Malatya'dan Çağrı Var!

Artan girdi maliyetlerine karşın kayısıda üretici fiyatları yerinde sayıyor. Malatyalı üreticiler, TMO'nun fiyat açıklayarak, alım yapmasını istedi

Malatya'dan Çağrı Var!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayısı diyarı Malatya’da hasat başladı. Tahmini rekoltenin 100 bin ton civarında olması bekleniyor. Üretici için en büyük sorun ise fiyat. Girdi maliyetlerinin artıyor ama dünya kuru kayısı piyasasının yüzde 85’ini karşılayan kentte fiyatlar yerinde sayıyor. Çiftçi bir yıllık emeğinin karşılığını alabilmek için hem ekonomik şartlara hem piyasa şartlarına karşı mücadele ediyor. Tüccar kayısı alımı için düşük rakam açıkladı. Aydınlık'tan Ekrem Demir'in haberine göre üretici, tüccarın eline düşmemek için devletten çözüm istiyor. Çiftçinin son yıllardaki sorunlarından biri de tarım işçiliği oldu. Bir yandan işçi bulunamazken bir yandan da yevmiye ikiye katlandı.


Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılınç, yaptığı açıklamada devletten taban fiyat açıklamasını ve alım yapmasını istedi.

Kayısı hasadına sorunlarla başladıklarını belirten Kılıç, “Kayısıda maliyetlerin yüksek olması, kayısı fiyatının da geçen yılla aynı olması hem üreticiyi hem çalışan işçileri mağdur ediyor. Şu anda hasada başladık fakat gelen işçilerimiz geçen yıl asgari ücretin brütü olan 430 liraya çalışırken bu yıl açıklanan 670 lira fiyatı kabul etmiyorlar. Yüzde 100 artış yapmak zorunda kaldık. Ürünümüzün fiyatı geçen yılla aynı olduğu için mağdur oluyoruz.” dedi.

GENÇLER ÜRETMİYOR
Yunus Kılıç, kazanamamanın çiftçiliğin geleceğini etkilediğini şöyle anlattı: “Biz üretimde sıkıntı yaşamıyoruz, üretiyoruz ancak satarken emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Çiftçimizin yaş ortalaması 58, gençleri üretime çekemiyoruz. Biz kazanamayınca onlar niye gelsin, yaşlanan bu nesille birlikte 3-5 sene sonra daha vahim sonuçlar olacak.”

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılınç hükümete şu çağrıyı yaptı:

“Kayısı üreticisinin mağduriyetinin giderilmesi için girdi maliyetlerine göre bir taban fiyat açıklanmasını talep ediyoruz. Tüccar çok düşük fiyattan alım yapacağını açıkladı. Kayısı, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) alım listesinde yer alıyor. Malatya’da 11 bin tonluk lisanslı depo var. Fiyatı regüle etmek için TMO bu miktarda alım yaparsa çiftçi mağdur olmaz. Tarımsal üretimde devlet desteği şart, para kazanamayan çiftçi üretimden uzaklaşıyor.”

TÜCCAR ÖRGÜTLÜ
Kayısı üreticisi Yusuf Çelik de tüccarın örgütlü bir şekilde fiyat düşürdüğünü belirterek, “Geçen yıl 40 liraya sattığımız silme kayısıyı bu yıl tüccar 15 liraya kadar düşürdü. Seçme kayısı ise 50 liradan 20 liraya düştü. Çiftçi mağdur.” dedi.