Ağın Belde Olmaz 

Sakin şehirler arasında olma yolunda ilerleyen 1.580 nüfusa sahip olan Ağın'da nüfus düşüşleri yaşanınca Belediye Başkanı Ali Uslu açıklama yaparak, hemşerilerinden ikametgâhlarını ilçeye taşımaları çağrısında bulundu.

Ağın Belde Olmaz 

Başkan Uslu, “Her geçen gün nüfus kaybımız gittikçe artıyor. Oysaki bizim ilçemizde bizden hizmet alan, ev yaptıran ve yaz aylarında özellikle Nisan’dan on birinci aya kadar, on ikinci aya kadar burada ikamet eden hemşehrilerimiz nüfuslarını gerçek anlamda onuru, gururuyla burada ikametini taşımış ve buradan nüfusuna burada sayılmış olsa 2 bin 500 nüfusumuz olacak iken şu anda 1.500 nüfustayız. Allah rızası için nüfus konusuna değinelim. Şu anda belde olma yönünde gidiyoruz ve bütün kamu kurum kuruluşlarına, bakanlıklara nereye gidersek ilk sordukları şey; nüfus. Bu ayın 31’ine kadar ikamet konusunu hal edelim ve bizimde artık yüzümüz gülsün. Diyelim ki 2 binin üstünde nüfusumuz var. Anlımızı gere gere gidelim ilçemize yatırım yapalım” ifadelerini kullanmış.

Başkan Uslu açıklamasının bir yerinde;  Nüfusları 2000’in altına düşünce belde statüsüne geçeceklerine dair bir bilgilendirme yapıyor. Ancak bu cümle resmi bir dayanaktan ziyade hemşerilerine kayıtlarını ilçeye almaları yönünde bir temenniye dayanıyor.

 Zira 5393 sayılı belediye kanununun dördüncü maddesinde;    “Nüfusu 5.000 ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulabilir. İl ve ilçe merkezlerinde belediye kurulması zorunludur.” ibaresi bulunmaktadır.

Bugün ülkemizde Ağın ile birlikte çok sayıda ilçenin nüfusu 2000’lerin altına düşmüştür. Ancak bu belediyelerin kapatılması ve belde statüsüne düşürülmesi yasal olarak mümkün değildir çünkü ilçelerdir. Kaldı ki bu olsa 2000’den  az bir nüfusa sahip  diye belediye kapatılsa Ağın, belde değil köy statüsüne geçerdi.

Başkan Uslu, aslında farklı bir noktaya dikkat çekmeye çalışıyor. Belediyelerin İller Bankası  aracılığıyla aylık olarak genel bütçeden aldıkları pay, o ilçede yaşayan kişi sayısıyla orantılıdır. Hemşerilerimiz kayıtlarını ilçeye alırsa biraz daha fazla ödenek gelir ve daha çok hizmet yapar ve Ağın’ı güzelleştiririz demek istiyor.

Bizler de Başkan Uslu’ya katılıyoruz ve Beyhan beldemizin 2000 nüfus kotasına takılarak belediyesinin kapanması ve köy statüsüne geçme ihtimal ve tehlikesini de buradan duyuyoruz.