Her 4 Elazığlıdan Birinde Bu Hastalık Var!
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında Demirbaş Kurtoğlu'nun 6 Şubat depremlerinden 3 ay sonra yaptığı araştırma da raporunda depremzedelerin yüzde 26'sının orta ve ağır depresyon geçirdiği saptandı.
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Dr. Demirbaş Kurtoğlu, 6 Şubat depremlerinden 3 ay sonra depremzedelerde Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Major Depresif Bozukluk ve Yaygın Anksiyete Bozukluğu yaygınlığı ile ilgili bir araştırma yaptı. malatyayenises.com'dan Burhan Karaduman'ın haberine göre; araştırmada depremzedelerin yüzde 26'sının orta ve ağır depresyon geçirdiği belirtildi.
PSİKİYATRİK HASTALIKLAR ARTTI
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında Demirbaş Kurtoğlu'nun 6 Şubat depremlerinden 3 ay sonra yaptığı araştırma da raporunda, “Deprem gibi toplumu etkileyen büyük afetlerden sonra psikiyatrik hastalıkların görülmesinde artış olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. Bu hastalıkların büyük bir çoğunluğunu travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve anksiyete bozukluğu oluşturmaktadır” denildi.
RAPOR SONUÇLARI
Raporda şu sonuçlar verildi; “Araştırma sonucunda katılımcılar içinde %12,2 oranında TSSB prevelansı saptanmıştır. Katılımcıların Beck-Depresyon ölçeğine göre %26,7 orta-ağır depresyon, Beck-Anksiyete ölçeğine göre ise %40 oranında orta-şiddetli anksiyete puanları elde edilmiştir. Kadın cinsiyete sahip olanlar, geçmiş psikiyatrik şikayetlerinde artış olanlar, kendi göçük altında kalanlar, akrabası veya komşularından göçük altında kalanlar, depremden hemen sonra yakınlarıyla iletişime geçemeyenler, evinde hasar olanlar, mal kaybı yaşayanlar, depremden sonra prefabrik yerleşkede kalanlar, depremden sonra psikososyal destek alanlarda PCL-5, Beck-Depresyon ve Beck-Anksiyete ölçeği skorları anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur.”