AİLE ORTAMINA KAVUŞTURUYORUZ

Erkan BAY/Suat Kenç,'2018 yılı içerisinde Türkiye genelinde bin 230 koruyucu aile yanına bin 521 çocuk yerleşti.'dedi.

AİLE ORTAMINA KAVUŞTURUYORUZ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Suat Kenç, Hakimiyet Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu.

Kenç," Her hafta ortalama 28-30 çocuğumuz yeni koruyucu ailelerimizin yanına yerleştirildi.Toplamda koruyucu aile sayısı 5 bin 288'e, koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı ise 6 bin 465'e ulaştı."diye ifade etti.

BİN 809 KİŞİ KORUYUCU AİLE ÖN BAŞVURUSUNDA BULUNDU

Elazığ Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Suat Kenç ‘’Bakanlığımız tarafından yürütülen farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları sonucunda  2018'de elektronik ortamda toplam bin 809 kişi koruyucu aile ön başvurusunda bulundu. Yürütülen çalışmalar sonucunda 2018 yılı içerisinde Türkiye genelinde bin 230 koruyucu aile yanına bin 521 çocuk yerleşti. Her hafta ortalama 28-30 çocuğumuz yeni koruyucu ailelerimizin yanına yerleştirildi. İlimizde de 13 çocuğumuz  Koruyucu Aile ve Evlat Edinme Hizmetiyle 16  çocuğa özlem duydukları aile ortamına kavuşturduk."diye ifade etti.

AİLELERE ÇOCUK İÇİN AYLIK ÖDEME YAPILIYOR

Kenç, ’’Ailelerimize  çocuk başına ayda ortalama sağlanan destek, bu yılın başında yeni katsayılar uygulanarak ortalama bin 485 lira oldu. Ödemeler, yaş gruplarına göre değişkenlik gösteriyor. Ayrıca ailelerin, genelde de annenin isteğe bağlı sigorta primleri ödeniyor. . Koruyucu aile hizmetinden engelli çocuklar da yararlanıyor. Türkiye geneli Koruyucu ailelerin yanında 684 , ilimizde 3  engelli çocuğa bakılıyor."dedi.

SOSYAL VE EKONOMİK DESTEK (SED) HİZMETİ DE VERİLİYOR

Suat Kenç, "İl Müdürlüğümüzce Koruyucu ailelere Hizmet modelimizden yararlanan ailelerimize,  aile içi iletişim, çocukların uyum sorunları, bakımı ve yetiştirilmeleri konularında eğitimler veriliyor. Çocuklar aile yanına yerleştirildikten sonra ilk bir yılda her ay, ikinci yıldan itibaren ise 3 ayda bir yerinde sosyal çalışma görevlilerince ziyaretler yapılıyor. Bu ziyaretlerde çocukların psiko-sosyal gelişimleri, eğitime devam durumları değerlendiriliyor.Çocukların aile birlik ve bütünlüğü içinde sağlıklı büyümelerini sağlamak amacıyla Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmeti de veriliyor. Yoksul durumdaki ailelerin çocuklarını sadece ekonomik yetersizlikler nedeniyle yurtlara vermesinin önüne geçmek için başlatılan SED uygulamasıyla binlerce çocuğun ailesinin yanında kalması sağlandı."dedi.

MÜRACAATLAR E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLİYOR

Kenç,"Koruma altındaki çocukların sanatsal alanda kendilerini geliştirmeleri, spor faaliyetleriyle daha başarılı olabilmeleri için teşvik edici çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamında Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz tarafından hayata geçirilen Okul Destek Projesi kapsamında ilimizde 141 çocuğumuz aile yanında sosyal, kültürel, sanatsal ve akademik olarak  desteklenip Sosyal Hizmet Merkezimizce gerekli iş ve işlemleri yapılmaktadır. SED, koruyucu aile ve evlat edinme müracaatları e-Devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde, gönüllülük kavramı ve farkındalığın geliştirilmesi ile toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak gönüllü sayısının artırılması amacıyla yapılan "Gönül Elçileri Projesi"nin alt projesi olan koruyucu aile hizmeti, ilimizde de aktif olarak çalışmaktadırlar."diye ifade etti.

BİNLERCE AİLEYE AYLIK 1.305 TL DEVLET DESTEĞİ

Elazığ Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Suat Kenç’’ 4.922 ailemize 2018 yılı içerisinde 61.078.176,11 evde bakım ödemesi yapılmıştır.Evde yaşlı ve engelli yakınına bakanlara ödenen maaşlara zam geldi. Artık aylık bin 305 TL maaş alacaklar. Maaş alabilmek için gelir sınırı da 2019 yılı itibariyle güncellendi. Başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatına devam edebilmesi mümkün olmayan yakınlarına bakanlara devlet maaş veriyor. Evde bakıma muhtaç yaşlı ve engelli yakınına bakanlara her ay verilen devlet desteği , bin 179 liradan bin 305 liraya yükseldi. Bu destek faydalanabilmek için aranan gelir şartı da değişti. Ödemeyi alabilmek için hanedeki kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin 3'te 2'Sinden düşük olması gerekli. Bu tutar 2019 yılı itibariyle 1.219,33 lira oldu. Ödeme için tam teşekküllü bir hastaneden bakıma muhtaç raporu alınması gerekli." diye konuştu.