Nerede Hata Yapıldı?

Heyecanla beklenen Ankara – Tatvan turistik tren seferinin yeterli yolcu sayısına ulaşamaması nedeniyle ertelenmesinin ardından Ankara-Diyarbakır turistik tren seferine Elazığ'da eklendi. Bu kapsamda Elazığ'a gelen ilk turist kafilesi için Kapalı Çarşı'ya az süre ayrılması esnafları mutlu etmedi.

Nerede Hata Yapıldı?

Geçtiğimiz aylarda Ankara – Tatvan turistik tren seferinin Elazığ’da duraklayacağı ve turistlerin şehrimizde uzun bir süre konaklayacağı açıklanmıştı. Bu durum şehrin turizmine sağlayacağı katkı açısından büyük bir heyecan yaratsa da daha sonra bu seferin yeterli yolcu sayısına ulaşılmaması nedeniyle ileri bir tarihe ertelendiği açıklanmıştı. 

Kamuoyunda bu duruma oluşan tepkinin ardından yeni bir çare bulundu ve ardından Ankara-Diyarbakır turistik tren seferine durak olarak Elazığ’da eklendi. Geçtiğimiz Pazar günü Elazığ’a gelen ve planlama dahilinde kapalı çarşıyı da ziyaret eden turistler,  Elazığ’da memnun ayrılsa da planlama ve tanıtımdaki eksiklik kapalı çarşı esnafının tepkisine neden oldu.

Nerede Hata Yapıldı?

SÜRENİN AZLIĞI VE TURİST SAYISI TEPKİYE NEDEN OLDU

Elazığ’ın Tarihi Kapalı Çarşısı’nda esnaflık yapan vatandaşlar, turistlerin gelişinin Pazar gününe denk gelmesi, ziyaret süresinin az olması ve turist sayısının yetersiz olması nedeniyle etkinliğe tepki gösterdi. Hakimiyet’e konuşan esnafların birçoğu neredeyse hiç iş yapamadıklarını, Pazar günü olmasına rağmen işyerlerini açık tuttuklarını ancak turistlerin sayısının çok az olduğunu ve verilen sürenin yetersiz olduğunu belirterek duruma tepki gösterdi.

Nerede Hata Yapıldı?

“PAZAR GÜNLERİ AÇIK DEĞİLİZ”

Kapalı çarşının Pazar günleri kapalı olduğunu belirten bir esnaf: “Ben yıllardan beri burada esnaflık yapıyorum. Trenle gelen insan buradan bir çöp almaz mı kardeşim? Biz kapalıydık, burada değildik. Ortalığı yaygaraya vermişler. Buradan birkaç esnaf arkadaşıma sordum hiç kimse yoktu dedi. Pazar günleri burada bir Allah’ın kulu olmaz. Adamlar köyüne, ailesine yemeğe gidiyor. Harput’a git iğne atsan yere düşmez. Adam pazar günü gelip bu sıcakta çalışmaz. Bu yüzden pazar günleri hep kapalı tutuyoruz. Eskiden de kapatıyorduk.” dedi.

Nerede Hata Yapıldı?

“İŞLETMEMİZİ AÇTIK AMA İŞ YAPAMADIK”

Turist seferi için işletmesini açık bırakan bir esnaf ise sürenin yetersiz olduğunu belirterek: “Zaten 10 dakikaları falan varmış gelenlerin. Kimse gelmedi buraya. Biz turistik gezi için gelecekler diye açık bıraktık ne iş yapabildik ne tatil.” şeklinde konuştu.

“10 KİŞİ BİLE GELMEDİ”

Sayının beklenen turist sayısının çok altında kaldığını belirten bir esnaf ise “Bizlere 180 civarında kişi gelecek dediler. Neredeyse 10 kişi bile gelmedi. Beklentimiz kesinlikle karşılanmadı.” dedi.

“BOŞUNA BEKLEDİK”

Bir diğer esnaf ise beklentilerinin karşılanmadığını belirterek: “Hiçbir şey yoktu pazar günü. Boşu boşuna beklettiler bizi.” açıklamasında bulundu.

“MEMNUN KALINMADI”

Bir diğer kapalı çarşı esnafı ise şu açıklamayı yaptı: “Pazar günleri dükkânı hiç açmıyoruz. Açan arkadaşlar da memnun kalmamış, beklentileri karşılanmamış. Turcuların kalabalık geleceği söylenmiş ancak beklenen kalabalık gelmemiş ve iş yapmamışlar.”

“ORGANİZASYONUN PAZAR GÜNÜNE GELMESİ ÇOK YANLIŞ” 

Planlamadan memnun kalmadığını belirten bir esnaf ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Bize akşama kadar kalın dediler, kaldık. Kapalı çarşıyı kapalı görmesinler dedik. Bir minibüsle gelip azıcık dolanıp gittiler. Dedikleri gibi kalabalık bir grup değildi. Onları yönlendiren kişi kimse yönlendirmeyi yanlış yapmış. Kapalı Çarşı’da çoğu esnaf bahar mevsiminde pazar günleri kapalıdır. Bu organizasyonun pazara denk gelmesi çok yanlış. Gelen arkadaş gitmeyin, kalın deyince kırmadık fakat hiç iş yapamadık. Bir kilo pestil ve bir kilo tulum peyniri sattım. Bu kadar aksiyona değmedi açıkçası.”

“GARİP BİR ETKİNLİK OLDU”

Bir diğer esnaf ise memnuniyetsizliğini şu ifadelerle aktardı: “Pazar günü hiç iş yapamadık. Zaten küçük bir grup geldi, öyle bir bakıp gittiler. Çok geç geldiler zaten. Televizyoncular da burada saatlerce bekledi. Çok garip oldu yani. Gün de yanlıştı, saat de yanlıştı. Hem Pazar gününe denk geldi hem de çok geç gelindi. Kapalı çarşı başka bir ilde olsa saat 9-10’a kadar canlı tutulur. Bizde akşam altı dedin mi kimse kalmıyor.”

ORGANİZASYON DAHA ÖZENLİ YAPILMALI

Ankara-Diyarbakır turistik tren seferlerinin şehrin ekonomisine  önemli katkı sunma fırsatı olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, Elazığ’a ayrılan 4 saatlik sürenin çok verimli kullanılmasını, hem gelen misafirlerin hem de esnafların memnun olacakları bir program yapılması gerektiğini ifade ediyorlar. 

ESNAFLAR SABIRLI OLMALI 

Yapılan turistik tren seferlerinin ilk defa başladığını, bu açıdan bazı aksaklıkların olmasının doğal olduğunu ifade eden vatandaşlar, esnafların da bu konuda biraz sabırlı olmaları ve ilk seferin olumsuzluklarından yola çıkarak değerlendirme yapmalarının erken olacağını dile getirdiler.