Ak Parti'den CHP'ye 1.3 Milyon Oy Gitmiş

14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde oy verip de 31 Mart 2024  yerel seçimlerinde AK Parti'ye oy vermeyen 6 milyon seçmenin hangi partiyi tercih ettiği belli oldu.

Ak Parti'den CHP'ye 1.3 Milyon Oy Gitmiş
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yerel seçimlerde ciddi bir oy kaybı yaşayarak tarihinde ilk kez ikinci parti konuma düşen ve yönettiği pek çok şehri kaybeden AK Parti'ye ilişkin yeni bir araştırma yapıldı. 

Araştırmada 31 Mart yerel seçimleri ile 14 Mayıs milletvekilliği seçimleri arasında 6.4 milyon oy kaybeden AK Parti'nin oylarının hangi partilere gittiği belirlendi.

Sandıktan çıkan sonuçlarla birlikte CHP'nin başarısı kadar AK Parti'deki oy kaybı da dikkat çekmişti. MetroPoll Araştırma, AK Parti'nin sadece 10 ayda kaybettiği 6,4 milyon oyun hangi partilere dağıldığını yaptığı anket sonucuyla duyurdu. 

Araştırmada 2.3 milyon oyun 2 partiye dağılmış olduğu görüldü. Bu partiler ise 1.3 milyon oy ile CHP, 1 milyon oy ile Yeniden Refah olarak belirlendi.
Anket katılımcılarına "31 Mart 2024 Yerel Seçimleri'nde hangi partiye oy verdiniz?" sorusu yöneltildi.14 Mayıs seçimlerinde AK Parti'ye oy verdiğini belirten katılımcıların 18,6 milyonu yine AK Parti'ye, 12.2 milyonu ise CHP'ye oy verdiğini bildirdi. 

Yeniden Refah Partisi'ne oy verdiğini belirtenlerin sayısı 1 milyon olurken MHP'ye tercih edenlerin sayısı 450 bin olarak kayıtlara geçti. 3 milyon kişi ise sandığa gitmediğini veya geçersiz oy kullandığını ifade etti.

Anket sonuçlarına göre, AK Parti 14 Mayıs milletvekilliği  seçiminde aldığı oyun yaklaşık 6.4 milyonunu 31 Mart yerel seçiminde kaybetmiş. Bunun yaklaşık 1.3 milyonu CHP'ye, 1 milyonu da YRP'ye gitmiş. 3 milyonu da sandığa gitmemiş veya oyunu iptal etmiş.

Bu araştırma da gösterdi ki Ak Parti’den rahatsızlık duyan önemli bir kesim sanıldığının aksine çoğunlukla CHP’ye oy vermiş.

Ak Parti’den CHP’ye en çok oy giden iller ise İstanbul, Ankara, Bursa, Balıkesir, Manisa, Adıyaman. Bir Ak Partili neden CHP’ye oy verir, durum böyle olduğu halde Ak Partili troller neden YRP’ye yüklenir ve bu partiyi neden hain ilan eder bunun da Ak Parti kurmayları tarafından iyice incelenmesi gerekir. 

Ak Parti politikalarına tepki gösterip YRP’ye giden seçmen sayısı 1 milyon olmasına rağmen, CHP’ye giden seçmen sayısı 1.3 milyon ise burada Ak Parti açısından ciddi bir sorun var demektir. Zira Ak Parti’den YRP’ye oy geçişinin izahı yapılabilir ama CHP’ye oy gitmesinin  sebepleri ciddi sosyolojik araştırılmaya muhtaç gibi.