Milletvekili Keleş, Elazığ'ın İlk Rüzgar Enerji Santrali Projesi Hakkında Önemli Açıklamalarda Bulundu

Elazığ'da enerji sektöründe bir ilke imza atan R3-ELAZIĞ-1 RES Projesi, sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırarak çevresel ve ekonomik faydalar sağlamayı hedefliyor. Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, projenin yerel ve ulusal düzeydeki etkilerini vurgulayan önemli açıklamalarda bulundu.

Milletvekili Keleş, Elazığ'ın İlk Rüzgar Enerji Santrali Projesi Hakkında Önemli Açıklamalarda Bulundu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

14 Haziran 2022’de T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Rüzgar Enerji Santrali (RES) -3 yarışmalarında, Kalyon YEKA RES 3 Rüzgar Enerjisi Yatırımları A.Ş., Elazığ Bölgesi için 40 MWe gücünde bağlantı kapasitesi hakkı kazandı.

Maden ilçesi sınırları içerisindeki Akboğa, Hanevleri, Çayırköy ve Dutpınar Köyleri mevkiilerinde yer alan RES projesi, 26 Kasım 2022 tarih ve 32025 sayılı Resmi Gazete’de Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) olarak ilan edilmiş ve 14 Eylül 2023 tarihinde önlisans almıştır.

Milletvekili Keleş, projenin 10 adet türbinden oluşacağını ve 42 MWm/40 MWe kurulu güce sahip olacağını belirtti. Yıllık azami 121.000.000 kWh enerji üretiminin planlandığını ifade eden Keleş, bu miktarda enerjinin, ithal doğalgaz yerine rüzgar enerjisi kullanılarak üretilmesinin yıllık bazda 13,1 milyon dolar milli servete katkı sağlayacağını söyledi.

Projenin, çevresel sürdürülebilirliği desteklemenin yanı sıra yerel ekonomiye önemli bir dinamizm kazandıracağını belirten Keleş, Türkiye’nin enerji bağımsızlığına büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Yenilenebilir enerjiye dayalı bu rüzgar elektrik üretim tesisinin, ülkemizin yerli ve milli kaynaklarını kullanarak enerji ihtiyacında dışa bağımlılığı azaltacağını, karbon emisyonlarını düşüreceğini, sürdürülebilir bir enerji kaynağı olması sebebiyle çevresel, sosyal ve ekonomik alanlarda katkı sağlayacağını belirtti.

Milletvekili Keleş, proje kapsamında şu anda bir rüzgar türbininin kurulduğunu ve diğer türbinlerin sahaya sevkiyatının devam ettiğini açıklayarak bu önemli projenin 2024 yılı sonuna kadar tamamen devreye alınmasının planlandığını belirtti.

Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, bu önemli yatırımın İlimize ve bölgemize hayırlı olmasını dileyerek, projeyi hayata geçiren T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere, Kalyon YEKA RES 3 Rüzgar Enerjisi Yatırımları A.Ş.’ye ve projeye katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkür etti.