İlaçta KDV Düşürülmeli

Tedarikte sıkıntı yaşanılan ilaç stokları ve gelen zamların ardından, ilaçta alınan KDV oranının  yükseltilmesinin sektörü ciddi anlamda sıkıntıya soktuğuna dikkat çeken Elazığ 23. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ulaş Güler, eczacılık sektörünün yaşadığı sorunları gazetemize değerlendirdi.

İlaçların da en az gıdalar kadar stratejik bir ürün olduğunu belirten Elazığ 23. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ulaş Güler “ 85 milyon vatandaşımızın günlük kullandığı ya da kullanmaya ihtiyaç duyduğu ilaçlarda alınan KDV'nin % 10'a yükseltilmesini değil, % 1'e düşürülmesini istiyor ve bekliyoruz” dedi.

HER YIL BÖYLE SIKINTILAR YAŞIYORUZ

İlaçların vatandaşların sağlığı açısından çok değerli bir ürün olduğuna dikkat çeken Ulaş “İlaç fiyatları kararnamesi her ne kadar 2022 yılında değişikliğe uğrasa da hala güncel sorunları çözmekten çok uzaktalar. Yüksek kur artışı olan süreçlerde ciddi bir sıkıntı meydana geliyor. Doğal olarak ilaçların % 50'sinin ve yerli üretilen ilaçların çoğunun ham maddelerinin ithal olmasından kaynaklı ani döviz yükselişlerinde ilaç maliyetlerinde hızlı bir yükselme oluyor. Bütün bunlar ilaç üretiminde sıkıntılar yaşatıyor. Her yıl böyle sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle bu yıl içinde bulunduğumuz ay itibariyle belirli ilaçların tedarikinde zorluklar yaşıyoruz. Bunun için ilaç fiyat kararnamesinde düzenlemenin acilen yapılması daha da önemlisi yeni bir kararname ile bunun bir sisteme bağlanıp düzenli güncellenebilir bir hale getirilmeli ki biz bu ilaç yokluklarını yaşamayalım. Bu şartlarda temmuz ayı itibariyle ilaç sıkıntısını gözlüyoruz. Vatandaşlarımızın bu sıkıntıyı yaşamaması için tedbir alınmasında fayda var” diye konuştu.

“KONTROLSÜZ ECZACILIK FAKÜLTESİ AÇILIYOR”

Ülkemizde kontrolsüz bir şekilde eczacılık fakültesi açıldığını vurgulayan Ulaş “ 62. Eczacılık Fakültesi öğrenci almaya başladı. Elazığ Fırat Üniversitesi 60. eczacılık fakültesini açmıştı. Bu yıl öğrenci almaya başladı. Her yıl 3500 civarında genç kardeşimiz mesleğe adım atıyor. Ancak bu mezun olan meslektaşlarımız için maalesef yeterli istihdam alanı yok. Serbest eczane açılışı nüfus kriterlerine tabidir. Her genç meslektaşımız ben eczane açacağım deyip rastgele açamıyor. Örneğin; şuan yeni mezun bir meslektaşımız ilimiz sınırları içerisinde kontenjan dolu olduğu için il merkezi, Kovancılar ve Karakoçan ilçelerimizde eczane açamaz. Diğer ilçelerimizde açabilir. Yine kamunun birçok alanında eczacı açığı olmasına rağmen yeterince istihdam sağlanamıyor. Bu konuda gerekli adımlar atılırsa istihdam sorunumuzun büyük bir kısmı çözülecektir. Yardımcı eczacılık ve ikinci eczacılık uygulamaları söz konusu ama bu uygulamaların da tekrar güncellenmesi kanun çıktığından bu yana yaşanan değişimlere uydurulması ve daha sağlıklı bir hale getirilmesi genç meslektaşlarımızın iş bulmasını kolaylaştıracak ve eczanelerdeki hizmet kalitesini artıracaktır” ifadesini kullandı.

İLAÇTA KDV ARTMASIN, DÜŞÜRÜLSÜN

İlaçta KDV oranının yükseltilmesini eczacılar olarak tasvip etmediklerini ifade eden Başkan Ulaş “İlaçlar da en az gıda kadar önemli ve stratejik bir ürün. 85 milyon vatandaşımızın kullandığı ya da kullanmaya ihtiyaç duyduğu bir ürün. %10 KDV ilaç gibi bir ürün için oldukça yüksek, bu oranın gıda KDV'si gibi % 1 olması önem arz etmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türkiye Eczacılar Birliği arasında her yıl gerçekleşen protokolde de yine son 15- 20 yıl içinde yaşanan değişimlerin göz önüne alınarak uygun düzenlemelerin yapılması gerekiyor. SGK'nın yine ödeme protokolünde de sıkıntılar var. Bu düzenlemenin de acilen güncellenmesi gerekiyor.” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme