DOLANDIRICILARA DİKKAT!

Türkiye'de telefonla para ve kontör dolandırıcılığı yapanlar, geliştirdikleri çeşitli yöntemlerle aradıkları kişiyi ikna etmeyi başarıyor

TAKİP ET
Türkiye'de telefonla para ve kontör dolandırıcılığı yapanlar, geliştirdikleri çeşitli yöntemlerle aradıkları kişiyi ikna etmeyi başarıyor. Dolandırıcılar, bilgisayar programı yardımıyla 155 Polis İmdat hattından arıyormuş izlenimi vererek hiçbir şeyden habersiz vatandaşları dolandırıyor.

''GÜVENLİK GÜÇLERİ VATANDAŞLARDAN PARA TALEP ETMEZ''

Kendisini Polis ya da Savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, aranan kişiye kimlik bilgileri, telefon numarası ya da banka hesaplarının terör örgütleri tarafından ele geçirildiğini ve kullanıldığını söylüyor. Kendisini emniyet amiri, rütbeli asker, hkim veya savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, vatandaşların tedirgin olmasına neden oluyor.

''NASIL YAPIYORLAR?''

Yapılan dolandırıcılık olaylarında şüpheliler bir cep telefonundan kurbanlarını arayarak kendilerini polis, savcı hatta hakim olarak tanıtıyorlar. Çoğunlukla gazeteler ya da internet sitelerinden büyük davaları takip eden savcıların adını öğrenerek kullanan dolandırıcılar, mağdurlara polis telsiz sesi eşliğinde konuşarak şüphelilerin banka hesaplarının ve kimlik bilgilerinin terör örgütü tarafından ele geçirildiğini, adlarına sahte kredi kartları çıkarıldığını belirterek kendileriyle sözde ortak çalışmalarını ve haklarında 'tutuklama' kararı çıkmak üzere olduğunu söyleyerek kurbanlarını korkutan şüpheliler, sözde sanıkları yakalamak için banka hesaplarında hareket olmasını gerektiği bu amaçla verecekleri hesap numaralarına para transfer etmelerini istiyor.

''SON ZAMANLARDA YÖNTEMLERİ DEĞİŞTİ''

Şüpheliler son zamanlarda ise yöntem değiştirerek dolandırıcılık olaylarında, mağdurlardan para ve altınları çöp tenekelerine veya verdikleri adreslere bırakmalarını istiyor.

''BAZI VATANDAŞLAR GERÇEK POLİSLERE BİLE İNANMIYOR''

Bazı olaylarda kurbanların kendilerini uyarmak için telefonla arayan gerçek polislere 'Siz sahte polissiniz. Ben onlara inanıyorum. Parayı gönderiyorum.' dedikleri bilinmektedir.

''VATANDAŞLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR''

Bu tür telefon alan kişiler karşı tarafın söylemlerine asla itibar edilmemeli, herhangi bir hesap numarasına para kesinlikle yatırılmamalı, dolandırıcıların verdikleri adreslere ziynet eşyası ve para kesinlikle bırakılmamalı, bu tarzda bir yaklaşım içerisinde bulunan şahıslar hakkında en yakın kolluk kuvvetine zaman kaybetmeden gidilmeli veya ücretsiz olan 155 - 156 nolu telefon numaraları aranarak kolluk kuvvetine bilgi verilmelidir. Vatandaşların  dolandırıcıların sıklıkla kullanmış olduğu yöntemler arasında olan 'Hesabınızda bloke var, vergi borcunuz var' gibi açıklamalara asla itibar etmemeli, hiç kimseye kimlik bilgilerini, TC kimlik numarasını,  hesap  numarasını ve banka kartı şifrelerini vermemelidir. 

''ELAZIĞ EMNİYET MÜDÜRÜ NİHAT İŞLEK UYARMIŞTI''

Elazığ'lı  vatandaşların dolandırıcılara itibar etmemesi gerektiğini her defasında dile getiren Elazığ Emniyet Müdürü Nihat İşlek,geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada,'' Vatandaşlarımız telefonda kendini polis, asker, savcı gibi kamu görevlisi olarak tanıtanlara kesinlikle inanmasınlar. Hiçbir devlet görevlisi vatandaştan para istemez. Böyle bir durumda direk  telefonlarını kapatıp 155'i arasınlar, biz de gerekli çalışmaları yapalım. Yakın zamanda asayiş şubemiz, bu konu ile ilgili 3-4 operasyon yaptı ve 5 şahıs tutuklandı.'

Bakmadan Geçme