AH BU UMRECİLER!

AH BU UMRECİLER!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünyayı kasıp kavuran korona virüsünün ülkemizde yayılmasında en büyük günah keçisi umreciler oldu. Gerek Elazığ’da gerekse tüm ülke çapında umreden dönen umreciler karantina altına alınıyor. Ancak tehlikenin bu boyutlara ve birtakım kısıtlamalara gerek duyulmadan önce gelen umrecilerimiz evlerine gitti ve kabullere de başladı.

Burada umrecilere düşen görev evlerinde oturmalarıdır. Ama asıl akıllı davranmayıp uslu durmayan bizleriz. Onlar korunanın hiç gündemde olmadığı bir süreçte umre kaydı yaptılar, gerekli resmi işlemlerini tamamladılar ve herhangi bir engelleme ve yasaklamanın da olmadığı günlerde umre için yola çıktılar.

Onlar umredeyken virüs tüm dünyaya yayılma istidadı gösterdi. Çin’den başlayan bu yayılma kısa sürede önce İran, sonrasında da tüm Avrupa’yı ve ülkemizi kuşattı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her günün sonunda son sayı ve durumu açıklıyor ve özellikle menşei olarak ABD, Avrupa ve İran’ı gösteriyor. Yine bu hastalar arasında az sayıda umrecimizin de olduğunu ifade ediyor.

Şimdi bu virüsün yayılmasında başka hiç kimse ve ülkenin suçu yokmuş gibi umrecilerin üzerine yürümek ve onların tek kabahatli olduğu vehmine kapılmak  doğru bir yaklaşım değil.

Hiç kimse Avrupa, Kıbrıs ve diğer ülkelerden gelen hastaları görmezken umreciler üzerinden, herhangi bir tehdit algısı ve uyarıcı bilgilendirme yapılmadığı günlerde ülkemizden ayrılıp kutsal topraklara giden insanlar üzerinden ahkâm kesmesin.

Bu küresel bir vakadır ve bizler de bu küreselliğin içinde yer almaktayız. Herkes üzerine düşeni yapacak. Umreden geleni de farklı ülkelerden gelenleri de ya da ülke içinde olduğu halde virüsü  bir şekilden kapanlarımız da dikkatli, temkinli ve tedbirli olacak.

14 gün yalnız kalmak, bu süreyi sevimli ve cazip hale getirecek kitap okuma, kendi içine yönelme, kendi eksikliklerini giderme fırsatı olarak değerlendirmek gerekir.

Yoksa ne geldiyse başımıza bu umreciler yüzünden geldi diyerek günah keçisi ve suçlu aramak kimseye bir şey kazandırmaz. Sorun ortaksa çözüm de tüm tedbirlere sarılmak da ortaklaşa ve doğru olanları yapmakla mümkündür ancak.