'Ak Parti'nin MR'ı Çekiliyor'

31 Mart seçimlerinden CHP'nin yüzde 37.7 ile birinci parti çıkması sonrası AK Parti'de sular durulmuyor. Seçimde istenilen neticelerin alınamaması taşların yerinden oynayacağı yorumlarına neden olurken, AK Parti'nin ağabeylerinden Cemil Çiçek'ten dikkat çeken bir seçim değerlendirmesi geldi.

'Ak Parti'nin MR'ı Çekiliyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Konseyi üyesi ve TBMM eski başkanı Çiçek "AK Parti, çok yönlü bir araştırma içinde. Partinin MR'ı çekiliyor. Nerede kireçlenme var? Organ zaafı var veya yok. Bu birinci ayağıdır. Ondan sonra da gereğinin yapılması lazım. Bu noktada tarihimizde örnekler var. 1989'da Anavatan Partisi olarak seçimleri kaybettik. Kazananın da, kaybettiği söylenen partilerin de o seçimleri iyi değerlendirmesi gerekiyor. 18 Nisan 1999 seçimlerine de iyi bakmak gerekiyor. 1989 ve 1999 seçimleri iyi değerlendirilmeli. 1989'dan baktığınızda Anavatan kendi yönünden bazı değerlendirmeleri yaptı sonra gereğini yerine getiremedi. Parti içinde değerlendirmeler oldu ama gereğini yapamadığı için erime oldu.

Yenilginin sebebini neye bağladığı sorulan Çiçek, şunları söyledi; "Araştırmalarla ortaya çıkar. Tek bir neden olmaz. Her bölgeye her il, ilçeye göre değişir nedenler. Orta Anadolu'daki bir seçim kaybında birinci etken başkadır, Ege'de etken başkadır. Tarih dediğimiz şey,  gönlümüzden geçen değil, olanı olduğu gibi kabul etmektir. Gerçek neyse o! Gereğini yapmak şart.  Siyasi partiler fikir kulübü değil, akademik faaliyet yapmıyor. Siyasi partiler doğru olduğunu kabul ettiğinizin gereğini yapmak için kurulmuştur. Değilse fikir kulübüdür. Bundan sonra yine seçim olacak. Akademik faaliyet gibi tespitler olursa sonuç alamazsınız."

Cemil Çiçek, siyasete 1973 yılında Milli Selamet Partisinde başlamış, 12 Eylül 1980 askeri darbesine kadar bu partide üyeliğini sürdürmüş, ardından 1983’te kurulan Anavatan Partisinde siyasete devam etmiş, daha sonra Ak Parti’nin kurucular kurulu arasında yer alıp bu partide uzun süre siyaset yapmakla birlikte bakanlık, TBMM başkanlığı gibi önemli görevlerde bulunmuş tecrübeli ve tabandan gelen bir isim.

Ak Parti’nin son seçimlerde aldığı yenilgi üzerine önemli tespitler yapmış ve hataları bir akademik çalışma gibi değil halkın beklentileri ve yapılan hataların tespitine yoğunlaşması gerektiğine vurgu yapmış.

Bu tespitlerin ardından da tecrübesini konuşturmuş ve geçmişte aynı şeyler başına gelen ANAP’ın gereğini yapmadığı için siyaset sahnesinden yok olduğunu dile getirerek üstü kapalı Ak Parti’nin de gereğini yapmadığı takdirde silineceğini ima etmiş.

Çicek’in deyimiyle partinin şu an MR’ı çekiliyormuş ve sonuca göre gereken yapılacakmış. Yapılmadığı takdirde de gemi su almaya ve batmaya devam edecekmiş.

Bizler de üç yıldan beri aynı şeyleri söylüyoruz ve bazı adımlar atılmadığı takdirde -ki atılmadı,  partinin büyük bir şok ve hezimet yaşayacağını yazdık ve sesimizi duyurmaya çalıştık.

Ancak bu sözler karşılık bulmadığı gibi gerçekleri yazdığımızdan dolayı hain olarak itham edildik. Neyse ki bizlerin üç yıldan beri söylediklerinin bugün birilerinin söylemesi için seçimlerde halktan tokat yenmesi gerekiyormuş. Bizim yazılarımız Ak Parti’yi uyandırmadı umarız halkın tokadı uyandırır.