Zilayaz: Kayısıda Sorunlar Devam Ediyor

Kayısı üreticilerinin her yıl farklı sorunlarla karşı karşıya kaldığını  ifade eden Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz,  Baskil kayısısının taban fiyatlarının açıklanmaması, pazarlama problemi ve TMO'nun 3 yıldan beri kayısı almaması nedeniyle zor günler geçirdiğini ifade etti. 

Zilayaz: Kayısıda Sorunlar Devam Ediyor

Elazığ'da Baskilli kayısı üreticilerinin sorunları bitmiyor. Baskil kayısısının taban fiyatlarının olmaması, Pazar sorunu ve TMO’nun 3 yıldır bir kilo bile kayısı almaması nedeniyle zor günler geçiren kayısı üreticileri, Geçen sene don olması nedeniyle gelir kaybı yaşarken bu yılda sisten dolayı zor günler geçiriyor. 

Zilayaz: Kayısıda Sorunlar Devam Ediyor

KAYISIYI GEÇEN YIL DOLU, BU YIL SİS VURDU 

Türkiye'nin önemli kayısı üretim merkezlerinden olan ve 100 bin dekar alanda bir milyona yakın kayısı ağacı bulunan Elazığ'ın Baskil ilçesinde, yılda ortalama 60 bin ton kayısı üretimi gerçekleşiyor. Elazığ'daki bu kayısının yüzde 95'i ise Baskil ilçesindeki bahçelerde oluyor. İlçede üretilen kalitesi ve aroması ile ilk sıralarda yer alan Baskil kayısısının önemli pazar yeri ise Malatya'da bulunuyor. 2 yıldır çeşitli meteorolojik olaylardan ve hastalıklardan dolayı çiftçi istediğini bir türlü alamazken bu sene de kayısıyı sis vurdu. 

Zilayaz: Kayısıda Sorunlar Devam Ediyor

SORUNLAR BİTMİYOR 

Sorunlar sadece bunlarla da bitmiyor. Baskilli kayısı üreticilerinin sorunları artarak devam ediyor.  Baskil kayısısının taban fiyatlarının olmaması, Pazar sorunu ve TMO’nun 3 yıldır bir kilo bile kayısı almaması nedeniyle zor günler geçiren kayısı üreticileri, yıllar geçmesine rağmen sorunların çözülmediğini ifade ediyor. 

Zilayaz: Kayısıda Sorunlar Devam Ediyor

DOLU KAYISIYI ISKARTAYA ÇIKARTIYOR

Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz, Hakimiyet Gazetesine yaptığı açıklamada, “Yağan dolu ilçemizde birkaç tane köyümüzü perişan etti. Onun dışında çok büyük bir şey yok. Dolunun vurduğu yerler çok kötü. Dolu paramparça ediyor ve ıskarta dediğimiz şey oluyor. Yani şuan diyelim kayısı 150 liraysa, dolunun vurduğu kayısı 40 lira oluyor. Yani ıskarta oluyor.” dedi.

Zilayaz: Kayısıda Sorunlar Devam Ediyor

BU YIL REKOLTE DE BİR DÜŞÜŞ VAR

Bu yıl sis nedeniyle kayısı üreticilerinin zor durumda kaldığını ifade eden Zilayaz,“ Bu yıl zaten don olmadı sis vardı. Zaten rekolte de bir düşüş var ama çok değil. Sisli havalar kayısının çok fazla olmasına engel oldu. Bu yıl rekolte de bir düşüş var ama kayısımız da var. Normal de Baskilin 60 bin ton rekoltesi var.  Yaş kayısı olarak diyorum. Bizim beklediğimiz 45 bin tondur. Öyle bir düşüş var. Ama iyi durum iyidir diyebiliriz.” dedi. 

SORUNLARIMIZ ÇÖZÜLMEDİ

Başkan Zilayaz sözlerine şöyle devam etti: “Yağan dolu birkaç köyümüzdeki kayısılara zarar verdi. Ama sel ekili tarım arazilerimize çok zarar verdi. Sorunlarımız devam ediyor. Sorunlarımız bir türlü çözüme kavuşturulamadı. Mesela kayısının bir fiyatının olmaması büyük bir sorun. TMO diyorduk ama sözde alım yapacaktı ama alım yapmadı.” dedi.

TMO, BİR KİLO KAYISI ALMADI 

Kayısının yüksek maliyetli bir ürün olduğunu ifade eden Zilayaz, “ TMO, 3 yıldır hiç alım yapmadı. Bir kilo kayısı almadı. Ondan sonra kayısının bir taban fiyatı yok. Mesela fındık gibi değil kayısı,bir fiyatımız yok. Malatya’da 3-4 esnaf kayısı alırsa para eder yoksa etmez. Kayısı da maliyeti yüksek olan bir ürün. Kısacası sorunlarımız halen devam ediyor.” dedi.