AHMET DEMİRDAĞ: 'TİYATROYA YOĞUN İLGİ VAR'

Nisa Yılmaz/ Elazığ'da 18 Ağustos 2016'da Emniyet Müdürlüğünde meydana gelen patlama sonucu bir yıl tiyatroya ara vermek zorunda kalan Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi, 2017 sezonunda tekrar perdesini izleyicisine açtı. Elazığ halkının tiyatroya gösterdiği ilgiden oldukça memnun olduğunu dile getiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ, tiyatro sezonuna dair sorularımızı yanıtladı.

AHMET DEMİRDAĞ: 'TİYATROYA YOĞUN İLGİ VAR'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’da özellikle tiyatro ve müzik gibi sanat dallarına ilginin oldukça fazla olduğunu söyleyen Demirdağ, diğer sanat dallarının da en az tiyatro ve müzik kadar değer görmesi, benimsenmesi gerektiğini vurguluyor. Tiyatro sezonuyla birlikte Sivas, Trabzon, Diyarbakır ve Konya Devlet Tiyatrolarını ağırlayan Elâzığ, iyi bir tiyatro izleyici kitlesine sahip. Bir yıl aradan sonra 2017 yılını sanatsal faaliyetlerle geçiren Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi, 2018 yılını da dolu dolu geçirmeyi hedefliyor.

Elazığ Devlet Tiyatrosu Sahnesi, bu yıl perdesini açtı. Verilen 1 yıllık aradan sonra Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi Devlet Tiyatrosu Sahnesi’nin şehir tiyatrolarına tekrar ev sahipliği yapmasını ve izleyicinin tekrar tiyatroyla buluşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tiyatro şehrimizde karşılığı olan çok önemli bir sanatsal faaliyet. Tiyatro anlamında bir yılımız boşa geçti. Elbette hepimizi derinden etkiledi çok ciddi bir anlamda. Aslında emniyetteki patlama, şehrin sanatına da vurulmuş bir darbe oldu. Rabbim bir daha tür şeyleri bize yaşatmasın.

Patlamayla birlikte salonumuz büyük bir zarar görmüştü. Tavanda çökmeler, camla kaplı alanlarda dağılmalar, ses sistemlerinde ve oturma alanları büyük bir zarar görmüştü. Bu nedenle Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi, patlamadan ciddi anlamda bu patlamadan etkilendi. Patlama sesinin oluşturduğu basınç, salonlarda ciddi bir zayiata neden olmuştu. İster istemez bunların tadilatı biraz uzun sürdü. Ama çok şükür 2017 Nisan ayında biz bütün işlemleri bitirdik. O süreçten bu yana salonumuzda ciddi anlamda faaliyetler yapılıyor.

2017 YILI DOLU DOLU GEÇTİ

Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi, 2017 yılında tekrar hem tiyatro hem de diğer sanatsal etkinliklere etkin bir şekilde yer vermeye başladı. 2018’de de dolu dolu bir sanat yılı bizi bekliyor mu?

Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi’nde hem sanatsal hem kültürel hem de eğitim alanında önemli faaliyetler yapılıyor. Şunu da söyleyebilirim; 2017’nin özellikle son dönemlerinde hemen hemen her gün salonumuzda birçok faaliyet vardı. Gerçekten dolu dolu bir dönem yaşadık diyebilirim. Hem tiyatro alanında hem şiir hem edebiyat hem de eğitim adına çok güzel etkinlikler yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor.

Yılın başlangıcı olmasına rağmen yine de önemli faaliyetler var. Hem yerel tiyatro hem de genel ulusal anlamdaki tiyatrolar, bizim şehrimizde de sahne almaya başladı. Bizim devlet tiyatrosu sahnemiz var. Çarşamba ve Perşembe günleri saat 20.00’de seyirciyle farklı bölgelerden gelen tiyatro ekipleriyle buluşturuyoruz. Çok önemli oyunlar geliyor Elazığ’a. Tabi devlet tiyatrosu olması nedeniyle birbirinden kaliteli oyunlar sahneleniyor.

BU ŞEHİR TİYATROYU SEVİYOR

Tiyatro sezonu başladığı tarihten itibaren sahnelenen tüm oyunlar için biletler günler öncesinde tükeniyor. Elazığ halkının tiyatroya olan ilgisi hakkında siz neler düşünüyorsunuz?

Yıllardır tiyatroyu takip eden biri olarak bunu söyleyebilirim; devlet tiyatrolarının sahnelendiği Elazığ’da aynı oyunun iki gün tekrar sahnelenmesine rağmen tüm oyunlarda salon boş kalmıyor, seyirci yer bulamıyor. Gerçekten bu şehir, tiyatroyu seviyor, tiyatroya ilgi gösteriyor. Özellikle gençlerimiz, üniversiteli gençlerimiz tiyatroya çok önemli ölçüde meraklı, tiyatro gönüllüleri diyebilirim. Bunun yanı sıra şehrimiz insanı da tiyatroyu benimsemiş. Çünkü yıllardır devam eden bir gelenek ve baktığınız zaman sürekli salonların dolup taştığı bir gelenek. Böyle olunca da bu şehrin tiyatroya olan ilgisinin de üst düzeyde olduğunu görüyorsunuz. Bu çok sevindirici, bizim için. Şehrin sanata önem vermesi açısından çok kıymetli bir durum. İleriki süreçte de inşallah Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi’nde farklı bölgelerden; Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Sivas ve Van gibi devlet tiyatrolarının oyunları, şehrimizde sahnelenecek. Bizim farklı bölgelerden gelen tiyatro ekipleri inşallah Elazığlı seyircilerle buluşmaya devam edecek. Şehrimizin güzel insanlarını tiyatroyu takibe davet ediyoruz. Tiyatro, bir yaşam biçimidir nihayetinde. Tiyatro, insanlarla birebir iletişimin olduğu doğrudan hayatın sergilendiği alanlardır. O bu sanat çok önemli ve güzide bir faaliyet. Bizlerde şehrimizin insanlarının faaliyetlerden uzak kalmasını istemiyoruz.

KAMU SEKTÖRÜ VE YEREL YÖNETİM TİYATROYU DESTEKLEMELİ

Şehrimizde amatör anlamda yapılan tiyatro ekipleri var. Onlar da çok güzel çalışmalar yapıyor. Kültür merkezimizde onlar da zaman zaman sahne alıyor. Onlar da bu şehrin tiyatrosuna, kültür ve sanatına sahip çıkan gruplar. Onların da bundan sonraki süreçte yeni oyunlar üretmeleri, geniş seyirci kitlelerine ulaşmaları, şehrimizin kültürünü ve manevi değerlerini ortaya çıkarmasında çok önemli işler yapacağını düşünüyorum ve onları yürekten tebrik ediyorum. Elazığ insanı, bu ekiplerin oluşturduğu sahnelerde de oyunlarına da üst düzeyde bir katılım gösteriyor. Bundan sonraki süreçte de tiyatroyu, kamu sektörünün ve yerel yönetimlerinin desteklemesi gerekiyor.

Sahnelenen oyunları izleme fırsatınız oluyor mu?

Elbette, çoğu oyunu takip ettim neredeyse. Devlet tiyatrolarını kaçırmıyorum. Sadece bu kültür müdürlüğünden dolayı değil, edebiyat öğretmeni kökenli olarak da çok önceden devlet tiyatrolarını zevkle takip ederim. İmkan bulduğumuz sürece, katılmaya çalışıyorum.

Elazığ’da diğer sanat türleri de tiyatro kadar ilgi görüyor mu?

Kültürel anlamda ilginin çok üst düzeyde olduğunu söyleyemeyiz. İlgili çevreler elbette var. Ama tiyatroya olan, musikiye olan ilginin çok daha üst düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü genel anlamda salonun doluluk oranı, insanların ilgisi bunu gösteriyor. Tiyatro ve musiki oldukça rağbet görüyor. Sanatsal ve kültürel anlamda eksiklerimiz olsa da, tiyatro ve musikiye rağbet var.

Turneyle şehrimize gelen devlet tiyatrosu sanatçılarını, Elazığ izleyicisi nasıl buluyor?

Gelen ekipler, devlet tiyatrolarında yetişmiş profesyonel ekipler. Farklı bölgelerde oluşturulmuş olan profesyonel ekipler. Salonların doluluk oranından, oyunlardan sonra aldığımız tepkiler, gelen ekipleri, oyunları ne kadar beğendiğini gösteriyor.

Şehrimizde ve ülkemizde tiyatronun ve diğer sanat dallarının daha fazla insana ulaşması hakkında ne söylemek istersiniz?

Tiyatro, bizim yaşamımızdan kesitler ortaya koyan önemli bir sanat dalı. Bu yüzden tiyatronun desteklenmesi gerekiyor. özellikle gençler arasında yayılması ve çocukların ilgisinin artırılması gerekiyor. çünkü seyirciyle doğrudan iletişim kuran bir başka sanat dalı yok. o yüzden tiyatro, hem çocukların gelişimi, hem de gençlerin hayata bakışı açısından önemli bir sanatsal faaliyet. Bizim insanımızın, çocuklarımızın tiyatroya yönelmesi ve hayatının belli bir noktasına koyması gerekiyor.