6'lı Masada Yeni Pazarlıklar
Altılı masa, seçimin kazanılması durumunda alınacak görevler ve yönetime nasıl katılacakları üzerinde senaryolara çalışıyor.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ülkeyi her alanda geriye götürdüğü tespiti ile bir araya gelen ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme dönüş konusunda mutabakat metni imzalayarak ortak çalışmaya başlayan Altılı Masa, aday tespiti ve liderlerin seçimlerin kazanılması durumunda yeni yönetimde ne şekilde görev alacağını tartışıyor.
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, DEVA, Gelecek Partisi ve DP'den oluşan Altılı Masa'da ikinci tur ikinci toplantı, Kasım ayı içerisinde yapılacak. Kent gezileri nedeniyle Ekim ayında bir araya gelmeyen liderler, kurmayları aracılığı ile aday belirleme konusunda daha önce alınan prensip kararına kesinlik kazandırdı. Buna göre, aday gösterilecek kişi her kim olursa olsun son alarak belediye başkanı adaylarına yapıldığı gibi hakkında kara propaganda süreci yürütüleceğini ve yıpratılacağını düşünen liderler, bu nedenle seçim tarihi kesin olarak belirlemeden isim üzerinde kesin karara varmayacak. Aday konusunda kesin kararın alınacağı toplantı, seçim kararının resmi olarak açıklanmasının hemen ardından yapılacak. Bu toplantının tek konusu adayın belirlenmesi ve kamuoyuna ne şekilde duyurulacağı olacak.
LİDERLERİN ÖNÜNDE İKİ SEÇENEK VAR
Birgün gazetesinin haberine göre, Altılı Masa'nın üzerinde durduğu bir diğer konu, seçimleri masanın adayının kazanması durumunda, liderlerin yeni yönetimde ne şekilde görev alacağı olacak. Bu konuda iki seçenek ele alındı. İlk seçenek, liderlerin cumhurbaşkanı yardımcısı olması. Bu seçenekte liderler, Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak yönetimde aktif olarak görev alacaklar. Ancak Cumhurbaşkanı yardımcılarının milletvekili adayı olamaması ya da milletvekili seçilirlerse istifa etmeleri ve bunun da TBMM'de sandalye kaybedilmesine neden olması dolayısıyla bu sıcak bakılmıyor. Liderlerin, özellikle Cumhurbaşkanı yardımcısının Meclis'le bağlantısı bulunmaması ve “köprü görevi göremeyecek” olması nedeniyle bu fikre uzak oldukları bildirildi.
Diğer seçenek ise genel başkanların milletvekili ve parti genel başkanı sıfatıyla “Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu”na benzer bir danışma kuruluna üye olmaları. Bu durumda genel başkanlar, danışma kurulu sıfatıyla da tanımlanabilecek bir kurul aracılığı ile Meclis ve Cumhurbaşkanlığı arasında bağlantı görevini üstlenecek, Cumhurbaşkanı'na atacağı adımlarda fikir verecek.
MASANIN HEDEFİ 400 MİLLETVEKİLİ
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin tüm kurumlar üzerinde tahribata neden olduğu görüşünden hareket eden Altılı Masa, restorasyonu kolaylıkla yapabilmek için Meclis'te 400 sandalye kazanmayı da kendisine hedef olarak belirledi. Referanduma gitmeden hızla Anayasa değişikliği yapmak ve parlamenter sisteme geçmek için 400 milletvekiline ihtiyaç duyan Altılı Masa, bu nedenle Cumhurbaşkanı adayı olmayacak liderlerin de milletvekili olmasını amaçlıyor.