5 Binde 30 

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), taşra teşkilatında istihdam etmek üzere 5 bin geçici işçi alımı yapacak. Yapılacak olan alımlarda Elazığ'a ise sadece 30 kişilik kontenjan ayrılmış.

5 Binde 30 

Bunların da 15’i orman işçisi, 4’ü fidanlık işçileri ve bahçıvan, 7 itfaiyeci, 3 işletme elektronik bakımcısı, 1’i ise aşçı.

Evet, belki Elazığ bir orman şehri değil ama bu sırf bu özelliği sebebiyle daha çok eleman alınması gerekmez mi? Dağlarımız hala çıplak, orman fidanları ekilecek binlerce dekar alanlarımız varken 15 işçi ile ne yapılabilir ki?

Kaldı ki bu alımlar her ne kadar İŞKUR üzerinden ve kura ile yapılacak olsa da ismi çıkan bir çok  elemanın siyasi cenahta bir dayısı olacağı için bu elamanların yarısının dahi sahada çalışma imkân ve ihtimali yok gibi görünüyor.  

Orman Genel Müdürlüğü eleman almakla yanlış yapıyor. Göreceksiniz bu 5 bin elemandan bini dahi sahada çalışamayacak. 

Bu konuda yapılacak olan iş;  lokal ve bölgesel yapılacak ihalelerle ağaçlandırma seferberliği başlatılmasıdır.

OGM; ağaçlandırılacak alanları tespit edip, buralara yüzeysel hangi işlemlerin yapılıp hangi tür ağaçların dikimini raporlaştırıldıktan sonra ihaleye çıkacak, ihaleyi alan yüklenici firma da iş makinaları marifetiyle önce sahada bir rehabilite çalışması yapacak, ardından bir sulama sondaj kuyusu vuracak, sonrasında da OGM’nin kendi verdiği ağaçları bu alanlara dikecek ve damla sulama sistemini kurarak işi tamamlayacak.

Bundan sonra da işin peşini bırakmayacak ve ağaç dikilen bölgeye en yakın köyün muhtarıyla görüşüp belli bir bedel karşılığı bu alanın sulanması ve bakımını yapacak bir kişiye belirli bir maaş karşılığı devredilecek. Bununla birlikte Orman Müdürlüğü yetkilileri aylık olarak bu bölgeleri denetleyecek ve aksayan konularla ilgili gerekli önemli alarak yeni bir alternatif bulacak.

Böyle bir çalışma hem devlete daha ucuz bir maliyete gelecek hem de dikildikten sonra bir daha yüzüne bakılmadığı için kuruyup giden ağaçların yaşaması sağlanacak.

İlimiz Orman Bölge Müdürlüğü bu çalışmayı başlatıp tüm ülkeye örnek olan bir projeye imza atabilir. “Biz zaten bunu yapıyoruz” gibi bir karşılık gelebilir bu teklifimize ama bizde deriz ki “Hani nerde bu ormanlar?”