9. EKONOMİ ŞURASI İÇİN SORUNLAR RAPORU HAZIRLANDI
ALAN: UMUTLARIMIZI KORUMAYA DEVAM EDİYORUZ
Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı İdris Alan, TOBB'ye sunulan rapor hakkında yaptığı değerlendirmede, Başbakan'ın 04 Eylül 20
ALAN: UMUTLARIMIZI KORUMAYA DEVAM EDİYORUZ
Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı İdris Alan, TOBB’ye sunulan rapor hakkında yaptığı değerlendirmede, Başbakan’ın 04 Eylül 2016 tarihinde Diyarbakır’da Doğu ve Güneydoğu için açıkladığı destek ve kalkınma paketinin umut verici olduğunu ve 9. Ekonomi Şurasından beklentileri olduğunu ifade etti. Başkan Alan değerlendirmesinde, “2015 yılında gerçekleştirilen 8. Ekonomi Şurasında Oda olarak hazırlamış olduğumuz rapor Şura yayınında yer almış ve Ankara’da yapılan toplantıda konuşmacı olarak beklentilerimizi dile getirmiştim. Sayın Başbakanımız ve çok sayıda bakanın katıldığı o toplantı sonrasında bugüne kadar beklentilerimizle ilgili olumlu bir gelişme maalesef yaşanmadı. Ancak 04 Eylül 2016 tarihinde Sayın Başbakanımızın Diyarbakır’da müjdelediği Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin kalkınma ve destek paketi bölge illeri için çok büyük bir umut olmuştur. Açıklanan destek ve kalkınma paketinin içerisinin doldurulması ve iş dünyasının beklentilerinin karşılanması adına Kalkınma Bakanlığı’na bir rapor sunarak beklentilerimizi detaylı bir şekilde ortaya koymuştuk. TOBB tarafından yapılması planlanan 9. Ekonomi Şurası da bu anlamda önemli bir fırsat olmuştur. Şura öncesi ilgili bakanlıklara sunulacak yayın için Odalarımızın görüşleri TOBB tarafından alınmış ve biz de beklentilerimizi rapor halınde TOBB’ye sunmuş bulunuyoruz. Sayın Başbakanımızın Diyarbakır konuşmasında bölgenin sorunlarının çözümü noktasındaki kararlılığı bizleri umutlandırmıştır. Bu nedenle Odamız tarafından hazırlanan raporun dikkate alınmasını umut ediyor ve her platformda bu konuların takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgilerine arz ediyorum” dedi.
Elazığ TSO Tarafından TOBB’ye Sunulan lX. Ekonomi Şurası Önerileri:
1- Yeni Teşvik Düzenlemesi: 2012 yılında yayınlanan Yeni Teşvik Yasasında 4. Bölgede yer alan Elazığ’da yeni yatırımlar 2012 öncesine göre yüzde 60 oranında azalmıştır. Çok ivedi olarak yeni bir teşvik düzenlemesine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu kapsamda mevcut Teşvik Yasasında 5 ve 6. Bölge illerine komşu olan Elazığ ilinde Yatırım asgari tutarı, Sektör kısıtı, Destek süreleri ve SGK İşveren Hissesi sorununun çözümü beklenmektedir.
2- Kalkanıma Ajansları, KOSGEB ve TKDK Destekleri: Bölgeler arası kalkınmışlık makasının azaltılması ve yeni yatırımların önünün açılması hususunda çok önemli olan bu kurumlardan işdünyasının beklentileri söz konusudur. Kalkınma Ajanslarının iş dünyasının proje taleplerini karşılayacak şekilde bütçelerinin artırılması, TKDK’da ise destek başvurularında prosedürlerin çok ağır olduğu görülmektedir. KOSGEB Desteklerinde ise özellikle can suyu kredilerine yeniden ihtiyaç duyulmakta bu destekler KOBİ statüsündeki imalat sanayicilerini de kapsamalıdır.
3- Kaynakların Ekonomiye Kazandırılması: Elazığ için yapılan tüm araştırma ve bilimsel çalışmalarda, Üzüm, Maden, Mermer, Turizm, İmalat Sanayi, Hayvancılık, Su Ürünleri ve Hizmetler gibi sektör ve ürünlerde ilin önemli bir potansiyeli olduğu görülmektedir. Bu kaynakların üretime, istihdama ve katma değere dönüşmesi hususunda yeni bir destek politikasının geliştirilmesi gerekmektedir.
4- Cazibe Merkezleri Yaklaşımı: 9. Ve 10. Kalkınma Planlarında yer alan Cazibe Merkezleri kapsamında Ülkemizin 12 cazibe merkezinden biri olarak Elazığ tespit edilmiş olmasına rağmen, Cazibe Merkezi yaklaşımına uygun bir yatırım programı uygulanmamaktadır. Sayan Başbakan tarafından 04 Eylül 2016 tarihinde Diyarbakır’da açıklanan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi kalkınma ve destekleme programı kapsamında bölgedeki 24 il ve ilçe merkezi için 5 ana merkezde toplam 8 Cazibe Merkezi İl belirlenmiştir. Bölgenin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimi hususunda çok önemli bir adım olan Cazibe Merkezi yaklaşımına uygun olarak tespit edilen merkezlere kaynak aktarılması ve özel sektörün başta finansmana erişim sorununu çözecek tedbirlerin ivedi olarak geliştirilmesi gerekmektedir.
5- Projelerin Tamamlanması ve Desteklenmesi: Elazığ tarım ve hayvancılığını doğrudan etkileyecek ve uzun yıllardan beri yapımı devem eden ancak bir türlü ekonomiye kazandırılamayan sulama projelerinin tamamlanması beklenmektedir. Bununla birlikte 2015 yılında Kalkınma Bakanlığı tarafından Cazibe Merkezlerinin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmasını sağlayacak proje fikirleri kurumlardan istenmiş olup, Elazığ TSO tarafından ilgili Bakanlığa 5 proje sunulmuştur. İlimizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimi ve değişimini büyük ölçüde etkileyecek bu proje önerilerimiz şunlardır: Elazığ’da TRB1 İlleri için Serbest Bölge Kurulması, Mobilya İmalatçıları Sanayi Sitesi Kurulması, Elazığ Tasarım ve Yazılım Merkezi Kurulması, Elazığ Fuar ve Kongre Merkezi Kurulması, Elazığ Kültür ve Sanat Evi Merkezi Kurulması.