi personele olan borç bunlarla da sınırlı değil, 2008 – 2014 yıllarına ait işçi ve memur alacakları olan 708 Bin TL'yi de ödedik. Ve yine KEY alacakları 108 Bin TL idi bunu da ödeme şansımız oldu.”
PERSONEL ATM'YE GİDİNCE GÖZLERİNE İNANAMADI
Yılların birikmiş maaş ve çeşitli alacaklarını kendi dönemlerinde ödeme şansı yakaladıklarını belirten Başkan Atlı, sözlerine şöyle devam etti: “Personelimiz maaşlarını ATM'den çekmeye gittiğinde hesaplarında fazla para görünce gözlerine inanamamış ve bu neyin nesi demişler, kendilerinin alacağı olan KEY ödemelerini de hesaplarına aktardığımız da personelimiz bize teşekkür etmişti. Birçoğu artık zaman aşımı olduğu için inanmamıştı ama biz dedik ki oradan hiç kimsenin alacağı kalmasın. İcra takibi alacakları olanların da ödemelerini gerçekleştirdik ve bunlar da tabi gözle görülür rakamlardı.2010- 2014 yılları arasında alacağı olan esnafa 564 Bin TL tutarında ödeme yapıldı. Yine Hizmet İş Sendikası'na 296 Bin TL borcumuz vardı ve bunlar da ödendi. Ve şu ana kadar toplam 3 Milyon 792 Bin TL borç ödendi. Geri kalan parayla da süreci götürüyoruz. Duamız ve temennimiz şu ki Mayıs ayından sonra da hükümetimizden gelecek ödenek ve desteklerle hizmetlerimizi sürdüreceğiz.”
** 28 Şubat mağdurlarından birisiniz ve o dönemde Keban Mal Müdürlüğü'nde memur olarak çalışıyordunuz, başörtünüz yüzünden Anasol - M hükümeti döneminde işinize son verildi. Ve bugün Keban'da Belediye Başkanlığı yapmaktasınız. O günlere geri dönecek olursak nasıl bir Türkiye vardı ve şimdi nasıl bir ülkeyiz?
1998 yılında o süreç başladı. Ben 1993 yılında Gümüşhane'de göreve başlamıştım. Sıkıntılı süreçte sağlık raporu alarak memuriyete devam ediyordum. O dönemde çeşitli uyarılar veriliyordu, 2000 yılı Kasım ayına kadar bu şekilde bir süreç geçti. Kaymakam o dönemde sıkıntı yaşadı ve olay Maliye Bakanlığı'na intikal etti. O dönemin Genel Müdürü şimdi CHP Milletvekili Akif Hamza Çebi idi ve onunda işten atılmam da parmağı vardı. O dönem işten atılmam için şöyle bir rapor tutulmuştu, 657 sayılı Devlet Memurlarının 125. Maddesinin e fıkrasına göre dairenin huzur ve sükununu bozmaktan dolayı işten atılmıştım. Oysa ki ben huzur ve sükunu bozmuyordum ve sabahtan akşama can hıraş bir şekilde çalışan bir memurdum. Hafta sonu demeden, bayram seyran demeden gece 12'lere kadar çalışırdım. Hatta öyle günler oluyordu ki muhasebeyi tek başıma yürütüyordum. Eski mal müdürüm Abdullah Kazer beyefendi Ankara'dayken yeni müdür yanına gitmiş ve Abdullah bey beni sormuş, o da işler çok vs demiş, Abdullah bey de orada, “Fethiye hanım benim dönemimde tek başına işleri yürütüyordu” demiş. Çok iyi çalışmama rağmen bunun semeresini görmedim.
AİLEM MANEVİ BASKI UYGULADI
İşten atılmadan önce ailesinin başörtüsünü çıkarmasını isteyen Başkan Atlı, o zaman dik durduğunu ve örtüsünü açmayıp işten atılmayı göze aldığını belirtti. Atlı, açıklamasına şu şekilde devam etti: “O dönemde iş arkadaşlarım başta olmak üzere, ailemden de manevi bir baskı gördüm. Sen bir devlet memurusun ve başını aç dediler. Bu senin günahın değil diyerek beni ikna etmeye çalıştılar. Bunu devlet istiyor, sana günah yazılmaz diyenler oldu. İki yetim yeğenim var ve onların da masrafını ben karşılıyordum. Annem günlerce benle konuşmadı.”
MERHUM CEMİL EFENDİ'YE GİTTİM
Çalıştığı yerden çıkarılmadan önce şehrin kanaat önderlerinden merhum Cemil Evliyaoğlu'nun yanına gittiğini ifade eden Başkan Atlı, şunları söyledi: “Cemil Efendi'nin yanına gittim, merhum, ‘hayırdır neden geldin kızım' dedi. Dedim ki, ‘Hocam Keban'da Mal Müdürlüğü'nde çalışıyorum ve başörtüsü sıkıntısı var, başta ailem olmak üzere herkes başımı açmam için bana baskı uyguluyor. Ben açma taraftarı değilim ama sizin yanınıza gelmek istedim' dedim. Hatta dönemin Kaymakamı bana haber göndermişti, ‘Kendisine ayrı bir oda vereceğiz ve gelsin odasına tek başına otursun ama başını açsın' demişti. Cemil Efendi bana dedi ki; ‘kızım ben sana ne aç ne açma derim' ve ekledi, ‘kızım bu dünyada Nemrut ve Firavun da yaşamış ve çok zulmetmişti. Ne oldu onlara da kalmadı ve bitti gitti.' Ve ben dışarı çıktım ve dedim ki kesinlikle başımı açmayacağım. Ve 2000 yılının Kasım ayında beni işten attılar. Malatya İdare Mahkemesi'nde dava açtım, 2006 yılında bir af çıktı ve işe geri dönmek istedim o zamanda kabul edilmedi. Sonra Ankara'da dava açtım, Danıştay'da reddetti. FETÖ o zaman da her yere sızmıştı ve ben hakkımı helal etmiyorum. 13 yıl boyunca büyük sıkıntılar çektim.”
ÖZEL SEKTÖRDE BİLE İŞ BULAMADIM
Başkan Fethiye Atlı, 2002 yılında evlenerek İstanbul'a yerleştiğini ve burada özel sektörde çalışmak istediğini belirterek, özel sektörde bile iş imkânı bulamadığını söyledi. Başkan Atlı, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “İş talebinde bulunduğum insanlar mütedeyyin kişiler olmasına rağmen onlar bile korktu ve iş vermedi. Babam nur içinde yatsın, kendisi de burada bir dönem belediye başkanlığı yapmıştı. Kendisi de 1977 – 1980 yıllarında belediye başkanı iken darbe sonrasında görevinden alınmıştı, ailecek böyle mağdurları oynuyoruz. Babamdan Allah razı olsun ki bizi hiçbir zaman o cemaatlerin içine sokmadı. Kendisi o dönemde Süleymancıların yurdunda yönetimdeydi, destek vermesine rağmen gidip onların bir çayını dahi içmezdi. Ben başörtümü bir siyasal simge için değil, inancım gereği takmıştım. 2013 yılında çıkan af için müracaat etmeme rağmen aylarca beni süründürdüler işte o zaman da bu FETÖ'cüler her yeri sarmıştı. Adaylığımın açıklandığı 2013 yılı sonu itibariyle memuriyetim geldi maalesef başlayamadım. Bir gün olsa bile başlayabilseydim haklarımı geri alırdım.”
** Peki Sayın Başkanım, o dönemle bu dönemi kıyaslarsanız, neler söyleyeceksiniz?
Şimdi AK Parti iktidar ve ben o dönemle bu dönemi kıyaslarsam eğer, AK Parti'nin hizmetlerini anlatmaya günler aylar yetmez. İcraatlarından ziyade başörtüsünün şu anda serbest olmasından dolayı ben sürekli kendilerine duacıyım ve her zaman reisimizin yanındayım. O dönemde bizden korkup işten atanlar şimdi Belediye Başkanı olarak bizi görüyorlar ve korkulacak kimseler olmadığımızı anlamışlardır diye düşünüyorum.
** Elazığ'ın tek kadın belediye başkanısınız, görev ve sorumluluklarınızın zorlukları elbette ki vardır, karşılaştığınız zorluklardan bahseder misiniz?
ELİNİN HAMURUYLA NE İŞİN VAR DEDİLER
Göreve ilk başladığı zaman ilçe sakinlerinden bazılarının ‘elinin hamuruyla ne işi var' gibi cümleler sarf ettiğini belirten Başkan Atlı, sözlerine şöyle devam etti: “Kadın haliyle ne yapacak, ne iş görecek dediler. Ama bazı kimseler de vardı ki Keban'ın daha çok gelişip güzelleşeceğine inanarak son güne kadar yanımda oldular. Kadınlarımız, yaşlı amcalarımız sağolsunlar hep destek verdi. Seçimden önce yaptığımız son mitingi tamamen kadınlar doldurmuştu. Miting günü yağmur yağmasına rağmen bir tek kişi meydandan ayrılmamıştı. Ama yağmurdan dolayı erkeklerin alandan ayrıldığını görmüştüm. Kadınlarımıza bir pozitif ayrımcılık yapılıyor mu derseniz, evet SODES projesi kapsamında 55 kadın belirli bir ücret karşılığında kursa katıldı ve kendileri ürünleri şu anda ücret karşılığında satıyorlar. Şimdi İçişleri Bakanlığına sunduğumuz yeni bir projemiz var bu sayede 60 kadına yönelik bir çalışmamız söz konusu olacak.”
KEBAN'A KADIN ELİ DEĞDİ
İlçede temizlik işleri başta olmak üzere, ağaç dikim çalışmalarını da kadınların yaptığını ifade eden Başkan Atlı, ‘Kadının elinin değdiği her yer güzel olur' diyerek, şunları söyledi: “Erkeklerin yapamadığını şu anda kadınlarımız yapıyor ve Keban şu anda tertemiz. Kadınlarımız sürekli bana destek veriyor. Partimin de desteğini buradan ifade etmek istiyorum. Partimiz her zaman yanımızda ve büyük desteğini görüyoruz. İçme suyu başta olmak üzere bir çok sıkıntımız vardı. Ve bunları şimdi tamamen gideriyoruz. Nimri Tepesi'nden kendi cazibesiyle akan Şıhlıh Suyunu mahdigere aralarındaki çeşmelere dağıttık, Kebanlılar Baraj Gölü'nden gelen içme suyundan dolayı şikayetçi oluyorlardı ve göreve geldiğiniz zaman bu suyu bize ulaştıracak mısınız diyorlardı, Allah'a şükürler olsun ki bunu da çözüme kavuşturduk. Ve şimdi bu suyu içen ilçe sakinlerimiz bize duacı oluyorlar. Yaklaşık olarak 7 km mesafeden getirilen suyu kendi personelimizle yürüttük, İller Bankası boru, DSİ ise iş makineleri desteğinde bulundu.”
** Borçlu bir belediye devraldınız ve hizmet binanızı kendi personellerinizle tadilatını yaptınız ve şu dikkatimi çekti birçok hizmeti yine ihale etmeksizin personelinizle yapmaktasınız bunu nasıl başarıyorsunuz?
Belediye çalışanlarıyla güzel bir birlikteliklerinin olduğunu kaydeden Başkan Atlı, konuşmasına şöyle devam etti: “Evet bu konuda Allah'a ne kadar şükretsem azdır, ekibimle gurur duyuyorum ve kendilerine her zaman minnettar olduğumu belirtiyorum. Göreve geldiğimiz zaman hizmet binamızın kalorifer sistemi yoktu, dış cephenin tadilatı, iç kısımlarda çeşitli onarımlar vs söz konusuydu ve bunları tamamen kendi personelimizle yaptık. Kültür Bakanlığı'ndan 100 Bin TL bir hibe sağlandı ve biz bu parayla kilitli parke taşı satın aldık. Buradan eski İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nazif Bilginoğlu'na teşekkür ediyorum, taşıma işleminde bize yardımcı olmuştu. Ve yine son taşıma işleminde Elazığ Valimiz Murat Zorluoğlu beyefendi yardımcı oldu. Yani açıkçası taşıma işlemine bir kuruş para vermedik, döşeme işlemini ise kendi personelimiz yapmakta. Şu ana kadar 15 Bin metrekare döşeme işlemi yapıldı, eğer ihale etseydik 6 Bin 700 metrekare bir yer yapılabilirdi.”
BELEDİYEYE MAKİNE PARKI KAZANDIRDIK
Keban Belediyesi'nin daha önceden makine parkının olmadığını ve bunu da kendi dönemlerinde yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Atlı, şunları söyledi: “TEİAŞ'ın yerini sağ olsun bölge müdürümüz Bahattin Yıldırım aracı olarak bizlere sağladı ve bu alana makine parkımızı yaptık. Araçlarımız ve atölyemiz şu an orada hizmet vermektedir. Toplamda bin metrekare alan üzerine inşa edilen makine parkını ihale ile yapsaydık 650 Bin TL'ye mal edecekken bizler 180 Bin TL'ye mal ettik. Ve bu durum karşısında bazı firmalar bizden şikâyetçi oluyor, ama biz de imkânlarımızı tam anlamıyla güzel kullanmanın gayretindeyiz.
Keban'ın yapısı itibariyle mahdigere aralarında çoğu yerde dik yokuşlu merdivenler var, şimdi bunları yeniliyoruz ve taş olarak da mermer kullanıyoruz. Toplam 100 merdiven var ve hepsini yeniden onarıyoruz.”
MAKİNE PARKINI GÜÇLENDİRDİK
Belediye Başkanı olduktan sonra daha hızlı ve seri bir hizmet ağı oluşturmak adına makine parkına yeni araçları dâhil ettiklerini belirten Başkan Atlı, sözlerine şöyle devam etti: “Hizmette kaliteyi artırmak adına çalışıyoruz ve bu kapsamda makine parkına da yeni araçlar ilave ediyoruz. Birçok aracı hibe yoluyla alarak belediyemize kazandırdık. Eskiden varillere atılan atıklar şimdi çöp konteynerlerine atılıyor, şimdiye kadar 250 konteyner alındı. Eskiden kullanılan varilleri ise geri dönüşüme katkı açsından Cam, Plastik ve Kâğıt atılmak üzere değerlendirdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından bir Genel Müdür Keban'a yaptığı ziyarette gördüğü geri dönüşüm varillerini hemen fotoğraflayıp Bakana göstereceğini söylemişti. Elazığ Belediye Başkanımız Mücahit Yanılmaz'ın da bu konuda bir desteği oldu ve artık Keban'daki atıklarda geri dönüşüme kazandırılıyor. Önceki atık yerini şimdi yeniden düzenleyip yeşillendireceğiz. DSİ'den bir dozer aldık ve kısa bir süre sonra Ankara ziyaretimde bir de Tır desteği isteyeceğim. Bir de hastaneler birliğinden bir ambulans desteği aldık ve cenaze taşıma aracı olarak kullanacağız. Şimdiye kadar et taşıma aracımız yoktu, klimalı aracı alarak kasaplara bu konuda yardımcı oluyoruz.”
** Keban şehrin en şirin ilçelerinden biri ve Keban Barajı'nın da hiç şüphesiz ilçeye tanıtım açısından katkısı bulunmakta. Barajın ilçeye maddi olarak bir katkısı var mıdır?
Barajın ekonomik olarak ilçeye bir katkısının olmadığını ifade eden Başkan Atlı, açıklamasına şöyle devam etti: “Daha önceki belediye başkanımız emlak vergisi değerini 10 bin TL'den 5 bin 250 TL'ye düşürmüş ve biz bu konuda biraz sıkıntı yaşadık. Altı ayda bir 650 Bin TL bir gelir gelmesi beklenirken tabi şimdi bu söz konusu değil. Tabi şu da çok önemli barajı gelip gezen insanlarımızın buradaki esnafa da katkısı söz konusudur. Ve barajın bir büyük katkısı da buradaki alabalık tesislerinin ekonomiye katkısıdır, birçok istihdam söz konusu ve bu da bizi mutlu ediyor. Bundan sonra ki hayalim, Keban'ın turizm alanında canlılık kazanmasıdır.”
ALABALIK TESİSLERİNE YILDA 400 BİN KİŞİ GELİYOR
Barajın sayesinde son yıllarda revaçta olan Alabalık üretiminin ilçe sakinlerini mutlu ettiğini belirten Başkan Atlı, tesislere yılda 400 bin kişi geldiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Ciddi bir sirkülasyon var bu bir gerçek, ama bu insanlar sadece tesislere gelip gidiyor. Bunu kalıcı kılmak adına burada tesisler yapmamız lazım. Allah çok güzel bir nimet vermiş, kadınlarımızın bu konuda daha ciddi üretimler yapması lazım, tesislerin önünde tezgâhlar açarak kendi imalatlarını satmaları lazım. Rahmetli babam bir dönem burada esnaflıkta yapmıştı. O dönemlerde Diyarbakır Çermik'e gitmiştik ve o canlılığı gören babam tesislerin önünde ticaretini yapmayı sürdürmüştü. Bizler de Keban'da kardeşlerimle birlikte bu işi yaptık ve bunları yapmak ayıp değildir, yeter ki insan alın teriyle işini yapsın ve de kazansın. Babamın belediye başkanlığı döneminde yaptığımız bu işten dolayı bir kısım inşalar ayıplıyordu bizi ama biz Allah'a şükürler olsun ki gocunmadan helal yolla rızkımızı kazanıyorduk. Her zaman kendi yağımızda kavrularak yaşamımızı idame ettik. Tam 14 yıl boyunca babamla Çermik'e gittik ve işimizin başında olduk. Burada ben devlete kızıyorum, devlet insanları biraz tembelliğe alıştırdı. Devletin bir kademesine başvurduğunuz takdirde bir takım yardımlar alıyorlar, ama kendileri bir çaba içinde olsalar daha iyi olur. Keban ile ilgili çok güzel bir projemiz var ve Fırat Kalkınma Ajansı'ndan haber bekliyoruz. Seftil Tepesi'nde ağaçlı bir yürüyüş yolu, tepede sosyal tesis ve oradan Çırçır'a teleferik düşüncemiz var. Fırat sahilinde 2.5 Km'lik bir alanı doldurup yürüyüş ve bisiklet yolu ile 4 adet iskele yapmayı planlıyoruz. Bu şekilde insanlarımız gelip orada olta balıkçılığı hobisini gerçekleştirir, pikniğini yapar. Bu proje üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Yine Sarkıt-Dikit Mağarası ile ilgili Orman ve Su İşleri Bakanımıza talebimizi ilettik. Şu an orayla ilgili göl ve Milli Park yapılması planlanıyor. Mağaraya yürüyüş yolu da yapılacak. Mağaranın üst tarafında da seyir terası olacak ve piknik alanları oluşturulacak. Bu alan eğer açılırsa eminim ki Bdigerıca'yı katlayacaktır. Bu arada Keban'a 10 yataklı bir hastane yapılmasının da sözünü aldık. Bürokrasi anlamında bazı sıkıntılarımız oluyor. Mesela Ulaştırma Bakanlığı'ndan bir gezi teknesi talebimiz oldu ve 3 yıldır bunun için bekliyoruz. İş adamlarımızın da Keban'daki potansiyeli fark etmelerini ve turizm anlamında buraya yatırım yapmalarını arzu ediyoruz.”
BORCUMUZ YOK
** Belediyenin şu anki mali yapısı hakkında bilgiler verir misiniz, esnafa olan borç ve kamuya olan borcunuz ne kadardır?
Hiç borcumuz yok. Paramızı idareli bir şekilde de kullanıyoruz. Keban esnafının kazanması adına alımlarımızı Keban'da yapmaya özen gösteriyoruz. Burada yatırım yapmak isteyen herkese de her türlü kolaylığı sağlar, gerekli desteği veririz. Burada daha önce deprem riskinden dolayı yıkılan Emniyet Lojmanları'nın yeniden yapılması için TOKİ ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yine sahile bakan, manzaralı bir alanda TOKİ evleri yapılması için de girişimlerimizi sürdürüyoruz.
** Geçtiğimiz günlerde Gençlik Hizmetler ve Spor İl Müdürü Keban'da bir binayı kendilerine tahsis ettiğinizi ve Gençlik Merkezi yapılacağını söylemişti. Bununla ilgili gelişmeler ne aşamada?
Evet kendilerine 3 katlı bir binayı tahsis ettik, gelip baktılar ancak hiçbir somut adım atılmadı. Muhtemelen bu süreç çok uzadığı için Gençlik Merkezi yapımından vazgeçeceğiz ve o binayı tekstil fabrikası veya atölye yapımı için tahsis edeceğiz.
** Belediye Başkanı olduğunuz günden bugüne 3 milyondan fazla bir yatırımınız söz konusu. Belediye makine parkına dâhil edilen araçlarla ilgili bilgi verir misiniz?
Göreve geldiğim günden itibaren 2 milyon 864 bin TL tutarında bir yatırım gerçekleştirdik. 9 adet hibe araç, 4 tane de satın alınan aracımız var. Yine ekipman ve proje gelirlerimiz söz konusu. Konya Büyükşehir Belediyesi'nden 30 bin TL'lik Park Malzemeleri ve Banklar, Kağıthane ve Zeytinburnu Belediyesi'nden 25 bin TL'lik Park Malzemesi ve Banklar, İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nden 50 bin TL'lik Park Malzemeleri ve Banklar, İller Bankası Genel Müdürlüğü'nden 58 bin TL'lik İçme Suyu Bürosu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 101 bin TL'lik Çöp Aracı, Bağcılar Belediyesi'nden 20 bin TL'lik Çift Kabinli Pickup ve 46 bin TL'lik sulama aracı, yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 111 bin TL'lik Çöp Aracı ve 207 bin TL'lik Vidanjör Aracı, Türkiye Belediyeler Birliği'nden 202 bin TL'lik Engelli Taşıma Aracı ve 247 bin TL'lik İtfaiye Aracı, İBB-İETT Genel Müdürlüğü'nden Encümen kararıyla 4 bin TL'lik otobüs, İBB Encümen kararıyla damperli kamyon, Elazığ Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nden dozer hibe edildi. Kültür Bakanlığı'ndan 100 bin TL'lik bir para geldi ve bu parayı menfez yol yapımında kullanacağız. Yol kenarlarında bulunan sulama kandigerarını kapatacağız, bu şekilde hem yolların genişlemesini sağlamış olacağız hem de su temiz bir şekilde akmış olacak. SODES Geleceğe Yön Ver Projesi kapsamında 291 bin TL'lik para aktarılmıştı. Bununla ilgili 55 bayanımız kurs gördü ve bununla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor.
GEÇMİŞTE YAPILMAYAN HİZMETLER VAR
** İlçenizde sosyal belediyecilik alanında da çalışmalar yapıyorsunuz bu çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Kadınlarımıza yönelik kurslar düzenliyoruz. İş-Kur kapsamında çalışan ve Keban'ı tertemiz yapan bayanlarımızla kahvaltıda bir araya geldik ve kendilerine teşekkür ettik. Şu anda Keban'da geçmişten yapılmayan hizmetler var ve daha çok bunlara ağırlık veriyoruz. Mesela altyapımız çok sıkıntılı. İmar Revizyonu bittikten sonra altyapı ile ilgili arıtmalar da dahil olmak üzere çalışmalarımız başlayacak.
** İlçenin girişinde KIJKIJIK Dağı'nda yer alan ülkemizin en büyük kaya haritasını yeniden boyadınız bu konuda neler söyler siniz?
Bu harita daha önce ressam Abdullah Bulut tarafından yapılmıştı. Orası 400 metrekarelik bir alan. Gençlerimiz burayı boyamak istediklerini söylediler. Biz boyayı karşıladık ve gençlerimiz de bu haritayı çok güzel bir şekilde boyadılar. Gençlerimizin isteğini elbette emir telakki ederiz ve her zaman kendilerine destek oluruz.
KÜLTÜR MERKEZİ YAPILACAK
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın kendilerine her zaman destek olduğunu ifade eden Başkan Atlı, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı her zaman bizlere destek oluyor. Cumhurbaşkanımızın kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması yönündeki ifadelerini uygulayan sadece Orman ve Su İşleri Bakanımız ile Sağlık Bakanımız. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yer talep ettik. Burada Meteoroloji Müdürlüğü'nün atıl durumda olan binası vardı. Bu binanı bize 2 yıllık ön tahsisi yapıldı. Orayı Kültür Merkezi yapmayı planlıyoruz. İş adamlarımızın da bu anlamda bize destek olmasını isteriz” dedi.
** İlçe merkezinde özellikle çocuklar için yeni oyun parkları inşa ettiniz, göreve geldiğiniz günden bugüne ne kadar bir yeşil alan oluşturuldu?
Seftil Tepesi'nde düzenli aralıklarla palamut ve çam ağacı dikimleri gerçekleştirdik. Geçen gün de bayanlarla beraber Jandarma'dan köprüye doğru giden yolun yan tarafında çam ağacı ve akasya diktik. Göreve geldiğimizden beri yeşillendirme çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Baraj yapıldıktan sonra erozyonu önlemek için aslında bu çalışmaların yapılması gerekiyormuş ama yapılmamış. Biz kendi dönemimizde elimizden geldiği kadar bu konuda hassas bir çalışma yürütüyoruz.
** Her yıl düzenlenen KEBAN SU ve ALABALIK FESTİVALİ hakkında bilgi alabilir miyiz?
Göreve başladığımız ilk yıl bu festivalin birincisini düzenledik. Daha sonra ülkemizde yaşanan terör olayları nedeniyle 2 yıl ara verdik. Ancak bu yıl Kaymakamlık ile beraber festivali bu yıl yeniden düzenlemeyi planlıyoruz.
** Belediyelerin olmazsa olmaz hizmetleri arasında yer alan asfalt, kaldırım, parke döşeme çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Biz bu çalışmaları tamamen kendi personelimizle yapıyoruz. Asfalt anlamında ise Karayolları Bölge Müdürlüğü geçen yıl bize destek oldular ve Belediye Lojman yolunu ve Makine Araç Parkı'nı asfaltladılar. Adliye Lojmanları'nın yolunun da asfaltlanması için söz aldık. Karayolları, DSİ, İller Bankası ve İl Özel İdaresi gerçekten her anlamda bize destek oluyorlar.
** 2019 yılında yeniden aday olacak mısınız?
Elbette olacağım. Belediye Başkanlığı hayalim lise yıllarımdan beri vardı. O dönemlerden itibaren Keban'a hizmet etme arzusundaydım. Yapacaklarımız daha bitmedi. 2019 yılında da yeniden aday olacağım ve halkımız bu görevi yeniden bana verirse hizmetlerime devam edeceğim.
** Bize vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ediyorum. Son olarak neler söylemek istersiniz?
Buraya kadar geldiğiniz ve ilçemizi gezdiğiniz için öncelikle ben teşekkür ediyorum. Elhamdülillah Müslümanız ve dinimizde de ayrı bir yeri olan hoşgörü çok önemli. İş yapan, hizmet getiren insanlara destek olmamız gerekir. İlçemizin bir yerlere gelebilmesi için birbirimize kenetlenmeliyiz. Sonuçta bende burada hizmetleri bir başıma yapmıyorum, ekibimle birlikte gerçekleştiriyorum. İnsanlarımızın çevre konusunda daha duyarlı olmasını istiyorum. Aslında mensubu bulunduğumuz İslamiyet'in gereklerini yaşamımızda uygulasak herhangi bir sorun kalmayacağını düşünüyorum.