100 adet yeni yeraltı barajı inşa edilecek

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, '100 proje ile yaklaşık 50 milyon metreküp su depolanacak, bu suyun tamamı içme suyuna tahsis edilmesi halinde, 750 bin kişiye içme suyu sağlanabilecek, tamamı sulamaya tahsis edilmesi halinde ise 80 bin dekar arazi sulanabilecek ve yıllık 60 milyon TL net zirai gelir artışı sağlanabilecektir' dedi. 

100 adet yeni yeraltı barajı inşa edilecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yeraltı barajlarına dikkat çekmek ve faydalarını kamuoyuyla paylaşmak adına düzenlenen “Yeraltı Barajları Eylem Planı” adlı tanıtım toplantısına katıldı. Yeraltı suyunun hem rezerv hem de kalite açısından korunması adına büyük önem taşıyan eylem planı kapsamında Türkiye genelinde 100 adet yeraltı barajının inşa edilmesi hedefleniyor. 

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Prof. Dr. Veysel Eroğlu Eğitim ve Sergi Salonu’nda düzenlenen tanıtım toplantısında söz alan Bakan Pakdemirli, konuşmasına DSİ’nin son 17 yılda yaptığı hizmetleri hatırlatarak başladı. Pakdemirli bu süre içerisinde “563 adedi baraj, 547 adedi HES, 347 adedi gölet ve bent, bin 332 adet sulama tesisi başta olmak üzere, 8 bin 31 tesis ve proje hizmete alınmıştır” dedi. 

6 AYDA TAMAMLANAN 242 TESİS İLE 52 BİN 951 HEKTAR ALAN SULAMAYA AÇILDI 

Bakan Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kapsamında İlan Edilen Eylem Planlarının da dönemlerinde gerçekleştiğine dikkat çekerek yeni hedefleri açıkladı.

Pakdemirli, “Su medeniyettir. Su keyfi değil, mecburiyettir. Suyun hayat, hayatında su olduğu klişe değil hakikattir. Uzay Bilimleri araştırmalarında bir arazide yahut buluntuda aranan ilk şeyin su olması bu hakikatin en dikkate değer kanıtıdır. Yakın bir gelecekte göreceğiz ki savaşların büyük bir kısmı su yüzünden çıkacak. Suyun önemi ve gereği konusunda saatlerce konuşmak mümkün fakat biz bu durumu idrak ettiğimiz için bu toplantıyı yapıyoruz. Birinci üç aylık eylem planında: Tamamlanan 43 adet tesis ile 10 bin 530 hektar alanı sulamaya açtık. Yıllık 33 milyon 915 bin TL zirai gelir artışı ve 5 bin 23 kişiye istihdam sağladık. 344 bin kişiye içme suyu sağladık. 73 bin 498 kişiyi ve 153 hektar alanı taşkınlardan koruduk. 39 bin 133 hektar tarım arazisinin toplulaştırılmasını yaptık” şeklinde konuştu. 

“100 ADET YENİ YERALTI BARAJI İNŞA EDİLECEK” 

Bakan Pakdemirli, yer üstüne inşa edilen klasik barajlara oranla daha düşük maliyetle inşa edilebilen yeraltı barajlarının yapımına, ülkemizde 70’li yıllarda başlandığını ve şu ana kadar sadece 10 civarında yeraltı barajı yapıldığını belirtti. Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılında 100 adet yeraltı barajı inşa edileceğini söyleyen Pakdemirli, başlatılan eylem planıyla; İzmir, Aydın, Mardin, Ankara, Konya, Çankırı, Malatya, Elazığ, Edirne, Tekirdağ, Bartın, Balıkesir başta olmak üzere birçok şehirde 100 adet yer altı barajı inşa edileceğini duyurdu.