Almanya da Topa Girdi

Belediyeler aracılığı ile yurtdışına gri pasaportla gidip dönmeyenler için İçişleri Bakanlığı olaylarda adı geçen Ak Parti, CHP, HDP ve İyi Partili belediyelere yönelik soruşturma başlattı, Almanya harekete geçti. Başkanlar 'gidenler geri döndü', gidenler 'neden dönelim ki ' dedi. Olayların odağındaki kilit adam Ersin Kilit, 'neden Fatma Şahin konuşulmuyor?' dedi. Olaylar zinciri büyüyor ve ortalık toz duman…

Almanya da Topa Girdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlk kez Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nin gri pasaport ile Almanya'ya gönderdiği 43 kişinin  geri dönmemesi ile gündeme gelen ardından ilimiz Baskil, Arıcak ve Akçakiraz belediyeleri ile devam edip ülke genelinde benzer yöntemlerle yurt dışına gönderilen insanlarla ilgili soruşturmalar  devam ederken, Almanya da harekete geçti.

KİLİT HAKKINDA ÜÇ SORUŞTURMA
Berlin Göç Bürosu, insan kaçakçılığı iddialarının hedefinde  olan Ersin Kilit hakkında 3 ayrı soruşturma başlattı. Malatya Yeşilyurt Belediyesi’nin Eylül 2020’de “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi” kapsamında Almanya’ya gönderdiği 45 kişiden 43’ünün geri dönmemesi konuşulurken, bir anda konuya Elazığ’da dâhil oldu. 

ELAZIĞ GÜNDEMDE 
Elazığ’dan da Arıcak İlçesi’nden 49 kişi,  Baskil İlçesi’nden 55 kişi, Akçakiraz Beldesi’nden de 48 kişi Almanya’ya gitti. Sözcü'nün haberine göre Almanya, Türkiye'de hizmete mahsus olarak konsolosluk görevlileri, resmi görevliler ile milli sporculara verilen ve vizesiz seyahati sağlayan gri pasaport ile ilgili soruşturma başlattı. 

TÜRKİYE’DEN AÇIKLAMA İSTENİYOR
Türkiye'den kısa süre içerisinde hakkı olmayanlara nasıl gri pasaport verildiği ile ilgili Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla detaylı bir açıklama isteneceği öğrenildi. Uluslararası hukukun kamu eliyle ihlal edildiği sonucuna varılırsa, Türkiye kaynaklı bütün pasaportlar şüpheli duruma düşecek.

 EVRAKTA SAHTECİLİK
Bu arada 43 kişinin Malatya'dan Almanya'ya kaçırılmasında kilit rol oynadığı iddia edilen Ersin Kilit ve şirketi Mega Kilit GmbH hakkında da Hannover Başsavcılığı soruşturma başlattı. Kilit'e sahte evrak düzenlemek, evrakta sahtecilik, yabancılar kanununu ihlal ve uluslararası insan ticareti suçlamaları yöneltildi. Aşağı Saksonya ve Bavyera Eyaleti'nde de konu meclis gündemine taşındı. Kilit'in sadece başka belediyelerle de işbirliği yaptığı, bunun için Hannover Belediye Başkanı Belit Onay ile görüştürme sözü verdiği ancak Onay'ın bundan herhangi bir bilgisinin olmadığı öğrenildi.

 DOĞU İLLERİNDEN GİDEN ÇOK
İnşaat, otomatçılık ve gastronomi ile uğraşan Ersin Kilit'in bütün bu kaçakçılık işlemlerinde ise merkez olup olmadığı araştırılıyor. Türkiye'den son dönemde getirilenlerin çoğunun Mega Kilit GmbH'nın sahipleri gibi Bingöllü olduğu, bunların inşaat işlerinde ve kumarhanelerde çalıştırıldığı belirtildi. 

Bu kişilerin, özellikle inşaatların taşeron işlerini üstlenen Bingöl, Elazığ, Muş kökenliler tarafından kaçak olarak çalıştırıldığı öne sürüldü. Türkiye'den kaçırılan kişilerin tek bir şehirde tutulmadığı, Hannover, Wiesbeden, Frankfurt, Münih, Köln, Mannheim, Düsseldorf, Hamburg, Berlin gibi kentlerde inşaat işlerinde çalıştırıldığı tespit edildi. Kilit'in, amcasının oğullarının şirketindeki mührü alarak izinsiz kullandığını ve bu şekilde davetiye çıkardığı da ileri sürüldü.

BAKANLIK: “SORUŞTURMA GENİŞLETİLİYOR”
Ülkemizden bazı belediyeler aracılığıyla insan kaçakçılığı yapıldığı iddiaları üzerine İçişleri Bakanlığı, başlattığı çalışmayı derinleştirdi ve 6 belediye hakkında soruşturma açtı.

Soruşturma açılan belediyeler arasında CHP, İyi Parti, HDP ve AK Parti yönetiminde olan belediyeler var.

TARİFE 10 BİN EURO
Edinilen bilgilere göre; bazı belediyeler, yurt dışına çıkmak isteyenlere aracılık ederek çevre projeleri ve kültür turu adı altında 10 bin ile 20 bin euro arasındaki ücretler karşılığında isteyenleri yurt dışına götürüyordu.

HANGİ BELEDİYELER
Yaşanan bu olaylar üzerine İçişleri Bakanlığı ilk etapta Balıkesir Gömeç Belediyesi, Adıyaman Gölbaşı Belediyesi, Burdur Yeşilova Belediyesi, Yozgat Yerköy Belediyesi, Şanlıurfa Suruç Belediyesi, Ordu Korgan Belediyesi hakkında soruşturma başlatıldı.

MÜFETTİŞLER GÖREVLENDİRİLDİ
İlimizde bazı belediyelerin adının geçtiği Almanya’ya gönderilen şahısların geri dönmemesi ile ilgili de İçişleri Bakanlığının müfettiş göndereceği, geçtiğimiz gün Elazığ Valisi Erkaya Yırık tarafından kamuoyuna duyurulmuştu. Önümüzdeki günlerde Mülkiye müfettişlerinin ilimize gelerek hem ilgili belediyelerde hem de pasaport veren resmi kurumlarda inceleme yapması ve görevlilerle görüşmeler yapması bekleniyor.