Elazığ'da Nisanda Temmuz Sıcağı

Küresel ısınma, iklim değişikliği gibi konular pandemiden sonra en çok konuşulan ve haklarında en çok komplo teorisi üretilen konuların başında geliyor. Bu doğrultuda Elazığ'da geçtiğimiz hafta vatandaşların alışkın olmadığı bir Nisan ayını yaşadı. Meteoroloji 13. Bölge Müdürü Ömer Faruk Kaya, hava durumunu Hakimiyet'e özel değerlendirdi.

Elazığ'da Nisanda Temmuz Sıcağı

Elazığ geçtiğimiz hafta olağanüstü bir Nisan ayı yaşadı. 22-28 Nisan tarihleri arasında mevsim normallerinin 10-15 derece üstünde geçen sıcaklıklar 29 Nisan Pazartesi günü zirveye ulaşarak 31,9 derece olarak ölçüldü. Adeta Temmuz sıcaklarını yaşayan Elazığ’da geçtiğimiz günlerde yaşanan olağanüstü durumu, “Nisan böyle olursa Temmuz’da yanacağız” yorumlarını ve önümüzdeki günlerde havanın nasıl seyredeceğini Meteoroloji 13. Bölge Müdürü Ömer Faruk Kaya’ya sorduk.

Nisanda Temmuz Sıcağı

ELAZIĞ, AKDENİZ VE AFRİKA SICAKLARINI YAŞADI

Bölge Müdürü Ömer Faruk Kaya, Nisan ayında yaşanan sıcaklıkların  mevsim normallerinin üzerinde yaşandığını,  geçtiğimiz yıllarda da yaşanan bu sıcaklıklar, 2008 yılında 32.4 derece ile Nisan ayı sıcaklık rekorunun kırıldığını, bu yıl ise Nisan ayında ölçülen en yüksek sıcaklığın 31.9 derece ile 29 Nisan Pazartesi günü kaydedildiğini belirterek bu duruma Akdeniz ve Afrika üzerinden gelen sıcak havanın neden olduğunu ve sıcaklıkların önümüzdeki günlerde mevsim normallerine döneceğini hatta Elazığ’ı yağışlı günlerin beklediğini söyledi.

Nisanda Temmuz Sıcağı

SICAK HAVA ETKİSİNİ SÜRDÜRECEK Mİ?

Elazığ’da önümüzdeki günlerde gerçekleşecek hava durumu ile ilgili bilgiler veren Bölge Müdürü Kaya, “Yaptığımız son analizlere göre son 5 günde hava parçalı bulutlu. Öğleden sonraki saatlerde genellikle sağanak yağışlı gök gürültülü sağanak yağışlı geçmesini bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde sıcaklıkların azalarak mevsim normalleri seviyesine inmesini bekliyoruz.” dedi.

Nisanda Temmuz Sıcağı

MEVSİM NORMALLERİNE DÖNÜŞ

Müdür Kaya, önümüzdeki günlerde sıcak havanın etkisini kaybetmesini beklediklerini ve en yüksek sıcaklıklarının;“1 Mayıs Çarşamba: 25 C°,2 Mayıs Perşembe: 23 C°,3 Mayıs Cuma ve 4 Mayıs Cumartesi: 24 C°  civarında olmasını beklediklerini söyledi. 

SERİN BAHAR AKŞAMLARINA KAVUŞUYORUZ

Gece saatleri için tahminlerini açıklayan Bölge Müdürü Kaya, “En düşük sıcaklıkların ise 1 Mayıs Çarşamba gecesi 12 C°, 2 Mayıs Perşembe gecesi 11 C° ve 3 Mayıs Cuma günü 10 C° derece şeklinde olmasını tahmin ediyoruz.” dedi.

ELAZIĞ,MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE BİR HAFTA GEÇİRDİ

Geçtiğimiz haftayı da değerlendiren Meteoroloji 13. Bölge Müdürü Ömer Faruk Kaya, geçmiş yıllarda da benzer durumların yaşandığını belirterek, “Geçtiğimiz günlerde hava sıcaklıklarımız mevsim normallerinin 10 ve 15 derece üstüne geçmişti.  Elazığ’da Nisan ayındaki sıcaklık rekorumuz 32,4 C° ile  2008 yılında kaydedildi. 2024 yılı Nisan ayı sıcaklık rekorumuz 31. 9 C° derece olarak 29 Nisan Pazartesi günü kaydedildi. 

“SICAKLIKLARIN NEDENİ AKDENİZ VE AFRİKA”

Elazığ’da hava durumunun mevsim normallerin üzerinde seyretmesinin nedenini de açıklayan Bölge Müdürü Kaya, “Akdeniz ve Afrika üzerinden gelen sıcak havanın etkisini Nisan ayında Elazığ olarak yaşadık, bugünden itibaren de yüksek seviyelerde serin havanın etkisine gireceğiz. Yağışlardan dolayı bahar havasını yaşayacağız. Öğleden sonraki saatlerde oluşacak gök gürültülü sağanak yağışlarla normal bahar rutini oluşacak. İşin aslı bunlar geçtiğimiz yıllarda da yaşanan durumlar ama zaman zaman bu şekildeki sıcak dönemleri yaşıyoruz. Tabi ki sürekli yaşadığımız durumlar değil. Bazı yıllarda yaşıyoruz bazı yıllarda yaşamıyoruz. Bazı yıllar sıcak geçerken bazı yıllar soğuk geçebiliyor. Bunlarda döngünün içinde yer alan bir olay ” şeklinde konuştu.

Nisanda Temmuz Sıcağı

“MAYIS VE HAZİRAN’DA NORMALE DÖNÜŞ”

Bölge Müdürü Ömer Faruk Kaya, açıklamasını şu bilgilerle sonlandırdı: “Mayıs ayında sıcaklıkları ve yağışları mevsim normalleri civarında bekliyoruz. Haziran ayına baktığımız zaman sıcaklıkları mevsim normallerinin 1 derece üzerinde bekliyoruz. Haziran ayı ortalamalarının biraz üzerinde bekliyoruz.”