El emeği teknolojiye yenildi
Hızla gelişen teknoloji birçok mesleğin tarihe karışmasına neden oldu. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Elazığ'da testere ve bıçak bileme işi ile uğraşan kişiler, baba ve dede mesleğini inatla sürdürerek para kazanmaya çalışıyor.
Usta çırak ilişkisi ile babasının yanında testere ve bıçak bileme işini öğrenen Salih Özbay (53) isimli usta, yıllar önce bu meslek halk arasında çok rağbet görüyordu.
“Köylülerimiz bizim ekmek kapımızdı. Yıllar geçtikçe teknolojinin ilerlemesi ile birlikte bileme sanatı ne yazık ki yok olmaya başladı. Babamdan kalan mesleği yapmaya çalışıyorum. Ne zamana kadar direnebiliriz bilmiyorum ama gün geçtikçe işlerimiz daha da azalmaya başladı” diye konuştu.
YAKLAŞIK 20 YILDIR ÇIRAK OLMAK İÇİN BİLE BİR TALEP OLMADI
Özbay sözlerine şöyle devam etti; Özellikle yılın 3 ayı bileme işlerimiz yoğun bir şekilde başlar. Orak, Dehre, Balta, Bıçak, Nacak ve Satır gibi bilenecek malzemeler bize getirilir. Müşterilerimiz genelde köylü vatandaşlarımızdır. Fiyatlarımız 2 ve 5 lira arasında değişmektedir. Elimizde geldikçe hizmet vermekteyiz. Yaşımızın ilerlemesine rağmen bu baba mesleğimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Yeni nesile bu mesleği öğretmek tek isteğim. Ama ne yazık ki gençlerimiz bu mesleğe fazla ilgi göstermiyor. Yaklaşık 20 yıldır çırak olmak için bile bir talep olmadı” dedi.
"İnşaat sezonunun olmasından dolayı inşaat ustalarının da testerelerini bilemek için kendisine getirildiğini ifade eden Özbay, günde ortalama 20 testere bileyebilmelerine karşı, kendilerine günde 1 ya da 2 tanenin ancak geldiğini söyledi.
Bu tür mesleklerin devam etmesi gerektiğini de vurgulayan Özbay, "Kasap ve inşaat işlerinde bıçak ile testere kullanıldığı müddetçe bu meslekte sürecektir" dedi.