ENGELLİ OLMAK BİR ENGEL Mİ?

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/ Telepati Özel Eğitim uzmanı Fasih KARAKAYA Engelliler Haftası nedeniyle gazetemize açıklamalarda bulundu.

TAKİP ET
1990 nüfus sayımına göre ülkemizdeki engelli bireylerin oranı %14;

Karakaya;''Öncelikle araştırmalar sonucunda ortaya çıkan tablo hiç de önemsenmeyecek gibi değildir. 1990 nüfus sayımına göre ülkemizdeki engelli bireylerin oranı % 14'tür.Bu rakam herhlde bizlerin engelli bireylerimiz için ne kadar çalışmamız gerektiği hakkında bilgi vermektedir. Ayrıca her insanın bir engelli adayı olduğunu düşünürsek herhlde yapılacak çalışmaları çok daha fazla önemsemek gerekir.Ülkemizdeki engelli bireylerimizin çoğunluğunu % 3.5 oranıyla konuşma engelli bireylerimiz oluşturmaktadır. Konuşma engellileri sırasıyla % 2 ile üstün zeklılar, % 2.03 ile zihinsel engelliler, % 1.4 ile ortopedik engelliler, % 0.06 ile işitme engelliler, % 0.02 ile görme engelliler takip etmektedir.''



ENGELLİ BİREYLERİMİZİN ÇOK AZ BİR KISMI EĞİTİM İMKANLARINDAN FAYDALANMAKTA;

Karakaya''Engelli bireylerimizin, ülke nüfusuna oranının bu kadar çok olmasına rağmen çok az bir kısmı eğitim imknlarından faydalanabilmektedir. Oysa Avrupa'da engelli bireylerin tamamı eğitimin bütün olanaklarından faydalanmakta, hatta gerektiğinde eğitim imknı engelli bireylerin ayağına kadar götürülmektedir. Bu durum bizim büyük bir ayıbımızdır. Bu noktada, eğitimde fırsat eşitliği ilkesine ne kadar dikkat ettiğimizi oturup düşünmeli ve bu ilkenin gereğini yerine getirmek için neler yapmamız gerektiğini plnlamalıyız'dedi.



Karakaya;''Günlük yaşantınızda engelli bireylerle muhakkak karşılaşmışsınızdır.Kimi zaman elindeki beyaz bastonuyla yürüyenleri, kimi zaman işaretlerle etrafındakilere derdini anlatmaya çalışanları, tekerlekli sandalye ile kaldırımları ve pek çok engelleri aşmak için zahmet çekenleri, garip tavırlarına bakarak güldüğünüz kişileri görmüşsünüzdür. İşte bu kişilerin ne gibi dertleri, sıkıntıları var? Acaba eğitim görüyorlar mı, eğitim görmeleri için neler yapmak gerekir hiç düşündünüz mü?



Engelli bireylerimizi topluma kazandırmak ve hayatlarını kolaylaştırabilmek için inanın küçük büyük bütün bireylerin yapabileceği pek çok şey vardır. Örneğin çevre düzenlemelerinin engelli bireylere uygun şekilde yapılması, günlük yaşamımızda sürekli kullandığımız alışveriş merkezlerinin engelli bireylere uygun olarak dizayn edilmesi, trafik ışıklarına kurulan sesli düzeneklerin yaygınlaştırılması engelli bireylerimizin hayatlarını bir nebze de olsa kolaylaştıracaktır.''



  ONLARA BALIK VERME YERİNE BALIK TUTMAYI ÖĞRETİYORUZ,

Engelli bireylerimize yardımcı olmak istiyorsak, onlara acıyarak yaklaşma yerine Konfiçyus'un dediği gibi onlara balık verme yerine, balık tutmayı öğretmeliyiz. Engellilerin beceri ve yetenekleri doğrultusunda iş imknı sağlayarak onları üretken ve verimli hale getirebiliriz.

 

İşte Elazığ'da engelli bireylere balık verme yerine onlara balık tutmayı öğreten bir özel eğitim kurumu elbette var;

Telepati Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezi 2001 yılından bu yanadır özel eğitim uzmanı olan Fasih KARAKAYA  ve alanında uzman kadrosuyla birlikte bu alanda fark yaratmaktadırlar. Çoğumuzun engellileri görmezden geldiği dönemlerde onlara elini uzatan bu değerli insanlar bugüne kadar birçok engelli bireyin eğitimine katkılar sunarak, onları toplumda kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeye getirip topluma kazandırmıştır. Bu süreç öyle tahmin ettiğiniz kadar kolay gerçekleşmemektedir. Onlar resmen iğneyle kuyu kazıyarak bu başarıları elde etmişlerdir. Belki bizler onları belli dönemlerde hatırlayıp 

fark edebiliyoruz. Ama onlar kendilerine kurmuş olduğu bu dünyada ilmik ilmik dokuyarak büyük başarılar elde etmektedirler.

 

 Özel çocukların, ailelerinin ve eğitimcilerinin bu ay içerisinde yaptığı başarılı işlerden kısaca bahsedelim;

Bu özel çocukların anneleri çocukları eğitim aldıkları esnada Telepati Özel Eğitim Okullarında el sanatları hocaları ile birlikte Rölyef dersleri alarak birbirinden güzel rölyef tabloları ortaya çıkardılar. Engelli öğrenciler de Ebru sanatı yaparak ortaya çıkardıkları eserler 24 Nisan da büyük bir katılımla Park23 AVM de sergilendi.

Yine askerlik yaşı gelmiş olan özel öğrencileri ile birlikte hem asker olma duygusunu hissedebilmeleri hem de vatan,millet sevgisi aşılanması için her yıl Kolordu Komutanlığı tarafından düzenlenen Temsili Askerlik Programlarına birçok öğrenci ile katılım sağladılar.

Telepati  Özel Eğitim Okulları olarak Engelliler Haftası nedeniyle öğrencileri at çiftliğine götürerek çocukların unutulmaz dakikalar yaşamalarını sağladılar. Yıl içerisinde de devam ettikleri bu aktiviteler ile çocukların sosyalleşmesine büyük katkılar sağlanmaktadır.

Sportif Faaliyetlerde oldukça aktif olan Telepati Özel Eğitim Okulları ve Spor Kulübü Elazığspor futbolcuları ile Elazığspor Sosyal tesislerinde futbolcuları ziyaret ederek onların idmanlarına dahil oldular. Güzel dakikalar geçiren çocuklar sevdikleri, taraftarı oldukları takımın futbolcuları ile tanışma fırsatı buldular.

Sportif faaliyetlere son gaz devam eden klüp 10 Mayıs'ta Malatya İnönü Üniversitesi'nde düzenlenecek olan Özel olimpiyatlara atletizm dalında 8 öğrenci masa tenisinde 3 özel öğrenci ile katılacak.

Bu sporcularımızın olimpiyatlardan  derece ve madalyalar alarak Elazığ'a döneceklerinden hiç şüpheniz olmasın. Yapılan tüm bu güzel faaliyetlerde büyük emekler sarfedilmektedir. 

 

Bakmadan Geçme