Alzheimer mı? Demans mı?

Başak MERAL GÜNDÜZ/ Belirtileri Alzheimer ile de karıştırılan demans hastalığının en belirgin özelliklerinden biri kişinin çevresindekileri tanımaması. Peki demans hastalığı nedir? Demans ve Alzheimer arasındaki farkları Nöroloji Uzmanı Dr.Emrah ÖZDEN gazetemize anlattı.

Alzheimer mı? Demans mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

HALK ARASINDA BUNAMA OLARAK BİLİNEN DEMANS HASTALIĞI DÜŞÜNCE BOZUKLUĞU OLARAK TANIMLANIR

Dr.Emrah Özden”Halk arasında bunama olarak bilinen demans hastalığı, düşünce bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Semptomları nedeniyle kişinin beynin işlevini kaybetmesine neden olan demansın temel kendisini gösteriş biçimleri yakın zamanda olmuş olayları hatırlamada yaşanan problemler ve rutin, alışıldık işleri yapmada görülen zorluklardır. Kişi ayrıca kafa karışıklığı, kişilik değişiklikleri, davranış değişiklikleri, karar verme sorunları, kelimeleri bulmada zorluk çekme, düşüncelerini toparlayamama ya da yönleri takip edememe gibi sorunlar yaşayabilir. 
Genellikle ileri yaş grubunda gözlenmesinden dolayı yaşlanmanın bir parçası olarak düşünülmüştür.Oysa yapılan araştırmalar demansın normal yaşlanma sürecinden farklı olduğunu ortaya çıkarmıştır”dedi.


ALZHEİMER ARASINDAKİ FARK

Dr.Emrah Özden”Demans belirtileri alzheimera da benzetilir ancak aynı durum değildir. Alzheimer ise demansa sebep olan bir hastalık. Oluşma sebebiyse birkaç adet proteinin anormal davranışları. Bu proteinler beyin fonksiyonlarını etkiliyor ve bazı bölgeleri devre dışı bırakıyor. Alzheimer, demans hastalarının yarısından fazlasını oluşturmaktadır.
Demansa yol açan durumlardan bazıları:
Alzheimer hastalığı 
Beyin damar tıkanıklıkları
Beyin enfeksiyonları
Vitamin eksikleri
Aşırı alkol kullanımı
Beyin tümörleri
Bazı ilaçlar
Depresyon
Çeşitli sistemik hastalıklar

Alzheimer riskini arttıran faktörler:
Yaş
Kafa travması
Kadın cinsiyet
Pozitif aile anamnezi
Düşük eğitim düzeyi
Depresyon
Alzheimer hastalığı tedavi ile geri döndürülememektedir fakat gidişi yavaşlatılabilir.Demans nedenlerinin bir kısmında ise tedavi ile tam düzelme görülebilir.

Bu nedenle Alzheimer ve diğer demans türlerinde erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.Demans teşhisinde öncelikli olan klinik muayenedir.Ardından hafıza testi,kan tahlilleri ve beyin görüntüleme yapılır.

Unutmayın,unutmanın da her zaman normal değildir ve bazen tedavi edilebileceğini ifade etti.