İZZETPAŞA YIKILACAK MI?

TAKİP ET
Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım tarafından toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu önemli kararlara imza atı.

Alınan kararların belki de en önemlisi İzzeetpaşa Camii, eklenti binaları ve yerleşke içindeki işyerlerini ilgilendiren karar oldu.

İl Hıfzıssıhha Meclisi'nin aldığı yeni kararların birinci maddesi olarak kamuoyuna duyurulan  şu:

'İlimiz İzzetpaşa Camisinin, ilimizde yaşanan depremden dolayı orta hasarlı olması nedeniyle kapalı tutulması ve ilimizde aldığımız koronavirüs tedbirleri kapsamında İzzetpaşa Camii, cami avlusu, müştemilatı ve ticari alanlar dhil bütün eklentilerinin kapatılmasına karar verilmiştir.'

Bu ne anlama geliyor? Bu kararla İzzetpaşa Camisi ile birlikte tüm işyerleri, tuvaletler, banyolar, otopark tümüyle kapatılacak. Başka bir ifadeyle caminin altında ticari faaliyetlerde bulunan tüm işyerleri, kuyumcular, döviz büroları ve diğer işyerleri tümüyle kapanacak.

Peki, ne zamana kadar bu durum devam edecek?

Sorun korona virüs Merkezli olsa birkaç ay denebilirdi bu süre için. Ancak cami ve müştemilatının kapanması gerekçesi çok farklı. İlimizin en büyük ve en merkezi camisi olan İzzetpaşa, 24 Ocak depreminden orta hasarla çıkmış. Ya orta hasarı meydana getiren aksaklık giderilerek güçlendirme yapılacak ya da cami tümüyle yıkılıp yeniden inşa edilecek. Her iki hal de gösteriyor ki uzun süre alada herhangi bir ibadet yapılamayacağı gibi icrayı ticaret de yapılamayacak.

Uzun vadeli bakılırsa caminin yıkılarak yeniden inşa edilmesi görüşü daha ağır basıyor. Zaman içerisinde bünyesine sonradan katılan binalarla zaten eklentileri çok olan ve bir bütünlük arz etmeyen cami yerleşkesinin mevcut ada üzerinde yeniden projelendirilerek inşa edilecek olması en mantıklı olanı.

Peki, olası cami inşaatı yapılırken altına bugünkü gibi işyerleri de yeniden yapılacak mı? Olayı daha da açalım: Dürüst,  ilkeli ve meşru ticaret yapan esnaf kardeşlerimizi tenzih ederek söyleyelim ki kuyumculuk ve döviz bürosu altında zaman zaman ülke basınına   yansıdığı şekliyle tefecilik faaliyeti yapılan yeni işyerleri yapılacak mı?

Üst katında namaz kılınıp ibadet edilen bir caminin altındaki işyerinde modern faizcilik anlamına gelen ve kutsal kitapta bu işi yapanın Allah ile harp ettiği açıkça belirtilen tefecilik icra edilecek yeni dükknlar yapılacak mı?

Ya da tıpkı Sultanahmet ve Süleymaniye camileri ve ya ilimizdeki Yeni Cami'de örneği görüldüğü gibi sadece Allah'ın evi ve ibadethane olarak kullanılacak bir cami mi inşa edilecek?

İzzetpaşa ile ilgili alınan bu karardan sonra belli ki önümüzdeki süreçte şehrin en çok konuşacağı ve tartışılacağı konu bu olacak.

Bakmadan Geçme