Bu Mu İktidarın Yargısı?
Muhalefet siyasileri ve iktidar karşıtı çevrelerin ağzında sakız ettikleri 'bağımsız yargı yok, yargı iktidarın emrinde' tezini çürüten bir olay yaşandı.
İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un eşi Fatmanur Altun, kendisine açık bir şekilde hakaret eden kişi hakkında dava açtı.
Mahkeme, Altun'a "İslamla ilgileri yok bu aç köpeklerin" ifadeleriyle hakaret eden kişi hakkında beraat kararı verdi.
Mahkeme beraat kararına dayanak olarak kurduğu karar metninde ise, "İfadenin içeriği değerlendirilirken ilk olarak belirlenmesi gereken husus olarak söz konusu ifadenin somut bir olgu isnadı olmayıp değer yargısı açıklaması olduğu belirlenmiş, bu değer yargısı açıklamasının belli düzeyde olgusal temel içerdiği anlaşılmıştır. Sonuç olarak belli bir tanınmışlık düzeyi bulunan katılanın eylemlerinin öngörülebilir bir sonucu olarak dile getirilen ve yeterli alt yapıya sahip değer yargısı açıklamasını dile getiren sanığın ifade özgürlüğünün korunması gerekliliğinin, katılanın şeref ve itibarına yapılan müdahalenin cezalandırılmasından ağır bastığı" gerekçesiyle beraat kararı verdi
Söz konusu karara Twitter hesabından tepki gösteren Altun, "Bu ifadenin 'olgusal temeli' varmış. Yani 'deney/gözlemle doğrulanabilecek kadar doğru' bir ifade imiş." ifadelerini kullanmıştı. Kararın ardından çok üzgün olduğunu belirten Altun, "'Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya' Söyleyecek başkaca da söz bulamıyorum" diyerek düşüncelerini dile getirdi.
Bu gelişme üzerine Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Fatmanur Altun'a "İslamla ilgileri yok bu aç köpeklerin" diyen kişiye hakaret suçundan beraat kararı veren hâkim hakkında soruşturma başlattı.
Bu olay ile ilgili:
1.Mahkemenin, “İslam'la ilgileri yok bu aç köpeklerin” falan türü bir ifade hakaret değilmiş.
2.Söz konusu ifadenin ilgili olarak “Olgusal temeli varmış.
3.Beraat kararını veren hâkim, bununla da yetinmemiş “olgusal temel” ibaresi ile hakarete resmen ve alenen iştirak etmiş.
Sonuç: Yargının tümünü kastetmeden ancak bir bölüm yargı üyelerinin, bırakın Ak Parti'nin emrinde olmak, söz konusu bu parti ve bu partinin temsil ettiği değerler olunca, hakkaniyetle bağımsız ve tarafsız karar veremeyecek kadar ideolojik ve taraflı bir yapıya sahip olduğu çok aşikâr.