Ali Bey Konağı'nı Kurtaralım

Şehirler, mevcut güzellikleri yanında geçmişten bugüne getirdikleri değerleri, tarihi mirası ve yapıların her birinin geçmişten bu güne taşıdıkları hatıraların yaşandığı kültürel varlıklarıyla öne çıkarlar.

Ali Bey Konağı'nı Kurtaralım

Elazığ, bilinen birçok tarihi mekân ve yapıları yanında, çok bilinmeyen ve hep geri planda kalmış ancak günün birinde gün yüzüne çıkmayı bekleyen sayısız değerler ve güzelliklere sahip bir kadim bir şehirdir.

Bu yapılardan biri de Kovancılar ilçesine bağlı Yazıbaşı Köyü (Sekrat) sınırları içerisinde bulunan tarihi Ali bey Konağı. 2. Abdülhamid döneminde inşa edildiği bilinen tarihi konak, bakımsızlıktan ve ilgisizlikten zamanla yok oldu.  Köyün içerisinde kalan yüzyılı aşkın tarihi ile sit alanı içerisinde yer alıp almadığı dahi köy sakinleri tarafından bilinmiyor.  İsmet İnönü’nün hatıralarında, 1. Dünya Savaşı yıllarında Ali İhsan Paşa komutasındaki kolordunun o köyde konakladığı, ordu komutanın da Mustafa Kemal Atatürk olduğunu ve Alibeyköy Konağı’nda misafir olduğu ifade ediliyor.

Sekratlı Ali Bey Konağı, geçmişten getirdiği hatıralar ve mimari özelliği ile ilimiz kültür ve turizmi için önemli ve korunması gereken tarihi bir yapı. 

Acilen korunmaya alınmalı ve restorasyonu yapılarak müze olarak kullanılmalı. Her köşe ile tarih olan ve ilimiz için büyük bir önemi olan konağın, hak ettiği değeri görmesi için bütün siyasi parti ve STK’ların harekete geçmesi gerekiyor… 

Tarihi yapıların tescili noktasında çok başarılı olduğumuzu söyleyemeyiz ama halen ayakta kalan ve yıllara direnen bu tür yapıları kurtarmak hepimizin elinde.

Elazığ Valiliğimizin bu konuya duyarlı olacağını ve gereken adımları atacağına inanıyoruz… Bunu yaparken de gerekli yazışmalar yapıp ödenek beklemek (ki gelinen ekonomik durumda bakanlıkların ödenek vermesi oldukça zor) ve sonrasında ihale  yapıp sonuç alma yerine, şehrimizin saygın bir firmasının sponsorluğu ile bu iş daha güzel ve daha kısa sürede yapılabilir.

Harput’ta örneği bulunan Şefik Gül Kültürevi benzeri bir çalışma ile bu konak yeniden ayağa kaldırılabilir ve turizme kazandırılabilir.

Bizler de Hakimiyet olarak, ilimizin saygın ve sahalarında söz sahibi olmuş ve projeleriyle Türkiye’ye mal olmuş firmalarımıza sesleniyoruz. Yaptığınız bayındırlık projelerinize böylesine kültür-sanat ve tarihi mekanların yeniden ihyası noktasında da adım atın. Hem şehrinize hizmet edin hem de firmalarınız böylesine sosyal sorumluk projelerinde de öne çıksın. Bu konuda bizler ümitliyiz ve yakın zamanda bu konağın restorasyonunun  yapılıp müze olarak hizmet vermesine yönelik bir talipli firma çıkacağına inanıyoruz.