Biz Usandık Sıra Başkanda

İlimizde hububat hasat sezonunun açılmasının ardından üreticiden ürünleri alma misyonuyla kurulmuş Toprak Mahsulleri Ofisi'nin zamanında gerekli çalışmayı yapmaması sonucu çiftçinin ürününün yerde kaldığını ve yeni alım merkezleri oluşturulamadığına  dair onlarca yazı yazdık, dün de konuyu manşetimize taşıdık.

TAKİP ET

Daha önce “bakanla görüştüm üreticilerimiz müsterih olsunlar” açıklamasını yaparak TMO lehinde açıklamalarda bulunan Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları, medyanın yayınları ile çiftçilerden gelen şikayet ve serzenişlere daha fazla kayıtsız kalamamış olacak ki Elazığ Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından çiftçilerin mağdur edildiğini söyledi.

Başkan Hacıoğulları yaptığı açıklamada, “Elazığ T.M.O. tarafından üreticilerimizin yaşamış olduğu sorunların başında hasadını ofise vermek isteyen çiftçimiz randevu alamamakta randevu saatinin de açılması ile kapanması bir olmakta, randevu alamayan üreticilerimizin de özellikle marka değeri yüksek udi marka buğdayı bile sadece 7 TL'den diğer buğdayları 5 ile 6 TL arasında arpada 4,5 TL 5,5 TL arasında alabileceklerini söyleyen lisanslı deponun insafına bırakılan bir emek mağduru üreticilerimiz bulunmakla beraber % 4 ile % 5 arasında da nem oranı adı altında düşürüyorlar. Bu sorunu ofis müdürüne ilettiğimizde dünya çapında bir düşüşün olduğunu 5 liradan vermelerini söyledi. Ofisin randevusunu bekleyen ve randevu alamayan çiftçilerimizde randevu gününe kadar veya randevu alabilme umudu taşıyan çiftçilerimizde bu esnada hasadını dökecek yer bulmakta sorun yaşıyor, nakliye fiyatlarının çok çok yüksek olduğu piyasa şartlarının da üreticimizi fazlasıyla yormaktadır. Cumhurbaşkanımızın her daim çiftçinin yanında olduğunu göz önünde bulundurursak Elazığ T.M.O yetkililerinin daha duyarlı olmasını istiyoruz. Çünkü üreticimizin mağduriyetini gidermekte zayıf kalıyor” dedi.

Başkan Hacıoğulları biraz geç de olsa yaşanan sorunu gördü ve TMO'ya ciddi bir ültimatom verdi.

Sayın başkanın açıklamasında yer almayan TMO'nun en son yaptığı hatayı biz kendisine söyleyelim. Bir çiftçimize ait ÇKS miktarı olarak 58 ton yazdığı ve aynı üretici toplamda 9 ton arpa teslim ettiği halde yeni randevu almak için yaptığı müracaat sonrasında kendisine “kuruma verebileceğiniz maksimum ürün miktarını aştınız” gibi bir uyarı mesajı geliyor.

TMO kendi sitesinde bir üretici, ancak ÇKS'de yazılan miktar kadar ürün teslim edebilir notu olmasına rağmen, miktarının beşte biri bile teslim edilmemişken miktar aşımı nasıl oluyor anlayan beri gelsin.

Her şey bir tarafa, TMO bu sezon üreticinin burnundan getirdi. Ve buna sebep olanlar ise hala “-cak, -cek edebiyatı ile günü kurtarmaya ve çiftçinin taleplerine zaman ayırmayarak onları tüccarın insafına terk etmekle zaman öldürüyorlar.

Bu sorunlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kadar ulaştırılmışken nasıl olur da hala bir çözüm bulunamaz ve hala çözüm bulamayan kişiler neden o makamları hala işgal eder bilene aşk olsun…

Bakmadan Geçme