Ak Parti'de Hangi İle Hangi İsimler Atandı, 7 İlin Ortak Özelliği Ne?

Yerel seçimlerin ardından değişim sürecine giren AK Parti'de değişim baştan değil sondan başladı.

Ak Parti'de Hangi İle Hangi İsimler Atandı, 7 İlin Ortak Özelliği Ne?

31 Mart seçimlerinde tarihinde ilk kez girdiği bir seçimden 2. Parti olarak ayrılan Ak Parti’de 7 ilde il başkanları değişti.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan "Milletimizin başta değişim ve yenilenme talebi olmak üzere sandık sonuçlarıyla bize ulaştırdığı beklentinin farkındayız" sözleriyle değişim mesajı vermişti.

Cumhurbaşkanı değişimin 'kırmadan, dökmeden' olacağının altını çizmişti.

AK Parti MYK'sı bugün "değişim" ana gündemiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında bugün bir kez daha toplandı.

Toplantıda 2'si büyükşehir olmak üzere 5 il başkanının değişmesi konusu masaya yatırıldı.

Zirvenin ardından AK Parti'de il başkanları için değişiklik kararı alındı. 7 ilde il başkanları değişti

İl başkanları değişen iller

O iller şu şekilde sıralandı;

"Zonguldak, Kastamonu, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Erzincan , Afyonkarahisar...."

7 İLİN İL BAŞKANLARI DA BELLİ OLDU

MYK Sonrası değişim yaşanan illerin il başkanlıkları yeni isimleri birer birer duyurdu. Buna göre değişim yaşanan illerin yeni başkanları ise şöyle:
Zonguldak- Mustafa Çağlayan

Kastamonu- Ahmet Sevgilioğlu

Osmaniye- Mehmet Sadi Binboğa

Adıyaman – Faruk Bülent Kablan

Gaziantep-Murat Çetin

Afyon- Av. Turgay Şahin

7 İLİN ORTAK ÖZELLİĞİ VAR MI?

31 Mart yerel seçimlerinin ardından yaşanan bu değişim akıllara direkt seçim sonuçlarını getirdi. Hakimiyet Haber’in yaptığı araştırma sonucunda değişim yaşanan bu 7 ilden 4’ünün Ak Parti’den CHP’ye geçen Zonguldak, Kastamonu, Adıyaman ve Afyon illeri olduğu görüldü. 

Değişim yaşanan diğer 3 ilde ise Gaziantep’te 10 Mart 2024,  Osmaniye’de 29 Kasım 2023 tarihinde istifa eden il başkanlıkları yerine görevler vekaleten yürütülmekteydi. Bugün yapılan atamalarla bu illerdeki boşuklar da dolmuş oldu.

Değişim yaşanan son il olan Erzincan’da ise durum biraz farklı. 2019 yerel seçimlerinde kentte MHP ile yarışan Ak Parti yüzde 33’lük oy ile yüzde 42 alan MHP’den sonra 2. Parti olmuştu. 2024’te Cumhur İttifakı’nın birlikte seçime girdiği Erzincan’da alınan toplam oyun yüzdesi 40 olarak dikkat çekmişti. 2. Olan ise bir parti değil eski bir Ak Partili olan Bağımsız Aday Yüksel Çakır’dı. Çakır, seçime az bir süre adaylığını açıklamış, Ak Parti Erzincan İl Başkanlığı ise Çakır’ın bu kararına sert bir açıklama ile yanıt vermişti. Aynı zamanda Erzincan’ın bir önceki İl Başkanı Çetin Özyurt, 20 Şubat 2024 tarihinde, dönemin İl Başkanı Çetin Özyurt, Mehmet Cavit Şireci'nin İl Genel Meclisi adaylığı nedeniyle görevi bırakmasının ardından il başkanı olarak belirlenmişti.

AK PARTİ’DEN CHP’YE GEÇEN TÜM İLLERDE DEĞİŞİM YAŞANDI MI?

Değişim sürecinin en merak edilen sorularından birisi de buydu. Ancak bu soruya bugün yaşanan değişimlerle birlikte “hayı” cevabını veriyoruz. Çünkü 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Bursa, Balıkesir, Uşak, Denizli, Afyonkarahisar, Kastamonu Kırıkkale, Kilis, Adıyaman, Zonguldak ve Giresun illeri Ak Parti’den CHP’ye geçmişti. Toplam 11 ilden 4 tanesinde değişim yaşanırken Bursa, Balıkesir, Uşak, Denizli, Kırıkkale, Kilis ve Giresun’da il başkanları değişmedi.

DEĞİŞİM YAŞANMAYAN İLLER BAŞARILI MI?

Ak Parti bazı illerde seçi kaybetmese de gücünü büyük oranda kaybetti. Parti’deki değişimi seçim yenilgisiyle bağdaştırınca akıllara gelen bir diğer soru ise değişimin yaşanmadığı illerdeki teşkilatların başarılı olup olmadığı. Seçimdeki yenilginin faturasının sadece teşkilatlara kesilemeyeceği ve değişim yaşanmayan illerdeki isimlerin başarılı olup olmadığı ilerleyen zamanların tartışma konularının başında gelmesi bekleniyor.